Петък, 26 Април 2024, 10:30

Посланици на Европейския парламент

6 Март 2018, 19:17
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1734 0


ПГПЧЕ,, Алеко Константинов” град Правец, като активен участник в образователната инициатива ,,Програма за училища посланици на Европейския парламент’’ продължава работата по популяризиране европейските директиви и ценности сред младите хора. Основната цел на Програмата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и относно Европейския парламент като институция, която представлява гласовете на гражданите и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.

Дирекцията за информационните бюра на Европейския парламент прилага образователна програма, която е насочена към ученици от средни и професионални училища.

В тази програма ПГПЧЕ,, Алеко Константинов” гр. Правец участва от 23 февруари 2017 г. Училището е посланик от юни 2017 г. , когато на учениците официално е връчен плакет. Последва откриване на информационен център в ПГПЧЕ и ,,посаждане’’ на ,,Дървото на Европа”, дървото на обединена Европа.

През изминалата година посланиците в училище организираха различни инициативи, като:
Семинар на тема "Уменията за успех на XXI век" заедно с екипа на евродепутат Ева Майдел, работещ по програма ,,Образование 2030’’.
Младшите посланици на ГПЧЕ "Алеко Константинов" Правец инициираха забавна интерактивна игра с осмокласниците от училището. Под напътствията и съветите на по-големите си съученици, младежите подредиха пъзел-"черга" с по-важните исторически дати, събития и факти от ЕС.
Денят на Европа тържествено бе отбелязан с традиционен парад на знамената, провеждащ се за осма поредна година и последван от празнична програма. Ознаменуването на Деня на Европа е чест и гордост за всички младши посланици в училище. Организиран бе още и пленер на тема „Европейци сме ний...”, който се проведе на площада.

На 9 юни младшите посланици се срещнаха с евродепутата Петър Курумбашев. Темата на разговора беше "Европа и #ePrivacy - защитени ли са личните ни данни в интернет?", както и теми, свързани със сигурността на данните ни в интернет, предстоящото европейско председателство на България, въвеждането на българския език като матуритетен в ЕС, Брекзит и др.

На 17.11.2017г ученици от ГПЧЕ "Алеко Константинов" посетиха парламента и се запознаха от близо с функциите и работата му. Проведе се вълнуваща среща с евродепутатката Ева Майдел.

Посланиците работят и по европейски проекти свързани с ключова дейност 2 на програма Еразъм+: Fit for work in Europe и Education+.
Програмата за училища посланици се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз, изключително полезни знания и умения днес.

Европейският парламент, Европарламентът или ЕП е единствената пряко избирана институция, която представлява гражданите на Европейския съюз. Заедно със ,,Съвета на Европейския съюз’’ той осъществява законодателната власт на Европейския съюз. Ежемесечните пленарни заседания на ЕП се провеждат в Страсбург, Франция, а извънредните и допълнителни заседания - в Брюксел, Белгия. Неговата главна роля, като движеща политическа сила, е създаването на различни инициативи.

Автор: Пола Димитрова, ученичка от X „в” клас на ГПЧЕ "Алеко Константинов"



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete