Четвъртък, 2 Май 2024, 00:21

Обявиха нова обществена поръчка за ремонт на моста на река „Чеканска” в село Ялботина

23 Август 2020, 14:48
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 1056 0


Целта на обществената поръчка е ремонт и възстановяване на съществуващ мост на река „Чеканска“ при преминаването й през с. Ялботина. Мостът се намира в строителните граници на селото, по уличната отсечка между ОТ 87 и ОТ 97, в южната част от регулацията.

Такива процедури имаше и януари и май, но те пропаднаха.

Съществуващата конструкция на моста е смесена и се състои от бетонни фундаменти и стени, премостваща конструкция от 2Т-стоманобетонни греди, върху които ляга стоманобетонна плоча и покритие от асфалтова настилка.
Състоянието на конструкцията на моста е предаварийно – бетонната конструкция на фундамента е обрушена и по нататъшното й разрушаване може да доведе до поддаване на опората на стоманобетонните греди.

Стоманобетонните греди на места са с разрушено покритие на армировката, при което се получава корозия и намаляване сечението на носещите пръти, което създава опасност за сигурността на стоманобетонните греди.

Стоманобетонната плоча върху гредите също на места е с разрушено покритие на армировката.

Предпазните парапети на моста са огънати или въобще липсват. Това създава опасност при преминаването на пешеходци по моста.

Асфалтобетонната настилка също се нуждае от цялостна подмяна.

Широчината на моста е недостатъчна – налага се уширение на цялата конструкция.

Дейностите, които ще се извършат за техническото изпълнение на проекта са:
•Пренасочване на движението, съгласно проекта за временна организация на движението;
•Отбиване на реката по дясната страна по течението;
•Ремонт на съществуващата стоманобетонна конструкция отляво, от долната страна на моста: Почистване обработка и преобразовател на ръжда и грундиране с антикорозионен грунд, намокряне и шпакловане на бетонни повърхности с разтвор от цимент и циментово лепило в съотношение 1:1;
•Изкоп от лявата страна по посока на течението за нови фундаменти, до достигане основата на съществуващите фундаменти;
•Изливане на подложен бетон;
•Подготовка на бетонни фундаменти за изливане на новите стени – очукване, измиване и шприцоване с разтвор от цимент и циментово лепило 1:1;
•Кофраж, армировка и изливане на нови стоманобетонни стени;
•Демонтаж на съществуващия стоманен парапет на моста;
•Изрязване на асфалтова настилка на моста от двете страни, отстраняване на настилката. Разбиване и отстраняване на бетона на съществуващите бордюри и тротоар – до границата но пътното платно, до достигане на съществуващата стоманобетонна плоча, съгласно приложените чертежи. Почистване, намокряне и щприцоване с разтвор от смес на цимент и циментово лепило на съществуващата стоманобетонна плоча.
•Кофраж, армировка и бетон на новата стоманобетонна конструкция, състояща се от: стоманобетонни греди (над стоманобетонните стени), стоманобетонна плоча (настилка) и стоманобетонна конзолна конструкция, със замонолитени в нея закладни части за новия стоманен парапет. Новата конструкция на моста е с широчина от две ленти по 3,50 м, плюс два тротоара по 1,50 м.
•Монтаж на новия стоманен парапет – изпълнен от кухи стоманени профили с квадратно сечение. Новият парапет се изпълнява на отделни звена от по 2 м и начинът му на изпълнение дава възможност да се ротира около долната си част, към средата на моста, като по този начин се дава възможност по моста да преминават и селскостопански машини с широчина 10 м и по-голяма. Почистване, грундиране и двукратно боядисване на новата стоманена конструкция.
•Направа на асфалтова настилка с дебелина от 3 см от плътен асфалтобетон с полимерен битум.

Прогнозната стойност на поръчката е 194 423,25 лева без ДДС.

Крайният срок за подаване на офертите е 31 август 2020г.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete