Четвъртък, 18 Април 2019, 21:53

Отбелязваме 146 г. от гибелта на Васил Левски на 18-ти февруари

11 Февруари, 11:46
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 641 0


Тази година се навършват 146 години от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски. По този повод на 18 февруари от 11:30 в църквата „Свето Възнесение Господне” ще се състои традиционната панихида в памет на Левски и сподвижниците му от Орханийския край. Тя се организира от дружество „Орханиец”.  

Програма, посветена на Дякона, ще изнесат учениците от ОУ „Васил Левски“ – Ботевград. Събитието ще се състои на 18-ти февруари в 17:15 часа пред неговия паметник на площад „Саранск“. 

Честванията продължават в 18:00 часа, когато в Исторически музей – Ботевград, местният автор Иван Стаменов ще представи своята книга „Разказани животи – Васил Иванов Кунчев Йеродякон Игнатий - Левски“, посветена на битието и делото на Апостола.

По предложение на директора на Исторически музей – Ботевград Рени Петрова, отбелязването на годишнината вече ще се чества на 18-ти февруари. В докладна записка, адресирана до кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, се посочва, че Васил Левски приключва земния си път на 6 февруари 1873 г. по стар стил, т.е на 18 февруари по нов стил. През последните години науката ясно се е произнесла в полза на датата 18 февруари, като това вече е отразено в най-новите учебници по история, утвърдени от Министерство на образованието и науката. Според Общобългарски комитет „Васил Левски“ аргументите в защита на датата 18-ти февруари са много и не бива една грешка допусната в годините да се продължава по навик.

Затова като директор на Исторически музей – Ботевград Рени Петрова отправя апел годишнината да се отбелязва на 18-ти февруари.

*Записване за венци и цветя от 16:40 до 17:00 в сградата на Общинска администрация


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (1)

Ще гласувате ли на предстоящите евроизбори?

Анкета » коментари (1)

Ще гласувате ли на предстоящите евроизбори?

отговори
Да (120)
70% Complete
Не (112)
70% Complete
Не съм решил/а (21)
70% Complete