Петък, 26 Април 2024, 09:50

Празникът Голяма Богородица в с. Дреново

17 Август 2019, 22:07
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1634 0


Днес се състоя храмовият празник на църквата “Успение Богородично” в с. Дреново
Храмовият празник e на 15 август, но традицията е съборът да се прави в първия почивен ден, за да може повече хора да почетат празника Голяма Богородица. В църквата всеки имаше възможност да запали свещ, а отец Лъчезар отслужи празничен молебен и водосвет за здраве. Свещеникът освети и курбана за здраве. В района около църквата бяха подготвени места за почивка, отдих и веселие, както и възможности за забавление на децата, като по този начин храмовият празник се превърна в истински събор.
 Село Дреново всяка година привлича голям брой хора от цялата община и околията в деня на този празник. Ежегодно е посещаван и от кмета на община Костинброд -г-н Трайко Младенов, Председателя на Общински съвет – Костинброд -д-р Атанас Тенев, зам.-кмета -инж. Теодора Гогова, както и от почти всички кметове на населени места от Община Костинброд.
Домакинът и кмет на с. Дръмша, с. Дреново и с.Понор г-н Добри Тодоров предложи на гостите си топло посрещане и курбан за здраве.
Българските народни обичаи преминават през много трудности и изпитания. Някои от тях успяват да се запазят и до днес, друга част се загубват завинаги. Но тези, които остават, показват колко богата и разноцветна е народната ни култура. Те са първоизточникът, от който произтича цялата културна традиция на българския народ. В душата и сърцето си всеки българин носи българските обичаи и традиции, независимо от все по-забързаното ежедневие.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete