Четвъртък, 2 Април 2020, 00:54

Предстоящо: постановката "Муа у тупан"

18 Май 2016, 09:28
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 899 0


На 19 май от 19.00 ч. в НЧ "Иван Вазов-1947 г." ще бъде представена комедията по граовски "Муа у тупан". Нейните създатели я определят като "смешавица". Тя е подготвена от театър "Цветан Станков", като по този начин ще бъде отбелязана и 20-годишнина от създаването на театъра, печелил многобройни награди в страната.  Билети се продават на касите на читалището, а интересът до момента е много голям.

Муа у тупан не е някакво завързано френско заглавие, а бъл­гарска комедия за човека и неговия свят или за мухата в тъпана. Известният наш драматург и сценарист Боян Папазов написва този фарс преди трийсетина години, но той продължава да звучи съвременно, защото авторът майсторски е уловил най-важното от нашата народопсихология. В повече от случаите, човек бъзука като муха в тъпан и е подчинен на най-нисшите си страсти - „ручанье", пие­нье", „гнявенье" и „тепанье"...

Единици от същия този граовсхи народ, обаче, се противопоставят, търсят, жертват се, наистина обичат, вземат съдбата си в свои ръце и успяват да излязат от тупана! Сатиричното се отмества от една тънка лирична струйка в чепатия български характер, която опитомява проблемите и ги извисява. Защото бълга­ринът е обречен на Космо­са, на звездите и стои висо­ко по рождение и по ген. Главният герой, подбуден от своята изгора, тръгва „по свето” - да търси отговорите на трите вечни въпроса: „Кой си ти, от дека идеш и дека, че одиш?” По пътя си среща разнообразни зоологически индивиди – „залупеняци”, „улаветини”, живи „мрътавци” и „измекяри”. Тази комедия – смешавица е забавна, защото с езика на любопитния ни народен шопски диалект, говори за трагикомичните абсурди в нашия личен и обществен живот.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (9)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (9)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (748)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (66)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (58)
70% Complete
Мир по Земята (120)
70% Complete