Петък, 26 Април 2024, 22:57

Поредна резиденция на Тодор Живков на търг?

31 Януари 2012, 09:28
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 8494 0


Резиденция „Банкя" може да бъде разиграна на търг. Наддаването за бившия дом на Тодор Живков ще започне от начална цена, която ще бъде определена след пазарна оценка. Продажбата на имота от 455 дка е един от вариантите, който се обсъжда за пустеещата от години резиденция.
„Очакваме решение на Столичния общински съвет дали ще вземе резиденцията за стопанисване, или ще се стигне до нейната продажба. Има два варианта: имотът да бъде пуснат на търг през Агенцията за приватизация или през Столичната агенция за приватизация, ако бъде взет от общината”, обясни пред „Монитор” областният управител на София-град Данаил Кирилов.

С решение на Министерския съвет от лятото на 2010 г. правото на стопанисване на бившата резиденция на Тодор Живков е прехвърлено на областната администрация. Става въпрос за пет блока сграден фонд и обширни градини. Първоначалната идея на кмета Йорданка Фандъкова бе паркът да бъде взет за управление от общината, след което и отворен за граждани, а сградите да се ползват за образователни нужди. Преди това резиденция „Банкя” се управляваше от Държавната агенция „Национална сигурност".

От Столичната община все още не са поискали да стопанисват и управляват имота, заяви Кирилов. В проектобюджета за 2012 г. не са предвидени суми за разходи по резиденция „Банкя”. „Работим в активен диалог с областната управа, за да се прецени кой е най-добрият вариант и по какъв начин този имот може да бъде използван най-добре за нуждите на софиянци. Все още обаче нямаме конкретно решение”, казва председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Според Йорданка Фандъкова въпросът предстои да бъде дискутиран. Вариант е имотът да се продаде, а парите от него да бъдат инвестирани в строителство на инфраструктура в града. „Вместо да пустее резиденцията може да се продаде. Парите ще отидат за дофинансиране на изграждането на Околовръстното от Бояна до „Люлин”, обясни областният управител Данаил Кирилов.

За построяването на километър от отсечката са необходими около 25 млн. лева. Очаква се част от трасето да се изгради със средства от еврофондовете. Според Данаил Кирилов началната цена на резиденция „Банкя” може да се определи след пазарна оценка. В нея вероятно ще бъде отразен и фактът, че към части от имота има реституционни претенции.

Заради тях Столичната община все още се чуди дали да го вземе за управление. „Водят се дела. Някои от тях са приключили, но други продължават”, обясни още Кирилов.

Източник: Агенция БЛИЦ

Ключови думи: Тодор Живков

Подобни новини

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete