Петък, 26 Април 2024, 07:53

Отбелязваме 134 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

6 Септември 2019, 08:12
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1461 0


Отбелязваме 134 години от Съединението на България! Празникът ще бъде почетен с редица събития в цялата страна.Тържествата започнаха още вчера в град Съединение, където беше направена традиционната възстановките на събитията от 1885 година. В София ще бъдат положени венци пред музея-костници на Александър Първи Батенберг, а по обед ще се извърши и тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството.

Кулминацията на празника се очаква да бъде в Пловдив, където 6 септември е и ден на града. Довечера на площад „Съединение” ще се проведе тържествена церемония по случай празника, на която ще присъства и президентът Румен Радев.

За поредна година Историческият музей в Пловдив предлага на своите посетители безплатна разходка из залите му.Освен да видят  постоянната експозиция „Съединението на България от 1885 г.”, тази година децата и родителите ще могат да научат и по интересен начин за личностите, участвали в паметното събитие.Директорът на музея д-р Стефан Шивачев показа част от експонатите и обърна внимание на каляската, с която се е придвижвал генерал-губернаторът на Източна Румелия, а в последствие е ползвана и от княз Фердинанд.

Шивачев разказа, че сградата на музея е строена за парламент на Източна Румелия, но тя е завършена месец след Съединението. По думите му, ценителите на историята не пропускат печатите в експозицията.„Тези печати показват развитието на идеята за съединение. На първия печат пише Таен мългаро-македонски комитет – идеята е да се работи за съединение на Македония и Източна Румелия като автономна област. Печатите на Захари Стоянов, временното управление”, заяви д-р Шивачев.

Източник: btv.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete