Петък, 26 Април 2024, 10:42

Офицерите и сержантите от запаса и резерва организираха вечер посветена на 3-ти март

2 Март 2012, 23:50
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2223 0


Тази вечер "Военен клуб" Ботевград събра офицери и сержанти от запаса и резерва, които в навечерието на Националния празник отдадоха заслуженото на този ден. Около 80 бивши военни изпълниха салона в сградата на бившето ДНА. Събитието откри  инж. Иван Вутов - ръководител на “Военен клуб” Ботевград. Гости бяха подполковник Антон Христов, военен пилот, първи клас, летял на Миг 23, ст. лейтенант д-р Янка Ценева, подполковник от рерзерва Мико Дончев и много други. С кратка реч подполк. Николай Живков обяви значимостта на 3-ти март.  „Утре ние ще сведем глави в чест на хората, заради които днес ни има. Не е необходимо да имаме часове по история, на нас ни е необходимо да знаем нашата история. Да знаем за това какво е направено не само за миналото, но ние трябва да знаем и настоящето. Трябва да се борим за бъдещето. Една държава, която съществува повече от 1 300 години заслужава този народ да пребъдне във вековете.” Политически доклад за историческите факти и събития, довели до Освобождението представи о.з.Илия Павлов. Представяме на читателите  акценти от него:
"В продължение на две столетия Русия ускорява разпадането на султанска Турция  в противовес на политиката на западните сили, целящи запазването целостта на Османската империя. Русия решително защити славянските народи и закономерно се стигна до Руско-турската освободителна война от 1977-1978г. След Априлското въстание в защита на българския народ се изказаха големи умове на  19-ти век – Дарвин, Виктор Юго, Гарибалди и редица прогресивни западни вестници. Най-мощна защита на българското население се разгърна в Русия. Мобилизацията на руската армия през 1876 г. обхванала обикновени руски хора. Букурещ отваря гостоприемно вратите си за руските освободителни войски. На 16-ти октомври 1876 г.  генерал Обручев представил в  записката си на Александър Втори съображения за предстоящия поход за Дунав. На 23 април 1977г. Русия скъсва дипломатическите си отношения с Турция. Повечето европейски правителства обявяват неутралитет, с изключение на английското правителство. На 25 април 1977г е обявена войната. На 18 май е сформирано българското опълчение в гр. Плоещ от над 7 хиляди българи. През нощта на 26 юни започнал великия освободителен поход на 200 хилядна руска, румънска и финландска армия. Освободена е старата столица Велико Търново, водят се епични боеве при Стара и Нова Загора срещу 30 хилядния корпус на Сюлейман Паша. 7 500 руси и българи показаха невиждан героизъм в защитата на Шипченския проход. На 7 декември при Плевен е пленена армията на Осман Паша. Българите показвали незнайните пътеки при планинските проходи. Западният отряд на ген. Гурко, който извършил обход към Арабаконак и разбил войските, командвани от англичанина Бейкър паша на 4 януари 1978г. Така освобождава бъдещата българска столица София. В мразовитата януарска нощ, преминавайки  Етрополския балкан в района на връх Баба цял 2 хил. полк замръзва и както казал очевидец те стояли като призраци, продължавайки да остояват свободата на българския народ. На 3 март 1878г. след подписването на Сан –стефанския мирен договор на картата на Европа се появила нова държава България. Независимо от острата реакцията на повечето западни държави, които са организатори на Берлинския договор, който разпокъсва България, той не успя да поречи . Независимо, че някои политици се опитаха да омаловажат заслугите на руския народ за Освобождението, ние сме длъжни да отдадем необходимата почит към паметта на хилядите загинали руси, румънци, финландци и българи за нашата свобода". С тези думи о.з Илия Павлов завърши политическия си доклад.
 
След официалната възпоменателна част, представителите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Ботевград се включиха в коктейл, организиран от инж. Вутов.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete