Петък, 26 Април 2024, 07:59

Общинското ръководство се срещна с жителите на с.Скравена

14 Декември 2018, 21:10
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1618 4


Отчет на дейностите, извършени от община Ботевград през 2018г. в с. Скравена, представи днес кметът на общината Иван Гавалюгов на среща с жителите на селото.

Извършените дейности през настоящата година по обекти, са както следва:
- Основен ремонт на моста на р. Бебреш за 12 200лв.
- Ремонт на читалището – изградена е отоплителна инсталация и е подменена дограмата, изцяло е ремонтирана библиотеката, ремонтирани са и тоалетните, изградена е инвалидна тоалетна по новите изисквания, подменено е осветлението на целия салон, и всичко това за сумата от 47 000лв.
- В ДГ „Детелина”- с. Скравена е подменен водопроводът, подменени са настилките и осветителните тела за 10 400лв. Кметът на общината Иван Гавалюгов бе категоричен, че през 2019г. сградата ще бъде санирана: „Следващата година със сигурност ще се изпълни договор, който сме сключили с фирма за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и подмяна на дограмата. През настоящата година не се изпълни, защото детската градина беше одобрена за финансиране по една програма за климата на Национален доверителен екофонд, но съвсем наскоро стана ясно, че няма средства в екофонда за 2018г и обекти не се изпълняват по тази програма за климата. Имаме проведена процедура с избран изпълнител, но нямаме финансиране. Два бяха обектите, които са със статус „сключени договори за финансиране от Националния доверителен екофонд. Единят обект беше детската градина във Врачеш, а другият ДГ „Детелина” в Скравена”, каза градоначалникът. Той обясни, че ДГ „Детелина”- с.Врачеш в била ремонтирана със собствени средства на общината, въпреки че е трябвало дейностите да се финансират от държавата. „ За детската градина в Скравена остана надеждата, че ще се осигури финансиране до края на годината, но няма. Така че в следващата година, има, няма, ще я правим. Аз се надявам все пак държавата да ни спести някой лев, за да може нашите средства да отидат за други дейности в селото”, допълни кметът.
- През 2018г. са асфалтирани улиците „Васил Кънчев” и „Любен Каравелов”.
- Около 2 000лв са отпуснати за ремонт на покрива на манастира.
- Полагане на специализирана спортна настилка на спортната площадка в двора на училището – 20 641 лв.
- 250 тона фрезован асфалт са доставени и са положени по улици в селото, според вижданията на кмета Методи Драганов.

Други дейности, финансирани от общинския бюджет:
- 13 майки са получили еднократна финансова помощ при раждане на дете.
- Държавната субсидия на читалището е 16 750лв, а общинска субсидия 1978лв.
- Финансиране на за тържествата на 2 юни 3 300лв общински средства.
- 16 пенсионери от Скравена са получили еднократна помощ за Великден.
- 22- ма ползват услугата „Топъл обяд”,
- Лица ползващи услугата „Личен асистент”- 1.
- Еднократна финансова помощ за инцидентно възникнали нужди- 300лв и на жител 3 кубика дърва за отопление.

Във връзка с финансирането на инцидентно възникнали нужди стана ясно, че предстои общината да разгледа молба за подпомагане от името на местен жител, чиято къща и селскостопанска постройка са изгорели почти до основи по време на пожар. На 19 декември комисия, назначена от община Ботевград, ще посети мястото на инцидента, за да оцени щетите и да се реши сумата, която да отпусне общината. По този повод думата поиска местна жителка, съседка на семейството, чийто дом е изгорял. Съседката отправи молба към ръководството да бъде щедро, тъй като по думите й съдбата на засегнатото семейство е много тежка. Жената разказа, че преди да възникне пожарът в къщата са живели трима души- семейство с един син. Семейството е загубило по-малкия си син преди години, а сега големият е болен. Бащата също е болен, а в следствие на преживяното, майката е разстроена. По думите на съседката положението на пострадалото семейство е тежко.

Какво предстои да се направи през 2019г.?
„Най- важният проблем, който се надявам, че през следващата година ще се реши, е подмяната на останалата част от водопровода”, каза кметът. Да припомним, че през 2015г. по Програма за Развитие на селските райони бяха подменени 7, 8 км от водопровода в селото. В тази връзка градоначалникът заяви, че през септември общината е сключила договор с Държавен фонд „Земеделие” за подмяна на водопровода в 3 села в общината –Скравена, Литаково и Новачене. Общата дължина на трите села водопровода в трите села е 42 км. В Скравена остават 11 км. „В момента тече процедура по избор на изпълнител. Ако няма обжалване на обществената поръчка, пролетта подмяната трябва да започне.

Както казахме по-горе ще се изпълни въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на детската градина.
Предвижда се да продължи ремонтът на читалището.
Както във Врачеш, така и в Скравена се предвижда изграждане на футболно игрище в двора на училището, за което вече има изготвен проект и в момента е в процедура на съгласуване, одобряване и издаване на разрешение за строеж.
Градоначалникът заяви, че на някои улици ще се изгради канализация, освен водопровода.
През следващата година ще се очаква ВиК да реши проблема с тясната тръба, която е между сондажа и резервоара. Идеята е Скравена да стане по-независима от язовир „Бебреш” и да има достатъчно налягане.

По време на срещата кметът Гавалюгов съобщи, че детския дом в Скравена е продаден на търг през изминалата седмица за 93 000лв. Градоначалникът увери, че със сигурност тези средства ще се инвестират в село Скравена, защото така е редно.

Думата за въпроси и препоръки бе предоставена на местните жители. Най-задаваните въпроси бяха свързани с лошото състояние на улиците, липсата на съдове за сметосъбиране, честите прекъсвания на електрозахранването, опасното шофиране по правите участъци в селото, безстопанствените животни и др.

Присъстващите се обединиха в искането за неотложен ремонт на покрива на Здравната служба в селото.
Местният бизнесмен Румен Романов предложи да се направи голямото игрище в селото и да се направи подходящо място за съблекални.

Друг жител настоя да се постави светофар на главната улица, която пресича Е-79, между спирката и Паланката. По думите на местната жителка този пътен участък е изключително опасен, а всекидневно от там минават ученици. В отговор градоначалникът заяви, че още есента е била свикана комисия с представители на Агенция „Пътна инфраструктура” и КАТ за разрешаване на този проблем. Има разрешение за поставяне на няколко изкуствени неравности /”спящи полицаи”/, но не и на светофар. Предстои в най-скоро време поставянето на тези изкуствени неравности

Друг жител обърна внимание на незаконната сеч и призова Общинското ръководство да се свърже с компетентните институции и да спре всекидневното изсичане на горите.

На срещата присъстваха двамата общински съветници от селото- Иван Райчинов и Цветанка Михова.



Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (9) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Декември, 21:50

    Всичко общината ли трябва да прави, Романов засрами се малкл, виж в трудовец как работят хората, какво ревете само на общината

  • Отговори (3) (2)
    2. добавен от: Анонимен 15 Декември, 08:07

    Иване стегни ги малко, само с искане не става и после да ти забиват нож в гърба!

  • Отговори (1) (1)
    3. добавен от: Анонимен 15 Декември, 17:25

    Така е! Прави сте 1 и 2!

  • Отговори (1) (1)
    4. добавен от: Анонимен 16 Декември, 15:12

    ЗАРЕЖЕТЕ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ.
    ПО-ДОБРЕ НАПИШЕТЕ ЗАЩО СНЕГА ПАК НИ ИЗНЕНАДА

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete