Сряда, 27 Януари 2021, 12:32

Обръщение на Директора на СОУ "Христо Ясенов" към випуск 2012

24 Юни 2012, 12:06
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 4584 1


Уважаеми гости, родители скъпи зрелостници !
Добре дошли на днешното тържество, посветено на дипломирането на випуск 2012г.
Човек има рожден ден всяка година, може да се ожени повече от веднъж, може да завърши повече от едно висше образование, но  гимназия се завършва само един път през живота си.
Дълго мислих какво да бъде посланието ми към вас, завършили вече ученици. Колебаех се на какво да обърна внимание и кое ще представлява интерес за вас. Не исках да съм скучна, не исках и да прекаля с шегите...
В крайна сметка се спрях на нещо, което, вярвам, ще ви е интересно и ще ви е от полза.
Ще използвам обръщението на един известен писател – Кърт Вонегът, направено пред абсолвентите на Масачузетския технологичен институт, САЩ, което започва така:
”Ползвайте плажно масло . Ако мога да ви дам само един съвет за бъдещето, той ще е за плажното масло. Ползата от него в дългосрочен план е доказана от учените ,докато останалата част от моите съвети нямат по-реална основа от собствения ми лъкатушещ опит.
Но ето сега аз ще раздам тези съвети:
Възползвайте се от силата и красотата на своята младост. О, няма значение - вие няма да разберете силата и красотата на вашата младост, докато не ги загубите.
Но повярвайте ми, след 20 години, когато погледнете отново снимките си, ще си припомните по начин, който сега не можете да уловите, колко много възможности са лежали пред вас и колко прекрасно всъщност сте изглеждали.
Не се притеснявайте - не сте толкова дебели, колкото ви се струва.
Не се безпокойте за бъдещето. Или се безпокойте, но знайте, че безпокoйството е толкова ефективно, колкото и опитът да се реши алгебрично уравнение чрез дъвчене на дъвка. Истинските беди в живота ви ще дойдат от неща, които никога не са се появявали в обезпокоената ви глава, а ви заслепяват в 4 часа следобед на някой мързелив вторник.
Всеки ден направете по нещо, което ви плаши.
Не бъдете безотговорни към сърцата на другите хора. Не се свързвайте с хора, които са безотговорни към вашето сърце. Не си губете времето за ревност и завист. Някога сте по-напред, друг път изоставате. Състезанието е дълго и накрая вие се състезавате само със самия себе си. Помнете похвалите, които получавате. Забравете обидите. Ако успеете да го направите, кажете ми как сте го постигнали. Пейте. Пазете старите си любовни писма. Изхвърляйте старите си банкови извлечения. Протягайте се. Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво желаете да направите с живота си. Най-интересните хора, които познавам, не са знаели на 18 г. какво искат да правят с живота си. Някои от най-интересните 40-годишни хора, които познавам, още не го знаят.
Взимайте калций и внимавайте за колената си - ще ви липсват, когато вече няма да са наред. Може би ще се ожените, може би не. Може би ще имате деца, може би не. Може би ще сте разведени на 40, а може би ще танцувате патешкия танц на 75-ата годишнина от своя брак.
Каквото и да правите, не се поздравявайте и възгордявайте много, нито се ругайте. Избраните от вас решения са наполовина резултат на късмета. Което е валидно и за всички останали. Обичайте тялото си. Не се безпокойте от това, какво другите хора мислят за него. Тялото ви е най-страхотният инструмент, който някога сте имали. Танцувайте, даже ако нямате къде да го правите, освен в дневната.
Четете упътванията, даже и ако не ги спазвате.
Не четете списания за красота. Те само ще ви накарат да се чувствате грозни. Старайте се да опознаете родителите си - не знаете кога те ще си отидат.
Бъдете мили с хората от вашето поколение. Те са най-добрата ви връзка с вашето минало и са вероятно хората, които ще са до вас и за в бъдеще.
Имайте разбирането, че приятелите идват и си отиват, но на малко от тях трябва да държите.
Работете здраво, за да преодолеете разстоянията в географски смисъл и в начина на живот, защото колкото повече остарявате, толкова повече са ви необходими хората, които са ви познавали, когато сте били млади. Пътувайте.
Приемете някои вечни истини: цените ще растат, политиците ще флиртуват.
Вие също ще остареете. И когато това стане, вие ще си въобразявате, че когато сте били млади, цените са били умерени, политиците - честни, а децата са уважавали родителите си.
Уважавайте родителите си. Не очаквайте друг да ви поддържа.
Може би притежавате фонд. Или имате заможен съпруг(а). Но никога не знаете кога това може да изчезне. Не цапотете твърде косата си, или на 40 тя ще изглежда като на 85.
Внимавайте със съветите, които възприемате, но бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават. Съветът е форма на носталгия. Даването му е начин да извадиш миналото от отпадъчните води, да го избършеш внимателно, да добоядисаш по-грозните му части и го възстановиш за повече, отколкото то струва. И.... не забравяйте за плажното масло.”
Това е, скъпи зрелостници. Речта приключи, а морето, и в реален, и в житейски план, предстои. Желая ви попътен вятър и здрави платна!
Светла Вълова
Директор

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще се ваксинирате ли?

Анкета » коментари (4)

Ще се ваксинирате ли?

отговори
Да (137)
70% Complete
Не (296)
70% Complete
Ще изчакам да се ваксинират повече хора и тогава ще преценя (67)
70% Complete
Имам особено мнение по въпроса с ваксината (33)
70% Complete
Вече имам изграден имунитет и не се нуждая от ваксина (28)
70% Complete