Сряда, 26 Септември 2018, 13:42

Правец чества 105 години от рождението на Тодор Живков

7 Септември 2016, 12:53
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2994 14

105 години от рождението на дългогодишния държавен глава на България Тодор Живков отбеляза признателната общественост днес на паметника му в Правец. Сред присъстващите бе неговият внук Тодор Славков. Паметното събитие уважиха кметът на община Правец Румен Гунински, Костадин Чакъров- сътрудник на Тодор Живков, социалисти и симпатизанти от Правец, Ботевград и Етрополе, общински съветници, общественици, близки, почитатели и съграждани на Тодор Живков.
 
Председателят на Държавния съвет на РБългария управлява страната повече от три десетилетия. Това припомни Таня Борисова, директор на Исторически музей-Правец. В своето обръщение към присъстващите тя подчерта, че от дистанцията на времето делото и личността на Тодор Живков ще бъдат оценени по достойнство, изчистени от емоции и дребни страсти, от конюнктурните оценки на времето и на политици-еднодневки. „Историята като наука ще даде безпристрастна оценка за държавника и човека за времето, в което живя и работи Тодор Живков. Не можем да си затваряме очите, че този исторически отрязък от време от 9 септември 1944 до 10 ноември 1989 г не е съществувал. През тези по-малко от 4 десетилетия живяха и работиха поколения българи. Същата тази България те я изграждаха, която заемаше достойно място в Европа и света, като икономическо и културно развитие, най-вече като духовно. Нашият съгражданин остави на България и българите едно добро материално и духовно наследство, споменът за едно не толкова отдалечено  от нас, но в голяма степен отричано от съвременните демократи време. Време, когато в България се градеше и имаше работа за всички. Ние не трябва да забравяме това, защото сме наследници и продължители на градежа”,  подчерта Таня Борисова. По думите й Тодор Живков ще остане като държавник, отговорен за своя народ!
Борисова завърши словото си с думите на Николай Хайтов -„Тодор Живков не беше алчен. Той беше родолюбец! Като го сравним със сегашните управници, които разграбиха България, той е Бог!”
 
В историята на Третата българска държава се открояват три върха, всеки от които остави в своята епоха трайна следа. Това са Стефан Стамболов, Цар Борис и Тодор Живков. Това каза Костадин Чакъров. Пред присъстващите той даде предложение за тема, която да се превърне в национален разговор за националното предателство. Според Чакъров, неблагодарността е най-големия грях, цитирайки Библията. Той припомни факти от освобождаването на Живков, като държавен глава и изключването му от партията.
В първия работен ден след 10 ноември Андрей Луканов свиква стопанския актив  и част от ръководството, заявявайки, че България е в катастрофа. „От тогава започна една вълна, която никой не спря. Всеки тръгна към индивидуално оцеляване, това бе директивата на партията”, припомни Чакъров. По думите му да бъде арестуван и даден на съд Живков е взето решение от Петър Младенов, Андрей Луканов, Станко Тодоров, Добри Джуров  и Атанас Семерджиев. Според Чакъров Прокуратурата тогава е оказвала съпротива. Една папка с изрезки от вестници била използвана за доказателства за сметки в швейцарски банки, за дялове в „Мерцедес” и  във „Фолксваген”, резиденции по Женевското езеро и т.н.
Костадин Чакъров засегна темата за политическата нестабилност на партията тогава и днес, за духовния упадък на нацията. Той завърши с думите „Когато държавата е на колене, народът трябва да се изправи”.

След официалната част, последва едноминутно мълчание в памет на  Тодор Живков. Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя от признателните поколения.


Източник: balkanec.bg

Коментари (14)

 • Отговори (0) (0)
  1. добавен от: Анонимен 7 Септември, 13:39

  По негово време имаше всичко и най-вече спокойствие и сигурност.

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: Анонимен 7 Септември, 17:56

  Диктаторче!

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: До 2 7 Септември, 19:03

  Когато Тодор Живков управляваше ,повтарям,управляваше България имаше здравеопазване,високо образование,силна армия,силна България,твърде вероятно,да не кажа 100%,си бил на топло място в някои панталони.

 • Отговори (0) (0)
  4. добавен от: Анонимен 7 Септември, 20:44

  А къде е ботевградския кмет? Как така на такъв момент не присътва? Та неговите шефове са се изпънали, ахмака никакъв го няма. Май ще е наказваме.

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Аритметика 7 Септември, 22:00

  "През тези по-малко от 4 десетилетия..."

  Дори 45 години (1944-1989) не стигнаха на "народната власт" да закръгли 4 пълни десетилетия комунистическа диктатура. Уви, не!

 • Отговори (0) (0)
  6. добавен от: рилски 8 Септември, 11:41

  Имаше всичко... Трудови лагери, терор от ДС, банкрутиране на държавата - 2 пъти, възродителен процес, престъпно прикриване на истините за Чернобил, срастване на партия с държава

 • Отговори (0) (0)
  7. добавен от: рилски 8 Септември, 11:43

  Имаше и народен съд!

 • 8.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • Отговори (0) (0)
  9. добавен от: за свободомислието 8 Септември, 14:30

  Ужас, хваща ме потрес като гледам тези снимки, все едно е партийно събрание. Имало е всичко някога за избрани люде, другите шмъркаха супата, и за тези които тогава са били облагодетелствани и днес са добре и теглят конците на държавата в сянка обаче.

 • Отговори (0) (0)
  10. добавен от: рилски 9 Септември, 15:08

  http://www.dnevnik.bg/photos/2016/09/09/2824385_snimka_na_denia_traur_za_9-ti_septemvri/?pic=2#picture

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Подкрепяте ли предложението за изграждане на нов гробищен парк в м. "Бърцето" южно от яз. "Мали лаг"

Анкета » коментари (4)

Подкрепяте ли предложението за изграждане на нов гробищен парк в м. "Бърцето" южно от яз. "Мали лаг"

отговори
Да, това е най-подходящото място. (99)
70% Complete
Не, има по-подходящи места. (51)
70% Complete
Идеята е добра, защото мястото е извън Ботевград. (53)
70% Complete
Не е удачно този терен да се ползва за гробищен парк. (54)
70% Complete
Не съм заинтересован. (26)
70% Complete