Събота, 27 Април 2024, 04:40

Община Ботевград ще търси финансиране от Фонд ФЛАГ за 3,6 млн.лв за Градската пречиствателна станция

29 Юни 2015, 15:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1658 5


Обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг в размер на 3 656 952,04 лева  от „Фонд за органите на местното самоуправление в България ФЛАГ ЕАД” се състоя днес от 15.00ч в зала 15 на  Община Ботевград. Зам. кметът инж. Красимир Андреев (и.д. кмет на Община Ботегврад) обяви причините, поради които Общината за пореден път да иска търсенето именно на този начин за финансиране довършването на Градската пречиствателна станция за отпадни води. По думите му тя е на 90 % завършена.  „Проблемите с финансирането, които многократно сме ги споделяли в залата на Общински съвет и които кметът ги е обявявал многокртано по медиите, ни карат да поискаме да направим поредната стъпка, за да финишираме този проект успешно”, заяви и.д.кмет, инж. Андреев.

На общественото обсъждане не присъстваха други лица, освен представители на общинската администрация, двамата общински съветници Цветан Цолов и Филип Филипов,  и медиите. По този повод Филипов подчерта, че общественото обсъждане се организира в неподходящо време. Освен това той попита юриста на Общината Людмила Маркова с тегленото на този общински дълг, не се ли нарушава чл.17, ал. 1 от Закона за общинския дълг. Маркова отговори,че алинея 2 от чл. 17 веднага изключва ал.1. „Тази алинея 2 визира изключение, в което попада Фонд ФЛАГ , т.е. „не се включва дългът на общини по временни безлихвени заеми по предоставяни заеми от други лица от сектор „Държавно управление”, заяви Маркова. И.д. кмет на общината Красимир Андреев посочи, че с фонд ФЛАГ са проведени необходимите разговори. „Те също имат юристи и са заинтересовани да бъде спазен законът”, мотивира се той.

Инж.Андреев съобщи, че срокът на погасяване на дългосрочния дълг е до 48 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит с гратисен период до м. февруари 2016г., с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване. Източниците за погасяване на главницата –собствени бюджетни средства. Максималният лихвен процент – шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка плюс максимална надбавка от 5.328 %.

По време на общественото обсъждане стана ясно, че в срок до 31 октомври 2015 трябва да приключат всички дейности по изграждане на  Градската пречиствателна станция , а договорът с Министерството на околната среда и водите по проектът „ГПСОВ Ботевград – съпътстваща и довеждаща инфраструктура към нея“ трябва да финализира март 2016г.
 
В залата присъства Митко Диков, който взе отношение в подкрепа на тегленето на нов банков кредит от Общината. „Няма друго съоръжение, което да е толкова тясно свързано с живота на човека от неговото раждане до края на живота му. То поема всички негови дейности. Освен това то обслужва цялата техническа инфраструктура на територията на цялата община с отвеждането на отпадните води, като пречиствателна станция”. Това бяха мотивите на Диков, да подкрепи тегленето на 3, 6 млн.лв. Той посочи, че е участвал индиректно в строителството на пречиствателни станции в Правец и Етрополе. Той подчерта, че именно поради обстоятелството, че ГПСОВ в Ботевград е готова на 90 %, е достатъчно основателна причина тя да се довърши, в противен случай след това възстановителните дейности ще бъдат много по-скъпи и може да надхвърлят 3,6 млн.лв. Диков призова всички присъстващи да подкрепят отпускането на заема и препоръча Общината да започне обучението на персонал за работа на съоръжението.
 
И.д.  кмет на Община Ботевград  инж. Красимир Андреев съобщи, че предстои да бъде внесена отново (за 4-ти път) Докладна записка с предложение до общинските съветници Община Ботевград да поеме новия общински дълг. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Юни, 16:59

    :x AIDUSHKA PASMINA :x

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 29 Юни, 17:18

    Митко Диков е служител на общината и работи в зала 30 на 2 етаж.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 29 Юни, 18:27

    BANKI ALFA PIREOS FALIRAT TEGLETE SI PARITE HORA

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Aнонимен 29 Юни, 20:01

    Ботевградчани-прогледнете-това е поредната манипулация над всички нас-тези пари се искат не за друго а за изборите -това е поредната машинация на крадеца-кмет-какви причиствателни станции какви пет лева-тоя мушенник закопава градът ни дъното-събудете се- и всички пред общината-тази пасзмина вън-стига заеми стига везни искаме оставка-и всички маймуни вън-там където им е мястото!!!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 29 Юни, 20:58

    ЕДНА ШЕПА ХОРА ИМ СЕ ИСКА ДА МАНИПОЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ БОТЕВГРАДЧАНИ ДА СИ НАМРАЗИМ КМЕТА - НЕ СТАВА БАТЕ.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete