Петък, 26 Април 2024, 21:29

Продаваните в България IQOS и Glo не са електронни цигари с течност, а устройства за нагряване на истински тютюн

28 Ноември 2019, 06:39
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3067


Международните агенции и експерти с десетки изследвания за устройствата с нагряване на тютюн

Над 12 милиона души по света и хиляди българи вече спряха да пушат и използват устройства, които нагряват тютюна без да го горят. Въпросите около популярните продукти обаче остават много и предизвикват активни дискусии в мрежите. Твърди се, че са по-малко вредни от цигарите, но дали това наистина е така? Компаниите производители публикуват данни за намаления риск, но има ли независими научни изследвания и какво твърдят международните експерти? Това електронни цигари ли са?

През последните години редица независими изследвания на експерти и държавни органи изследваха парата от тези устройства, нейното съдържание и ефекта върху здравето на хората. Сред тях са Американската агенция по храни и лекарства в САЩ (FDA), Агенцията към здравното министерство във Великобритания Public Health England, Федералният институт за оценка на риска в Германия (BfR) и много други.

През май тази година най-строгият регулатор в света - Американската агенция по храни и лекарства в САЩ (FDA) разреши пускането на IQOS на американския пазар като “подходящ за опазване на общественото здраве“. Това се случи след двегодишна оценка на данните в подаденото заявление на производителя Филип Морис Интернешънъл. Преди 1 месец IQOS започна да се предлага в САЩ, но все още няма данни за пазарните резултати на устройсвото за нагряване на тютюн.

В своя доклад за електронните цигари и продуктите с нагряване на тютюн от 2018 г. Агенцията към здравното министерство във Великобритания Public Health England заяви, че при употребата на продуктите с нагряване, потребителите и околните вероятно са изложени на по-малко вредни вещества в сравнение с цигарения дим.

В края на 2017, Комитетът по токсикология във Великобритания анализира наличните научни доказателства за токсичност, мутагенност и канцерогенност на две нагреваеми изделия – iFuse на Бритиш Американ Тобако и IQOS на Филип Морис и достигна до заключението, че тези изделия "вероятно намаляват риска за пушачите". Направените заключения са, че „тютюневи изделия, използващи принципа на нагряване, намаляват излагането на вредни химични вещества в сравнение с традиционните цигари“ и „вероятно има цялостно намаление на здравния риск за пушачите, преминали на изследваните продукти (IQOS и iFuse)".

Федералният институт за оценка на риска в Германия (BfR) публикува резултатите от лабораторни проучвания за парата при употребата на IQOS, които показват, че емисиите на карбонилни съединения, като формалдехид и ацеталдехид при IQOS, са намалени с около 80-90% в сравнение с конвенционалните цигари, а емисиите на летливи органични вещества, като бензен и бутадиен, с 90-99%. Според Д-р Хенклер-Стефани, член на екипа на проучването, цитирана от германски медии: "Можем да потвърдим за тези вещества, че тютюневите продукти с нагряване, без горене, съдържат значително по-малко токсични вещества в дима си. Очакваме, че това значително намаляване на токсичните вещества ще повлияе и на въздействието върху здравето", допълва Д-р Хенклер – Стефани.

Независими изследвания запознаха и за ефекта на тези продукти върху оралното здраве. Проучване на румънския стоматолог проф. д-р Михаела Раеску показа, че при пушачите, спрели цигарите и преминали на IQOS, намалява образуването на зъбен камък и изчезва лошият дъх от цигарите. Резултатите от изследването бяха представени на Глобалния форум по никотин, който се проведе през юни във Варшава. Професорът по дентална медицина изследва две групи пациенти – пушачи на обикновени цигари и такива, които са спрели да пушат и са преминали на устройството с нагряване на тютюн и установява, че при последните изчезва лошият дъх от цигарите в сравнение с продължилите да пушат. Само от 6 до 9 месеца след спиране на цигарите и преминаване на IQOS стоматологът наблюдава, че образуването на зъбен камък е по-малко, а почистването му по-лесно и безболезнено.

Растящата популярност и разпространение на нагреваемите тютюневи изделия доведе до нуждата от провеждане на редица независими проучвания. Такива са извършени от Холандския национален институт за обществено здраве и околна среда (RIVM), Японския департамент по здравеопазване и Националния институт по обществено здраве на Япония, Националния център за наблюдение на качеството на тютюна и тестови център в Китай, член на лабораторната мрежа за тютюневи изделия на СЗО и още над 30 научни центрове и университета в света.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete