Петък, 26 Април 2024, 18:44

Педагози и здравни медиатори се обучават в превенция срещу наркоманиите

25 Март 2019, 13:12
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1665 3


Превенция на наркоманиите сред младите хора е тема на обучение на педагози от училищата на територията на община Ботевград. Образователният форум бе официално открито днес от 10.00ч в сградата на Центъра за подкрепа за личностното развитие в Ботевград.

Обучител е психологът Йордан Танковски, който се занимава с тази тема от 1996г. В рамките на два дни директори на училища, психолози, педагогически съветници, здравно-образователни медиатори и други ще дискутират проблемите с наркоманията сред подрастващото поколение, като акцентът ще бъде рисковото поведение у децата и защо то се случва, какви поведенчески техники са необходими за превенция.

Образователният форум се осъществява по инициатива на община Ботевград , чрез Адриан Ангелов, главен експерт „Етнически и демографски въпроси“. На откриването на обучението присъства Николета Иванова , началник отдел „Хуманитарни и социални дейности“ в Община Ботевград.
Темите, по които ще работят специалистите и педагозите са извеждане на видовете психоактивни вещества, фази на зависимост, основни понятия по проблема; Психо-социални аспекти на проблема «наркомании»; Работа с казуси за изясняване характеристиките на груповия и психологически натиск от връстници към връстници за употреба на ПАВ; Асертивност – ролята на агресивното, пасивното, манипулативното, асертивното поведения и наркоманията; дискусия “Как да кажем НЕ”; умения за отказ при натиск от връстници при употреба на вещества; ролята на свръхпротективните родители за формиране на рисковото поведение и зависимостта; Нови психоактивни вещества - въздействие и последици; комуникация и зависимости. Как да общуваме с детето (тинейджър), така че да предотвратим нежеланите и рискови ефекти на непродуктивната комуникация.


Целта на обучението е присъстващите представители на училищата да получат адекватно и актуално обучение за изготвяне на училищни програми относно превенцията на наркомании. По време на форума, водещият на обучението ще направи разяснителен модел и ще проведе самоподготовка на участниците– работа в малки групи за изготвяне на програми и сценарий за обучения на ученици.

„Наркоманията е една лоша възможност, която може да се случи на децата, когато те са податливи и стават зависими. Другите лоши възможности са да станат жертва на трафик или на педофилия“, посочи Танковски. Според него психоактивните вещества се превърнаха в един бич, който е свързан не само с физиологичната зависимост,в т.число зависимостта от телефона, хазартната зависимост. По думите му веществата, които се произвеждат на пазара, вече са много коварни. „Опиатите, психостимулантите , инахалнтите бяха познати в предишни години. Сега вече веществата се правят от такива интоксикиращи смеси, които могат да доведат до необратима атрофия на човешки органи, а лечението е много скъпо“, заяви психологът.

„В България няма клинична пътека по Здравна каса за съжаление. Ние сме една от малкото държави в света, дори и в Европа. В Албания например имат клинична пътека по Здравна каса за лечение на зависими. Ние нямаме, защото се счита, че наркоманът сам си е виновен за състоянието си“, добави психологът. По думите му това общоприето мислене  не е правилно, т.е. този вид хора да се разглеждат като престъпници и пропаднали. „Ние не разглеждаме този проблем комплексно, като проблем на обществото, а се концентрираме главно върху личността“, подчерта водещият на обучението.

Обикаляйки България Танковски сподели, че преди няколко години в градове като Ботевград почти е нямало зависими. Към настоящия момент обаче техният брой е близо 2 хиляди.  „Обикновено учениците взимат трева и анфетамини. Зависимостта към тях е насочена главно към подрастващите. В една възраст около 35-40 г човек по-малко би посегналикъм тях,макар че не е изключено. Една възраст 11-12г е напълно подходящо вие като педагози да започнете да правите превантивни програми“, призова присъстващите в залата. Танковски посочи, че има общини, като Варна и Ямбол, където има дирекции, занимаващи се целенасочено с превенция срещу наркозависимостта. Предмет на работа на Танковски са също доброволчески академии, в които се обучават млади хора , които в училище правят обучение на свои връстници.
„Не разбираме защо един човек започва да взима наркотици, но веднага му слагаме етикет наркоман, започваме да го изолираме. Нашето общество и ма стереотипи не само към ромите, но към наркоманите и т.н.“ добави лекторът.
Цели на обучението са :
• Педагозите да се запознаят с рисковете от употреба на психоактивни вещества (ПАВ);
• Участниците да се запознаят с различните деструктивни поведения на свръхпротективните родители, които водят до рисково поведение при децата
• Обучаемите да се запознаят с характерните черти на доминиращите родители и последствията за децата
• Педагозите да имат превантивно отношение и конструктивни поведение с цел превенция на рисково поведение и зависимост
• Някои нови ПАВ и тяхното въздействие върху психиката и организма
• Педагозите да придобият умения за провеждане на обучение за ученици от горен курс по темата превенция на наркоманиите.





Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (5) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Март, 13:34

    Вместо "здарвни" медиатори обучете полицията и всичко си идва на място. :D

  • Отговори (3) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Март, 15:14

    Аууу, по-дебела тояга требе

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Март, 13:11

    Penka ot tme se chuka qko s uchenicite

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete