Петък, 26 Април 2024, 10:21

Общината с искане държавата временно да забрани работата на МВЕЦ- Бебреш

28 Декември 2019, 17:02
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4460 24


Ботевград е един от застрашените от водна криза градове. Тази заплаха е официално призната от МРРБ. Една от причините е и нерегламентираната работа на МВЕЦ- Бебреш. Загубите от амортизираната водопреносна мрежа също са сериозна причина.

MВЕЦ- Бебреш е изграден през 2014г. Оказва се, че няма техническо средство, с което Напоителни системи- стопанин на язовир Бебреш да контролира притока на вода към този ВЕЦ. Уредите за измерване на изразходените водни количества се намират в самата централа. Напоителни системи признават, че ВЕЦ-а е работил два пъти през тази година и е източил огромно количество вода. Това става ясно от писмото, което Община Ботевград официално получла от Напоителни системи. Там се посочва, че те са констатирали, че въпросния ВЕЦ е работил два пъти през тази година при по-ниски от допустимите нива на водата. Първоначално разрешителното на МВЕЦ- Бебреш е до нива около 5м под преливника, но по тяхно искане през 2018г. Басейнова дирекция разширява обхвата до нива 7,62м. Според констатациите на Напоителни системи централата е работила и при нива 9,50м и при 8,98м.

„Странно звучи „ние ги убедихме да преустановят работа”. Това е нещо, което трябва да се забранява и да може да се контролираш ефективно, за да не се стига до такива ситуации.
Направих си мои неофициални изчисления. Около 1 200 000 кубични метра вода от язовира е изразходена само през тези дни, в които централата е работила извън разрешените нива по разрешителното. Тези количества биха стигнали за питейно-битовото водоснабдяване на Ботевград за няколко месеца. Разбира се ще изчакаме Напоителни системи да направят официални изчисления и да ни кажат колко точно вода е изразходена през въпросния период.” Това каза кметът Иван Гавалюгов.

Той добави, че общината гледа сериозно на проблема, тъй като съществува реална опасност през следващите няколко месеца да се стигне до ситуация подобна на тази в Перник.
„Трябва предварително да вземем всички мерки, за да не се стига до водна криза. Проблем е и водопреносната мрежа, която е остаряла и амортизирана. Знаем за отношението на държавата и за мъките, които имаме три години да получаваме ограничени средства, недостатъчни за подмяна на основен водопреносен пръстен. Сигнализирали сме МРРБ за проблема, който съществува с огромните загуби на вода в общината. Те поеха ангажимент. Преди няколко дни получихме 500 000 лв, има още около 800 000 лв., за да се завърши изцяло ремонта на централния водопреносен пръстен. Вярвам, че през 2020г. ще успеем да завършим този важен проект.
Надявам се, че цялата държава ще си вземе поука. Такива проблеми не трябва да бъдат пренебрегвани, защото имат катастрофални последствия.
Не бих желал да коментираме ситуацията, когато вече сме във водна криза. Тогава да пускаме всички държавни институции да обследват и да констатират проблемите. Въпросът е сега да реагират тези институции, за да не се стигне до подобна ситуация”, добави градоначалникът.

Общината няма самостоятелни правомощия да налага санкции и да спира достъпа на ползватели до водния ресурс. Нейната основната задача е да следи дали отговорните институции спазват собствените си разпоредби и да алармира при констатирани нарушения. По отношение на водоснабдяването на Ботевград и селата, общината съвместно с ВиК- София са предприели конкретни действия по проучване на възможности за изграждане на алтернативни подземни водоизточници, които да гарантират необходимите количества вода, дори при ситуация на изчерпване на количествата в язовир Бебреш и при сериозно засушаване, поради продължителни периоди без валежи. Климатичните особености имат влияние, но не само те водят до безводието. През тази година и предходната зима нямаше достатъчно количество валежи, снеготопенето не успя да напълни язовира.

Общината с искане държавата временно да забрани работата на МВЕЦ- Бебреш.
„Поискали сме съвсем официално от Басейнова дирекция да се проучи законовата възможност, въпреки издаденото разрешително за строеж, да бъде забранено ползването на водния ресурс на язовир Бебреш за хидроенергийни цели до откриването и изграждането на алтернативен водоизточник. Мисля, че това е разумна и логична временна мярка. Може би трябва да се премисли възможността дали да работи този МВЕЦ и дали той е изграден съобразно всички изисквания, стандарт, проучвания, разпоредби.
Повдигаме остро този въпрос. Надяваме се това да предпази града от възникване на нова водна криза. Сигурен съм, че през следващите няколко месеца ще бъде изградено алтернативно водохващане”, каза още кметът.


Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (24)

  • Отговори (33) (0)
    1. добавен от: Аз 28 Декември, 18:06

    Знам само едно, че докато не се появи проклетия ВЕЦ проблеми не сме имали и при по сушави години със същия амортизиран водопровод. Та даже и Златевия голф комплекс не можеше да източи Бебреш.

  • Отговори (23) (0)
    2. добавен от: Аз 28 Декември, 18:08

    Но за съжаление нищо и никой няма да спре тези гадове и ще ни оставят без вода.

    • (16) (1)
      1. добавен от: Анонимен 29 Декември, 07:29

      Трябва да останем без вода зада се събуди народа най накрая и да вземем по една вария и да го сринем тоя ВЕЦ

  • Отговори (17) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Декември, 18:14

    Незнам като я източат как ще им работи веца и как ще си полива голф игрището

  • Отговори (13) (2)
    4. добавен от: Анонимен 28 Декември, 18:34

    Най-големия проблем е Вец-а! Тръбата за езерото в Правец е от Бай Тошово време, там няма как да стане, макар, че който е ходил скоро към Правец е видял, че езерото е драстично спаднало!

  • Отговори (17) (0)
    5. добавен от: Гош де Нов 28 Декември, 18:59

    А я си яздим Кочкова в литаковските полета!

  • Отговори (4) (2)
    6. добавен от: Анонимен 28 Декември, 19:10

    Каква и е градинката?

  • Отговори (13) (5)
    7. добавен от: Анонимен 28 Декември, 20:07

    №5 Искам да ти имам проблемите.Кмета казва че няма да имаме вода а ти пишеш простотии

    • (5) (10)
      1. добавен от: Анонимен 29 Декември, 11:41

      Кой беше тоя - оня с конфликта на интереси и четирите извънбрачни деца ли?

    • (10) (2)
      2. добавен от: Анонимен 29 Декември, 11:53

      Ти кат си ялов кой ти е виновен

  • Отговори (5) (15)
    8. добавен от: Анонимен 28 Декември, 20:13

    Дреме ми за кмета

  • Отговори (6) (3)
    9. добавен от: Анонимен 28 Декември, 21:20

    Кмета да каже за 17 незаконни байпаса към язовира

    • (1) (6)
      1. добавен от: Анонимен 28 Декември, 21:58

      Нека този толкова независим съд реши поредният ти проблем. Пиши веднага нов сигнал. Не ми реви на к.. а тук. Това ви се отдава най-добре.

  • Отговори (5) (14)
    10. добавен от: Анонимен 28 Декември, 22:14

    Всеки неграмотен политик се прави на хидроинжинер. Май много си е повярвал тоя кмет избран единствено заради Тульо Галоша.

    • (6) (5)
      1. добавен от: Анонимен 29 Декември, 07:55

      Що да не се прави? Щом Доган може, защо другите да не могат. А кмета е избран, защото просто е избран. И на едни евентуални избори ако Тухлата се яви, ще отнесе всеки гербаджийска кандидат.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete