Четвъртък, 2 Май 2024, 00:37

Представена бе изложба с резултатите от археологическите проучвания в Скравена

21 Септември 2020, 20:52
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1381 3


Тази вечер от 18:00 часа в рамките на форума "Европейски дни на културното наследство", в залите на Исторически музей - Ботевград бяха представени резултатите от археологическите проучвания, проведени в периода август-ноември 2019г. в землището на село Скравена.

„В Ботевградския край наситеността с културни ценности от археологическо естество е доказателство за зараждането и развитието на живота хилядолетия наред. Не би било възможно да се направят тези изводи, ако не се стъпи на фундамента, който предлага един добре проучен обект.

В нашия край провеждането на археологически разкопки и проучвания е било добре залегнала традиция в календара на музейните дейности до 90-те години на 20 век. Резултатите от това са експонирани във витрините на музея, а след това следите се губят. Сега се възраждат.

Не на последно място, смея да твърдя, че освен средство за попълване на фонд и витрини, археологическите изследвания са основа, върху която да се обновят и прецизират някои от известните данни за развитието на селищната ни история”, с тези думи директорът на Исторически музей – Ботевград г-жа Рени Лазарова въведе гостите в света на археологията в нашия край, след което предостави думата на доц. д-р Сергей Торбатов – НАИМ при БАН.

Пълно представяне на спасителното проучване на „Антично селище в м. Грамаде, с. Скравена", под формата на презентация, бе направено от ръководителя доц. д-р Сергей Торбатов – НАИМ при БАН, който обстойно разказа на посетителите за интересните предмети, открити по време на разкопките. Припомняме, че в проучванията участие взеха и представители на музея.

В края на презентацията доц. д-р Сергей Торбатов сподели, че в близост до обекта, който е бил подложен на археологически разкопки е регистриран нов археологически обект. Става дума за комплекс от пещи за вар- антична фабрика. До този момент са регистрирани около 8 такива съоръжения с диаметър от 3,5 до 4,3 метра. Скоро предстои тяхното проучване. Такъв комплекс от пещи за вар в България е проучван само на едно място- в Русенско.

Посетителите имаха възможност да разгледат експонатите, които вече обогатиха фонда на Исторически музей - Ботевград.
По време на разкопките са открити 452 находки, от които 340 са монети.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Септември, 16:42

    За пореден път с. Скравена се доказа като историческото бижу в община Ботевград!!!
    Очакваме община Ботевград, чрез собствени и държавни средства да не спира да финансира подобни инициативи!
    Археолози има-пари няма!!!

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 22 Септември, 16:52

    До г-н Методи Драганов кмет на село Скравена, г-н И. Гавалюгов кмет на гр. Ботевград, Негово Високопреосвещенство Гавриил Митрополит Ловчански :
    Според вас кога да очакваме за срам в целия православен свят първият паднал кръст от църква да бъде в село Скравена, а църквата да е,, Св. св.Чудотворци Козма и Дамян"!???

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 22 Септември, 16:56

    Или остава да разчитаме на щъркелите, които с гнездото си задържат кръста на църквата!?!? Срам.....срам...!?!?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete