Петък, 26 Април 2024, 06:40

Общината е подала пет проекта до Министерството на финансите за финансиране от държавния излишък

7 Декември 2018, 14:51
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1148 4


 На брифинг с местните медии днес кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов сподели, че в началото на ноември месец община Ботевград е подала пет проекта до Министерството на финансите за финансиране от държавния излишък: „Знаете, че периодично и винаги в края на бюджетна година с постановление на Министерския съвет се разпределят средства по общини основно за решаване на различни инфраструктурни проблеми. Част от исканията бяха подадени и миналата година. Надяваме се поне тази година, или в най-скоро време, поне един от проектите да бъде одобрен за финансиране с целева субсидия от излишъка от държавния бюджет за 2018г. 


Петте проекта са за подмяна на водопровода в с. Трудовец- етап 1, за около 1 200 000лв, подмяна на водопровода в с. Врачеш-етап 1, за около 950 000лв, като още през 2017г. общината е внесла проекти за цялостна подмяна на водопроводите. Другото искане е за финансиране реконструкцията на Градския парк, останалите 3 етапа. Заявени са проекти и за изграждането на паркинга, който се намира южно от Градския стадион и за частичен ремонт на площадното пространство в централна градска част, за около 1 милион лв.

 В неофициална среща с новия вицепремиер Марияна Николова, кметът е споменал за тези проекти. Запознати са и депутатите от София област: „Разчитам поне на хората, които би трябвало да имат по-специално отношение към община Ботевград, да спомогнат за осигуряване финансирането на поне един от петте проекта”, каза градоначалникът.

Пред вицепремиера кметът е споделил и за известните затруднения, с които общината се сблъсква в изпълнението на поетите от държавата ангажименти, визирайки подмяната на централния водопреносен пръстен на Ботевград и корекцията на четирите реки в с.Трудовец: „Проектът за с. Трудовец вече десета година не се реализира. Той включва корекция на четирите реки в селото. Още от 2008 г има проект на Министерството на Регионалното развитие и благоустройството, а от 2009г има сключени договори с изпълнители между МРРБ и частни фирми, които да извършат въпросните корекции по благоустрояване на съседните на реките улици. На практика почти нищо не се е реализирало. Миналата година получихме уверение, даже в бюджета за 2018г са били включени милион и половина, по думи на МРРБ, именно за изпълнение на тези дейности. Въпреки сериозните усилия, които общината положи през вече изминаващата година за актуализиране на проекта и след подаване на всякакви заявления, така и до трансфер на средства не се стигна. Нещо повече, за съжаление, тези средства още август месец разбрахме, че са преразпределени за други общини за други дейности, а спокойно можеха да бъдат разпределени за водопровода в Ботевград, за който се твърдеше, че няма средства, но това е политика на МРРБ. Надявам се, че са отишли по целесъобразност и с тях е решен проблем в някоя друга община”, каза градоначалникът.

Той припомни, че министър Нанков е заявил, че държавата и в частност МРРБ са длъжни на община Ботевград. Кметът изрази надежда, че тяхното разбиране е искрено и осъзнато и ще бъде коригирано в най-скоро време.



Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (19) (2)
    1. добавен от: Анонимен 7 Декември, 15:02

    Иване , пречат ти нарочно от ГЕРБ ! Ние обикновените хора ясно виждаме това ! Правят си лоша услуга , на народа му писва все повече това ! Нека те оставят да работиш , иначе бившият кмет г-н Георгиев си има своите неоспорими достойнства и заслуги за града ! Нека следващите избори решат кой ще е градоначалник ! Сигурно е , че няма да е от ГЕРБ !

  • Отговори (13) (3)
    2. добавен от: Анонимен 7 Декември, 15:09

    ГЕРБ не знаят какви ги върши Тинчев, трябва да се отворят очите на Бойко!

  • Отговори (8) (0)
    3. добавен от: Анонимен 7 Декември, 18:00

    Я го асфалтирайте центъра, а може и да върнете старите плочки.

  • Отговори (3) (0)
    4. добавен от: Анонимен 8 Декември, 17:25

    Метайте си за старите плочки и паветата! Не е лошо да питате чичо ви Гошо по въпроса!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete