Петък, 26 Април 2024, 09:45

Постоянната изложба „България и светът” показа нови експонати, дарени на Тодор Живков

7 Септември 2018, 20:00
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1322 2


Днес Исторически музей Правец представи обновената постоянна изложба „България и светът” - колекция подаръци на Тодор Живков с акцент върху ценни експонати - оръжие и подаръци от страните в Азиатския континент. Събитието се състоя в двора на родната къща на Тодор Живков и Музейния комплекс в 11.30ч . Преди това кметът на община Правец Румен Гуниснки поднесе венец на паметника на партийния ръководител и държавен глава на Република България, пред родната му къща.

Вече 15 години Исторически музей-Правец поддържа музейната експозиция с част от колекцията подаръци, получавани от българската държава и от Тодор Живков, дарени от гости от почти цял свят,в продължение на повече от три десетилетия. „Голяма част от експонатите са подарявани около подготовката по честването на 1 300 години българска държава”, посочи Таня Борисова, директор на Исторически музей-Правец. По думите й има една голяма част от колекцията, която все още не е показвана пред публиката. „Тази година решихме да поставим акцент на подаръците , които са подарявани от държавите от Азиатския континент. Акцентираме върху екзотични експонати от колекцията, представени по нов начин, погледнати от друг ъгъл и различна гледна точка”, добави Борисова. По думите й подаръците са носители на държавност, съдържат в себе си символите на отделните нации и държави.
Чрез експозицията се маркират някои моменти от международните отношения на България и дипломатическата дейност с акцент на връзките с Япония и Индия най-вече, с Китай, с Лаос, Камбоджа, Израел, Палестина, Монголия, Кувейт, Иран, Ирак и с други азиатски държави.
Музейната експозиция е подредена по континенти. «Взаимоотношенията с Япония и Индия, и не само с тях, са били на изключително високо равнище, с много добри междудържавнически икономически и културни отношения. Тук в Правец е идвала на посещения Индира Ганди през 1983г, а през 1970 Тодор Живков е посетил Япония», разказа Таня Борисова. Поводът е било международното изложение EXPO в град Осака. България е имала палата там, която е символизирала Стара планина. След това държавникът е посетил страната на изгряващото слънце още два пъти – през 1978 и 1985г. Неговата дъщеря Людмила Живкова също посещава Япония през 80-те години, 'Това е и причината да имаме толкова много експонати от тази държава», посочи Борисова. По думите й Людмила Живкова представялява България предимно в поесешенията си в Индия, там тя е водещата фигура. Борисова заяви, че навремето държавниците са си подарявали ликовете на ликсозни портрети.
За първи път в постоянната изложба днес бяха показани украшение за слон – свещено животно в Индия, тюбетейка (малка шапка) , характерна за Узбекистан и Монголия, портрет на императорското семейство на Япония – император Хирокито и императрицата и др.
"Тодор Живко през цялото си управление държеше на службите за сигурност. Някои от тях му бяха лични приятели. Той умееше по прост начин да командва. Знаеше кога да затяга, кога да отпуска». Тези спомени за държавния глава сподели пред аудиторията проф. Иванов. Той дари портрет на Т.Живков от 1980г, рисуван с представителна цел и с маслени бои на платно. Портретът е висял в няколко кабинета по времето на Живков. При уволнението на проф. Иванов през 1990 г, той го е взел със себе си. Порф. Иванов заяви и намерението си да дари позлатен пистолет «Астра», подарен му от ген Волков, който днес е на 94 години и е изпълнявал длъжността зам.предеседател на КГБ. Пистолетът е получил малко преди държавния преврат – на 15 септември 1989г.

По традиция честването на годишнината от рождения ден на Тодор Живков завърши с коктейл. В свободен разговор всички, които познаваха лично държавника споделиха спомени за него.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Септември, 11:42

    Тато,тато,на кой ни остави?Ако знаеш само какви негодници ни управляват след тебе от всички партии,какви джендъри,полу и кръгли идиоти?Чума и холера да бяха минали по българските земи,щяха да отминат и по-малко поразии щяха да причинят?Тато,тато,време е да довършим започнатото от теб!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Септември, 13:22

    За него след време ще се учи в учебниците по история! Златен етап в историята.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete