Петък, 26 Април 2024, 21:25

Основно училище „Любен Каравелов”- село Осиковица отбеляза 190 годишен юбилей

11 Юни 2016, 10:24
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3567 22


На 10 юни Основно училище „Любен Каравелов” в село Осиковица отбеляза своя 190 годишен юбилей.
Празникът започна с посрещането на г-н Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, който приятно изненада училището с щедро дарение. В присъствието на представители на общинската и местната власт, много учители, ученици и родители той подари 4 броя компютри, монитори, клавиатури и мишки за учениците, поднесе цветя и прочете поздравителен адрес.

Празникът продължи в читалището. В малкия салон гостите с интерес разгледаха музейната сбирка, избелелите снимки предизвикаха умиление и спомени. От изложбата-базар закупиха красиви предмети, изработени от учениците. В големия салон  тържествено настроение обхвана  присъстващите, когато всички се изправиха на крака и изпяха химна на училището „Хубава си, моя горо” по стиховете на Любен Каравелов. Впечатляваща, богато илюстрована презентация запозна присъстващите с историята и дейността на училището от основаването му през 1825 година до днес.

Тържествено слово произнесе директорът на ОУ „Любен Каравелов” – Корнелия Чакърова.
 Гости на тържеството бяха г-н Веселин Божков, инж. Николай Яхов - председател на ОбС – гр. Правец, зам. кметът на Община Правец - г-жа Катя Симеонова,  общинските съветници - г-жа Цеца Георгиева и г-жа В. Бахчеванова – председател на комисията по образование и здравеопазване, г-жа Г. Цветанова – главен експерт „ОЗСДСТ” и г-жа Н. Панчева -  главен експерт „Култура” от общинската администрация на гр. Правец, г-жа Бистра Георгиева – кмет на с. Осиковица, г-жа Вилма Илиева – председател на читалище „Напредък”, представители на фондация „Назарянско милосърдно служение”, както и директори на учебни заведения, бивши и настоящи учители и възпитаници на училището, родители и граждани.

 Зам. кметът, г-жа Катя Симеонова, прочете поздравителен адрес от името на кмета на община Правец, г-н Румен Гунински и връчи  плакет по повод 190 годишния юбилей на училището. Г-н Николай Яхов поздрави учениците и учителите за светлия празник, като им пожела много здраве, упоритост и успехи и поднесе красива кошница с цветя. Беше прочетен поздравителен адрес от вицепремиера и министър на образованието и науката г-жа Меглена Кунева. Цветя и поздравления изпратиха директорите на училищата от Община Правец, от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Липница, от ОДЗ „Слънце” с. Осиковица и ОДЗ „Звънче” с. Джурово, бивши учители и възпитаници на училището. Директорите на училищата „Христо Ботев” с. Джурово, „Васил Левски” с.  Видраре, „Христо Ботев” с. Разлив, „Н. Й. Вапцаров” с. Осиковска Лакавица  подариха MP3 радио – плеър, а г-н Йордан Анков Йорданов, бивш директор на училището и кмет на селото – разкошна картина - живопис на родната къща на патрона на училището, Любен Каравелов в Копривщица.

 Директорът, г-жа К. Чакърова, връчи грамоти на бивши преподаватели и директори за изключителен принос в развитието на образователното дело в ОУ „Любен Каравелов, награди изявени ученици. За първи път беше връчен диплом „Каравеловец” на шестокласника Васил Георгиев Стефанов.  По съвместен проект на училището, читалището и къщата-музей „Любен Каравелов” в Копривщица званието „Каравеловец” ще се връчва всяка година на един ученик, който се е отличил с трайно високи учебни резултати, добро познаване на живота и творчеството на Любен Каравелов, ярки изяви в читалищните състави и достойно поведение.

 Музикални поздрави поднесоха децата от ОДЗ „Слънце” с. Осиковица и женската певческа група за народни песни при читалището.
Венецът на тържеството беше театралният  спектакъл „Нашенци” –  забавна  компилация по творби на Чудомир, представен от учениците в ОУ „Л. Каравелов” участващи в театралната формация „Шарен свят” с ръководител г-жа Стефка Матеева, учител по български език и литература. Изключително талантливата игра на младите актьори многократно предизвикваше аплодисменти и усмивки и заслужено събра овациите на публиката.

Празничният ден завърши с коктейл, който събра заедно различните поколения учители и радетели на училището, гости и общественици.
Директорът, преподавателите, учениците от ОУ „Л. Каравелов” и родителите изказват гореща благодарност на кмета на община Правец, г-н Румен Гунински и служителите от общинската администрация, на всички ръководители на институции, дарители и участници, с чиято помощ, подкрепа и съдействие се реализира тържественото отбелязване на 190 годишния юбилей на училището.



Източник: balkanec.bg

Коментари (22)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 11 Юни, 13:11

    Никви родители не изказват поздравления, Балканец не си измисляите

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 11 Юни, 13:32

    Вие явно не сте били там щом твърдите обратното.... Родителите бяха в училище,а не на сцената...

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 11 Юни, 13:50

    katq si e nomer ednoo evala na neq

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 11 Юни, 14:08

    Браво Осиковица ГОЛЕМИ СТЕ .

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 11 Юни, 14:54

    Катя една дума не може да каже а поздравителна адрес го сричаше все едно беше на китайски Срамота

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 11 Юни, 15:20

    Браво на колегите! Поздравления! Чудесен празник!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 11 Юни, 15:32

    Превъзходен празник

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: анонимен 11 Юни, 19:23

    Престанете да говорите глупости за жената. Това не е вярно.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 11 Юни, 21:14

    циганско училище?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 11 Юни, 22:31

    Какво става бе ПРАВЕЦ??? ТОК ПО УЛИЦИТЕ ОТНОВО НЯМА!!! ЗАЩО БЕ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete