Събота, 27 Април 2024, 00:15

Общините Правец и Сурдулица се запознават със своите културно исторически обекти по съвместен проект

25 Октомври 2017, 13:01
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2243 4


В Ритуалната зала на община Правец днес в 11ч. се състоя събитие, което е част от спечеления проект финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ България-Сърбия 2014-2020 по договор № РД-02-29-283/22.11.2016г. Заглавието на проекта е „Развитие на туризма в трансграничен регион на България и Сърбия чрез създаване на туристически атракции и експониране на представителните културно-исторически обекти на общините Сурдулица и Правец”.

Предмет на събитието е обмяна на опит между двете общини Правец и Сурдулица на тема „Интерпретация на нови и обновени туристически атракции“. Организатор е Исторически музей Правец. Сред присъстващите бяха Татяна Борисова, директор на Исторически музей Правец, Михаела Занева, експерт археолог по проекта, Теодора Петрова, екскурзовод в ИМ Правец, Калинка Асенова, уредни в ИМ Правец. От сръбска страна присъстваха: Драган Момчилович, асистент от сръбска страна, Миливое Максимович, Сладиана Максимович.




Целта на инициативата е да се запознаят партньорите от двете страни на границата с най-активните културно исторически и природни обекти в Правец и Сурдулица с голям туристически потенциал, с опита и дейностите, които допринасят за тяхното популяризиране и превръщането им в атрактивни обекти на устойчив културен и еко туризъм. Модел за управление на културен паметник, Презентиране на атрактивни културно-исторически обекти на територията на общините Правец и Сурдулица от двете страни на границата България- Сърбия.

Проектът цели изграждане на туристически атракции- градски парк с обществена значимост в гр. Сурдулица, консервация, реставрация и експониране на три културно- исторически паметници в община Правец, те са: Старо класно училище и хан от 19в. в с. Видраре, археологически обект с останки от стар манастир и църква от 14в. в с.Осиковица.

Дейности на проекта
-Извършване на цялостна консервация и реставрация на Старото класно училище от 1848 г. и Туняковския хан от 1820 г. в с. Видраре
- Реставрация на руините на църквата «Св. Богородица» от ХІV в. и по-ранните структури около нея в с. Осиковица и експонирането и като «музей на открито»
- Преаранжиране и обновяване на музейните експозиции в обектите в с. Видраре
- Реконструкция и изграждане на градски парк в Сурдулица
- Обучение в Правец за повишаване на атрактивността на туристическите обекти
- Обмяна на опит и добри практики в Сурдулица за интерпретация на нови и възобновени
- Туристически атракции
- Доставки за ИМ-Правец: специализирано музейно оборудване за експозициите в с. Видраре,
- Закупуване на информационен киоск, мултимедиен проектор и екран, бус, дигитален
- Фотоапарат, модерен металдетектор
- Информация и публичност: изработване на информационни ролбанери и табели,
на рекламни листовка и брошура, 15 минутно видео, създаване уебсайт по проекта, публикации в медиите; провеждане на встъпителна и закриваща пресконференции, официално откриване на реновираните паметници.

Очаквани резултати:
- По-добро представяне на природното и културно наследство в трансграничния регион по конкурентен и привлекателен начин
- Развитие на музейните обекти в с. Видраре и археологическия в с. Осиковица, като активна туристическа дестинация през следващите години и разширяване портфолиото на дейността и базата на музея в Правец
- Популяризиране на историческите обекти като туристически продукт за културен туризъм пред широката публика в страната и зад граница
- Оборудване на ИМ-Правец със съвременна апаратура и технологии, позволяващи разгръщане на по-широка проучвателска, експозиционна и популяризаторска дейност.
- Повишаване информираността на местните хора, туроператорите и туристите от двете страни на границата за експонираните исторически обекти с повишена туристическа атрактивност.
- Превръщане на реновирания обществен парк в Сурдулица в място за активен отдих и туризъм.

Чрез мултимедийна презентация директорът на Исторически музей Правец Татяна Борисова представи обекти от културно-историческо значение, находящи се на територията на общината. Представянето започна с античната крепост Боровец- паметник с национално значение. Екскурзоводът на музея представи Исторически музей и Музеен комплекс. Последва запознаване с историята на старото класно училище, Хан на Вутьо Попиванов в с. Видраре и църква „Св. Богородица“ от 14в. и по ранни руини около нея в с. Осиковица.

Предстои следобяд партньорите от Сърбия да представят значимите културно-исторически обекти на територията на община Сурдулица. Чрез презентация те ще покажат църква „Св.Георги“ (1895-1897г.) и манастир „Св.Богородица“ (Св. Илия) от 13в., с.Паля. Природен парк Власинско езеро, който е туристическа тракция също ще бъде представен.


 Проектът е съфинансиран от ЕС чрез Програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Сърбия

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014-2020, CCI No 2014TC16I5CB007. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Исторически музей – Правец и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.



Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Свирчо: 25 Октомври, 15:55

    Нямали институция,която да я спре тази самозабравила се "историка,".На ,15 септемри 2017 година в училището във. Видраре влезе ВИПУСК. 200\двеста\.Никой до този момент нито дума. Тази госпожа,като чуе за пари загубва всякакъв разум.Ще коприва МЕТАЛОТЪРСАЧ и БУС.Тя много обича да пише история с металотърсач!Няма човек във Видраре,който да знае,какво се прави,кой и защо го прави.А трябва да се усвоят 330 хиляди ЕВРА.

  • Отговори (3) (1)
    2. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 09:49

    Като видим кои хора присъстват , всичките с килиино образувание докарани под строй, та жална му майка на този туристически проект.
    Няма да е лошо Европа да провери как се харчат парите и за какво.

    • (2) (0)
      1. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 12:46

      А ти с какво образование си? Като гледам колко правописни грешки имаш... :roll:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Октомври, 18:05

    Бе тия високообразованите видрарски колибари от една дума ще разберат археологията и историята,те дори и ще добавят нещо.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete