Четвъртък, 23 Май 2019, 03:51

Откриха находки от преди 5 хиляди години край Сливница

9 Май, 14:02
(2) (2)
Сливница - Новини
Прочетена: 3368 2


Във връзка с инфраструктурен проект „Модернизация на път I-8 Калотина – СОП“ се провеждат археологически проучвания на обект, разположен северозападно от град Сливница в местността „ Сарай”. Те се провеждат под научното ръководство на доц. д-р Алексей Гоцев от НАИМ при БАН и заместник ръководители Васил Кацаров от ИМ – Панагюрище и Вяра Петрова от АМ – Септември.


Най-ранните следи от човешка дейност открити на обекта се отнасят към самото начало на бронзовата епоха. Разкрити са пет жилищни постройки вкопани в меката скала и снабдени с пещи. Обиталищата са мазета, покрити с нетрайна конструкция - дървени колове и обмазани с глина стени. По неизвестни причини селището е престанало да съществува за дълъг период от време. Открити са следи от човешко присъствие от Ранножелязната епоха, 8 – 7 в. пр. Хр. Керамиката е характерна за култура „Басараб”. Корените й са по поречието на р. Дунав, но не е известно защо нейни представители са проникнали в Софийското поле. Формите са изящни, украсата е прецизна, със сложни канелюри, релефни ленти и псевдошнурове. Последният период на обитаване на този обект се свързва с късната античност, 4 – 6 сл. Хр. Открити бяха няколко ями, в които имаше строителна и битова керамика, свързана с този период, както и скелети на животни.

Правят впечатление откритите брадви и тесли, изработени от камък и бронз. Има и различни по форма глинени тежести, прешлени за вретено, костни шила, кремъчни сечива, глинени модели на колела, които илюстрират отделни аспекти на материалната и духовна култура на древното население. Открити са и различни хромелни камъни.
Керамичния комплекс впечатлява с изящните си форми (чаши, купи, кантароси, паници, кратери, амфоровидни съдове). Представен е почти цялостно трапезният репертоар от съдове за всяка от епохите.

Част от най-представителните находки ще вземат участие в изложбата „Археология на София и Софийско 2018 г.“, която ще бъде открита на 14.05.2019 г. в Регионалния исторически музей в София.Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Сливница

Коментари (2)

  • Отговори (5) (0)
    1. добавен от: Ваяна Райкова 9 Май, 16:52

    Къде ще бъде изложбата Археология на София и Софийско?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 9 Май, 19:27

    Регионалния исторически музей

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

За кого ще гласувате на изборите за европарламент на 26 май?

Анкета » коментари (0)

За кого ще гласувате на изборите за европарламент на 26 май?

отговори
ГЕРБ и СДС (55)
70% Complete
БСП за България (68)
70% Complete
ДПС (6)
70% Complete
ВМРО-БНД (17)
70% Complete
Атака (4)
70% Complete
Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ) (9)
70% Complete
Воля – Българските Родолюбци (10)
70% Complete
Демократична България (4)
70% Complete
Коалиция за България (3)
70% Complete
Глас Народен (1)
70% Complete
ПП Възраждане (5)
70% Complete
За друга формация (5)
70% Complete
За независим кандидат (9)
70% Complete
Нямам намерение да гласувам (47)
70% Complete