Събота, 27 Април 2024, 06:30

Отчетът на управителя на МБАЛ за 2016г бе приет

30 Март 2017, 19:34
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1192 8


Годишният финансов отчет на "МБАЛ-Ботевград" ЕООД за 2016 година и бизнес - план за 2017 година, изготвени от управителя д-р Красимир Кушев, бяха приети с гласовете на 25 общински съветници. Проекто-решението да не бъде освободен от отговорност управителя на МБАЛ - Ботевград" ЕООД д-р Филип Филев за периода 01.01.2016г.- 14.10.2016г не бе прието. Другото предложение, да не бъде освободен от отговорност д-р Красимир Кушев за периода 16.12.2016г. - 31.12.2016г бе подкрепено от 25 съветници.
Обсъждането на отчета на МБАЛ започна с това има или няма решение, с което да е освободен от отговорност досегашния управител на общинската болница.

„Няма решение, с което д-р Филип Филев не се освобождава от отговорност като управител на „;БАЛ-Ботевград” ЕООД”, заяви кметът Иван Гавалюгов в отговор на твърдението на общинският съветник от ОББО Георги Георгиев, че освободеният от длъжност през октомври 2016 г управител е освободен и от отговорност, и без задължения на МБАЛ. Според кметът Гавалюгов такова решение не е гласувано, а от опозицията настояваха, че такова решение не се е приело. Юристът на Общински съвет адв. Христо Якимов, припомни, че през октомври миналата година съветниците са гласували единствено решение да бъде освободен от длъжност д-р Филип Филев.

„Моите 100 дни минаха и предходните 10 дни от миналата година. Повече от 15 години съм освобождаван от отговорност. Това става, след като се приеме отчета и одитния доклад”, подчерта д-р К.Кушев. Според новия управител ма болницата 3 милиона и 900 хил. лв могат да се постигнат през 2017 г. По думите на д-р Кушев от 200 хил. лв като приходи от НЗОК са взети 237 хил.лв през 2014; 248 хил. лв през 2015 г и 257 хил. лв. „Увеличаваме от 10-до 15 хил. лв приходите от клинични пътеки и собствени приходи. Можем да покрием дълговете към края на годината, които са около 300 хил. лв. Най-голямата опасност е липсата на кадри”, подчерта управителят на МБАЛ-Ботевград. Той постави акцент върху тревожната тенденция, от която е засегната болницата, а именно намаляването на медицинските специалисти с 39 броя. В момента МБАЛ разполага само с трима хирурзи. По думите му МБАЛ има нужда от невролог, който преди година е напуснал и сега работи в Университетска болница „Св. Иван Рилски” София и не желае да се върне. Д-р Кушев съобщи пред съветниците, че част от апаратурата в болницата трябва да се подмени, особено в отделение „Хемодиализа”, от която се получават 500 хил.лв приходи. Апаратурата в хемодиализата се експлоатира повече от 20 години. 
Общинският съветник от БСП, д-р Веселка Златева, благодари за реалистичния финансов отчет, който д-р Кушев е изготвил.
„Години бяхме заблуждавани, че МБАЛ няма задължения”, подчерта д-р Златева. Тя постави пред него конкретен въпрос – „Какво ще направите, за да намалите задълженията на общинската болница?”. Д-р Кушев заяви, че не дълговете са опасни, а това, дали ще има приходи. Той посочи, че приоритет за него са заплатите на лекарите и медицинските сестри, тъй като тяхната работа дава пригодите на болницата. Затова е повишил с по 40 лв заплатите на медицинските сестри, както и на санитарите.
„Не можем да оставим сестра със заплата от 450 -500 лв, както и на лекарите -1000 лв. Необяснимо за мен е защо заплатите на лекарите се движеха между 800 до 2000 лв”, заяви д-р Кушев. Управителят на МБАЛ заяви, че през 2014г болницата е имала много малък дълг, което се дължи на добрата работа на няколко отделения.
Д-р Кушев изказа благодарност, че Община Ботевград е помогнала за закупуване на ново оборудване на Кухненския бокс, както и за ремонт тавана в операционния блок.
Общинският съветник от ОББО Йордан Йорданов отбеляза, че 27 са болниците в страната, които са със задължения, някои от които и с 15 милиона лева. Той зави, че д-р Кушев няма вина, затова, че д-р Филев е освободен.
„Ние знаем,че без апаратура болницата не може да работи и ние ще ви подкрепяме:, каза Йорданов.

„Мен ме притеснява това, че когато Филев бе освободен, бе изпратен одит в МБАЛ, в резултат на който след 3 месеца бяха установени 180 хил. лв задължения”, заяви съветникът Георгиев. По думите му здравното заведение е оставено без задължения. В отговор кметът Иван Гавалюгов посочи, че одита на Община Ботевград е проверил законосъобразността на процедурите. Д-р Красимир Кушев се включи в дебата, като заяви, че през 2014г МАБЛ има 98 хил. задължения.

По отношение на необходимостта от ремонт на сградния фонд Гавалюгов подчерта, че общината ще търси възможности директно да кандидатства с проект пред Брюксел, а не през министерство. Гавалюгов се съгласи, че липсата на медицински кадри е сериозен проблем. Накрая кметът поздрави д-р Красимир Кушев за добрата работа. „ Вие доказахте, че решението за освобождаването на предходния управител, е било правилно”.
В залата постъпи предложение от Спасен Ценов, което бе прието от 21 съветници, а 4-ма се въздържаха. То е свързано с това, че на д-р Кушев да бъдат изплатени де брутни работни заплати, при условие ,че в края на 2017 г реализира Бизнес плана на МБАЛ.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (6) (4)
    1. добавен от: Анонимен 30 Март, 19:40

    Тоя "управител" има ли идея защо няма липса на кадри в другите болници по света, та даже и в бълХария, а точно в ботевселската?
    Ми създай добра работна среда, дай конкурентни заплати и социални придобивки и ще се извие опашка до центъра от кадри!
    Впрочем, горните неща не зависят от него, а от онова, стиснатото, без образованието...

  • Отговори (0) (7)
    2. добавен от: Анонимен 30 Март, 20:00

    Как Златева му държи сметка на Кушев? Тя не му ли е подчинена в болницата? Това не е ли конфликт на интереси? При тази ситуация, ако той й увеличи заплатата в болницата, тя има интерес да не го критикува в общинският съвет.

    • (6) (3)
      1. добавен от: Анонимен 30 Март, 20:19

      Златева е едноличен търговец, също като продавачите на сергии на пазара и не е подчинена на шефа на болницата! Напротив, донякъде той и е подчинен, като има идиоти, които да я изберат за овчински съветник!
      Плаща нищожен наем на общината за кабинет в болницата (около 5 лв на месец!!!), в който рядко се появява. И по-добре, защото злите езици говорят, че "лекува" пациентите си, ровейки се в една дебела книга... :uups:

  • Отговори (2) (1)
    3. добавен от: Анонимен 30 Март, 20:13

    Болницата е била на загуба, но ако се разбият числата по секции, моргата сигурно е била на печалба. Родилното едва ли...

  • Отговори (6) (0)
    4. добавен от: Анонимен 30 Март, 20:24

    Родилното щеше да е на голяма печалба, ако мангалите плащаха осигуровки... :uups:

  • Отговори (6) (1)
    5. добавен от: Анонимен 30 Март, 21:44

    МБАЛ съм ви МБАЛ-а!

  • Отговори (4) (2)
    6. добавен от: Анонимен 30 Март, 22:04

    Мали-и-и-и! Това все едно аз да си ида на село в кръчмата и да давам отчет на простаците?! Май и на тоя брадата му е за заблуда на противника, като и на Тъпомир!

  • Отговори (4) (2)
    7. добавен от: Анонимен 30 Март, 22:09

    "Управителят на МБАЛ заяви, че през 2014 г болницата е имала много малък дълг, което се дължи на добрата работа на няколко отделения."
    "Д-р Красимир Кушев се включи в дебата, като заяви, че през 2014 г МАБЛ има 98 хил. задължения."
    :shock: :shock: :shock:
    Кое от двете е вярно? Или за крадливите комунистически недоразумения без образование 98 000 лв са малко?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete