Понеделник, 29 Април 2024, 02:14

Общински съвет-Ботевград прие система за прием на първокласниците

2 Март 2017, 14:28
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2376 78


Приемането на система за прием на учениците в първи клас в общинските училища на територията на град Ботевград през учебната 2017/2018 година бе тема на продължителни дебати на извънредната сесия, състояла се вчера от 17ч. Разговорите вървяха в посока спасяването на ОУ”В.Левски” в Ботевград от недостиг на първокласници.

В Община Ботевград има 3 общински училища и е задължително приемането на Система за прием на учениците в първи клас. За целта със заповед на кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов от 06 февруари 2017г бе назначена комисия. Според Гавалюгов директорите могат , но и не могат да се съобразят с нея. До 30 март е крайният срок те да предадат учебния план-прием на първокласниците, които са 226 на брой. Съгласно разпоредбите на Наредба №10 от 01.09.2016г. за организацията на дейностите в училищното образование за всяко населено място с повече от едно училище, общините разработват система за прием на учениците в първи клас.
Като причини за приемането на Системата кметът Гавалюгов изтъкна превръщането на ОУ”В.Левски” в сегрегирано училище и масовото записване на деца в ОУ”Н.Вапцаров”. Според него това е в резултат от откриването на ОУ”Св.Св. Кирил и Методий”. На извънредната сесия отново бе изтъкнато, че е сериозен отказът на ромски деца да учат в ОУ”Левски”. „Този процес трябва да бъде контролиран, иначе ще трябва да го закрием”, каза още кметът. Той обаче открито заяви, че е готов да запише едно от децата си в първи клас там.

Думата взе директорът Петя Кочкова. „От директорите трябваше да се изисква с колко класни стаи разполага всяко едно от училищата и какъв резерв от стаи разполага”, подчерта общинският съветник от ОББО. Тя отрече, че концентрирането на ученици е фактор за прием и води до слаб успех на учениците – „Няма зависимост от численост и успеваемост”, подчерта Кочкова. По думите й в предишни години и двете училища са извършвали прием на ученици по 8 паралелки. „Крайно време е да разберем,че определящо е потребностите на хората, а не приемът на първокласници да ставасъобразно сградния фонд”, посочи Кочкова. По думите й училище „Вапцаров” има необходимия сграден фонд. Според нея ОУ”Св.Св. Кирил и Методий” обслужва потребностите на живеещите в кв. „Изток” и то в крайна сметка се превърна в необходимо. През 2010 г във ОУ” В.Левски” е записана последната пълна българска паралелка. „Политиката на нашето училище не е било да пречи на нещо, което трябва да се случи, но такъв прием от 4 паралелки не е имало никога в неговата история. Ще стане така, че едната сграда ще се изпразни.Темата е деликатна и сложна. Някои родители предпочитат определени учители.”, подчерта директорът.

Тя предложи да отпадне категорично тегленето на жребий между родителите за записване на първокласниците, както и да отпадне изискването за броя на паралелките. В системата да се допълни прием на първокласници от 6 г, а за деца от селата приемът да става при наличе на свободни места.

Отношение взе общинският съветник Стефка Граматикова, която попита Кочкова, реално прием на първокалсници в колко паралелки може да осъществи училище „Н.Вапцаров”. Директорът отговори, че спокойно това може да са 5 паралелки.

Гавлюгов припомни, че има изискване и за въвеждане на едносменен режим в училищата. Според него на този етап в Ботевград има небалансирано преразпределение между училищата и че в този случай ОУ”Н.Вапцаров” би помогнало за регулиране на този процес
Общинският съветник Коцо Коцев предложи да няма расова дискриминация и да се приеме схемата 4,4,2 или 5,3,2.

Думата за изказване бе дадена на присъстващите директори на учебните заведения.

Даниела Николова заяви, че педагоческите съвети са тези , които ще обявят разпределението на паралелките. По думите й в училище ОУ’Св.Св.Кирил и Методий” приемът винаги е бил 2 паралелки от 22-24 ученици и, че там се приемат само деца от квартала. По думите й там нивото на интеграция е високо, но опроверга , че се записват деца от кв. „Саранск”.
Евгения Иванова, директор на ОУ”В.Левски”, заяви, че много я боли когато се казва, че другите две училища са предпочитани. „Причината са ромите и няма какво да казваме друго.”Тя изтъкна, че докато не се направи пропорционално разпределение в трите училища, проблемът няма да се реши. „Нашите учители са псувани и унижавани всеки божи ден”, каза развълнувана Иванова.

Галина Божкова, зам. директор на ОУ”В.Левски” заяви, че в крайна сметка демографският проблем насилствено направи сигрегирането. Според нея, ако разпределението на паралелките в първи клас във ОУ”Н.Вапцаров”не е 4 или 6, а 5 паралелки, ще има брожения сред родителите. „Дали съм кадърен или некадърен учител, никой няма да ми отнеме наградите от национални състезания на моите ученици”. Така тя отговори на внушенията, че учителите в едно училище са по-подготвени и квалифицирани от друго. „ Ако не е съобразен план приема с желанията на родителите, ще имаме проблеми”, подчерта Божкова. Тя заяви, че по-атрактивното във „Вапцаров” е липсата на роми в класовете.

Кметът зададе директен въпрос на родителите, присъстващи на сесията, какво очакват да се случи, за да се запишат примерно 50 деца в първи клас там. Той изрази добра воля да се възроди ОУ”В.Левски”. Един от тях директно призна, че би записал детето си ъв ОУ”Н.Вапцаров” или в ОУ”Св.Св. Кирил и Методий”. Отправено бе предложение от друг родител общинските съветници да дадат възможност на родителите да имат възможност в изграждането на критериите. Майка на първокласник изрази мнение,че след като учителите са унижавани в Левски, тя не би записала детето си там. „Липсата на сигурност и манталитетът в това училище ме възпира”.

След продължилите повече от два астрономически часа дебати, думата взе Лилия Костадинова, преподавател в начален етап на ОУ”Н.Вапцаров”. „Три учебни часа минаха, за това време един учител много неща би свършил. Имам приятели и в дете училища. Няма нужда да си прехвърляме топката. „Ние направихме опит да интегрираме 20 българчета с 5 ромчета. До 10 септември нямахме пълняемост, чакахме да бъдат запълнени с ромчета. Ние насила не можем да запишем ромчетата във Вапцаров, както и българчетата в Левски. В града има не повече от 15 ромски семейства, които искат да запишат децата си при нас”. В заключение Костадинова припомни, че първият критерии за записване на деца в първи клас е по местоживеене.
.
„Институциите не са способни да решат проблема”, заяви общинският съветник от ОББО Георги Георгиев. „Той се е зародил на територията на училището и там трябва да се решава”, допълни той. Според него след напускането на директора Мира Недкова, ръководила ОУ”В.Левски”, се е появил проблема с недостига на първокласници в училището. По думите му основният критерий са родителите.

„Ние продължаваме към по-нататъшното разделение в този град”, посочи Филип Филипов. „Нашата роля е да направим така, че обществото ни трябва да бъде интегрирано”, допълни съветникът от ГЕРБ.

Повторното изказване на директора Даниела Николова сложи край на дългите разисквания. Тя обобщи, че не общинските съветници определят броя на паралелките, а Педагогическите съвети, тъй като Наредба 10 регламентира това.

В края на заседанието зам. председателя на ОбС подложи на гласуване 5 предложения на общинския съветник Петя Кочкова, както следва:
За семейства, които се преместват да живеят в Ботевград, след крайния срок 8 февруари за записване по настоящ адрес, могат да записват децата си в първи клас при наличие на свободни места в училището или с мотивирано искане от директора до началника на Регионалното управление по образование (РУО). Предложението бе прието с гласовете на 21 съветници.
Деца, които са навършили 6 г през годината за прием в първи клас, могат да бъдат записани при наличие на документ, удостоверяващ завършването им в задължителна подготвителна група и наличие на свободни места в съответното училище. Предложението се прие.

При интерес на родители от селата, с предимство да могат да кандидатстват родители, живеещи в Ботевград. Това предложение на се прие-11 гласуваха „ за”, 6 въздържаха и 6 бяха против.
За оставащите свободни места до попълване на паралелката, да отпадне жребия, чрез който родителите да записват децата си в първи клас в определено училище не се прие – 11 съветници гласуваха „за”, 5 „против” и 7–„въздържал се”. Съветниците не приеха и предложението на Кочкова да отпадне изискването за броя на паралелките в първи клас.


Докладната записка относно приемането на система за прием на учениците в първи клас в общинските училища на територията на град Ботевград през учебната 2017/2018 година бе приета с гласовете на 22-ма съветници, един гласува против.



Източник: balkanec.bg

Коментари (78)

  • Отговори (13) (3)
    1. добавен от: Анонимен 2 Март, 14:58

    Как със жребии . Защо не си запишете вие децата в Левски . Там през повечето време се говори на цигански . Това са пълни глупости . Ако липсват деца за Левски да се закрива и това е . Демографската криза е факт .

  • Отговори (12) (3)
    2. добавен от: На чужд гръб.. 2 Март, 15:07

    С нетърпение чакам да видя как кметът ще запише детето си в Левски!

  • Отговори (11) (2)
    3. добавен от: Анонимен 2 Март, 15:32

    Ще го запише в Левски на кукуво лято . Там в междучасията говорят само на цигански .

  • Отговори (3) (5)
    4. добавен от: Анонимен 2 Март, 15:44

    Квалитетно ,грaмотно ,по европейски .БРАВО

  • Отговори (5) (1)
    5. добавен от: Анонимен 2 Март, 15:56

    Всичко е въпрос и опира до....ПАРИТЕ-колкото повече ученици толкова повече пари!!!

  • Отговори (10) (2)
    6. добавен от: Анонимен 2 Март, 15:58

    Избора на родителите трябва да е свободен и да покаже кое училище трябва да съществува и процъфтява и кое да бъде закрито ако трябва.

  • Отговори (4) (3)
    7. добавен от: Анонимен 2 Март, 16:03

    OT CIGANETATA SAMO LO6OTII I GADOSTI MOJE DA NAU4AT BALGAR4ETATA.

  • Отговори (7) (4)
    8. добавен от: Анонимен 2 Март, 16:15

    безумия гавалюгови

  • Отговори (4) (8)
    9. добавен от: Анонимен 2 Март, 16:17

    Брaво само работещи и европейски решения ,това е нaшия кмет ,цялото семейство му се възхищава ме .

  • Отговори (9) (5)
    10. добавен от: Анонимен 2 Март, 16:18

    Как насила 40българчета да отидат при 300 циганчета.Гавалюгов на какъв се прави.Сигурно е циганин друго обяснение нямам.

    • (6) (2)
      1. добавен от: Анонимен 2 Март, 20:57

      Не, просто не е учил.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete