Петък, 26 Април 2024, 19:05

Общинският съвет гласува преустановяване демонтажа на съоръженията на „Напоителни системи”

10 Май 2012, 19:55
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2810 5


Един час извънредно заседаваха днес общинските съветници по повод демонтаж на тръбопроводи от системата за напояване на обработваеми площи в землището на община Ботевград от „Напоителни системи”ЕАД.  В докладната записка, внесена от кмета Георги Георгиев,  се посочва, че  фирмата е започнала да разкопава земи, частна и общинска собственост в края на м. април 2012 г. Повече от 500 метра тръби са извадени и нарязани за скрап, съобщи кметът и заяви, че е сезирал прокуратурата и е уведомил министъра на земеделието Мирослав Найденов. По нареждане на министъра  се състоя работна среща между Община Ботевград и ръководството на “Напоителни системи”. След разговора държавното дружество преустановява ваденото на тръбите.
Най-рано в края на тази седмица Георгиев очаква да бъде поканен на среща с министъра. По негови думи от „Напоителни системи” уверяват във възможностите  след две години да включат Ботевград в пилотен проект за изграждане на нова поливна система с европейски пари. Кметът обаче изрази несъгласие по неговото осъществяване и окачестви действията им като„бандитски”.
Към проекто-решението Георгиев направи предложение, т. 2 да се допълни с текст, с който „ да се потърси отговорност на онези лица, които са съставили протокол с невярно съдържание, че тръбите са за бракуване с което са подведени длъжностни лица.” Общинският съветник д-р Марияна Горгачева изрази мнение, че това предложение не би трябвало да се включва в решението на ОбС с мотив, че съветниците не са видяли въпросния протокол на експертната група,  с което да се рабере дали е основателен или не. Тя допълни, че ОбС не трябва да се ангажира с такава позиция. Съветникът от БСП Христо Якимов изказа мнение, че трябва да се поеме политическа отговорност от лицата, които са в ресора на министър Найденов. „Ако на него му се представи ситуацията, откъдето да му стане ясно, че в района се извършва безумно вадене на годни тръби, да се предприемат съответните действия по веригата длъжностни лица отгоре надолу в „Напоителни системи". При положение, че  те се вадят от нивата на някой човек, която е засята в този момент, това се третира като самоуправно действие”. Според адв. Якимов климатът се засушава и е добре тръбите да си останат, щом системата е годна. След неговото предложение кметът промени формулировката на допълнението към точка 2 от проекто-решението на докладната записка.
Съветникът от ГЕРБ Маргарита Кирова заяви, че случайно е разбрала, „ че в момента се прокопава цялото  софийско поле и се изваждат тръбите на „Напоителни системи”, което е било най-голямата далавера в държавата, тъй като уж има европейски директиви за подмяната на напоителната система в България. Остава въпроса дали предотвратяването на този произвол в нашата община, ще допринесе за спирането му в цялата държава”.
След едночасови обсъждания, всичките присъстващи  24 общински съветници подкрепиха предложението на кмета и гласуваха решение на Общинския съвет, което гласи:
1.Възлага на кмета на община Ботевград да предприеме необходимите процедури и действия за спирането на по-нататъшното унищожаване на съоръженията на "Напоителни системи” ЕАД в землището на община Ботевград.
2.Общински съвет Ботевград настоява пред министър-председателя Бойко Борисов и министъра на земеделието Мирослав Найденов да се предприемат незабавни мерки за преустановяване демонтажа на съоръженията на „Нaпоителни системи”, като се потърси отговорност на онези лица, които със своите действия са създали предпоставка за унищожаване на ценно държавно имущество.

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: ff 10 Май, 20:39

    basi nagliq kmet- da narejda na obs da mu naredqt da komandva 4astna firma

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Май, 21:00

    Бог Георгиев!!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 11 Май, 08:35

    Георгиев е толкова възмутен, все едно че кюлчета злато са откраднали под носа му, не 500 м тръби

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 11 Май, 08:45

    Ясно е, че подбудите на Гого Велики дьо Навач не са чистоплътни, но в случая от Напоителни системи наистина сътворяват БЕЗОБРАЗИЕ!!! Така че - да не плюем по съветниците, които се изправят срещу това безобразие!!! След всичкото харакири, което си устроихме като нация - ликвидация на селското стопанство, загуба на външни пазари, разграбване и ликвидация на промишлеността, дано успеем поне част от едно нещо да опазим - едни останали все още несъсипани докрай съоръжения. Нека има поне едно нещо, което да помогне утре на земеделието ни да "ритне дъното" и да тръгне нагоре. Да спрем БОКОвите, преди да са досъсипали онова, което остана след КОСТОВите!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: АБВ 11 Май, 08:51

    :roll: кметът като гражданин питал за тръбите, и аз като гражданин питам - защо площадът е в безобразно състояние - защо асфалтира всички тротоари, а улиците са с дупки - защо изсипа тонове боклук във форума и стои в това състояние - защо унищожи действащ басейн и направи един гьол - защо унищожи спортната зала и направи ледена пързалка - защо направи ненужно училище в изтока и сега се чуди какво да прави с училище Васил Левски - защо направи първа копка за спортна зала и остана в това състояние защо разпродаде общинската собственост он общинските си съветници, които ги препродават на двойни цени,ЗАЩО НЕ КАЗВА ,че новото сметище няма да се изгради цялото, а не-повече от две трети за парите за цялото и защо изобщо позволи да се направи, питам и отговор няма :!: :?:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete