Сряда, 8 Май 2024, 02:59

Проект "Етрополе-люлка на творци"

5 Март 2012, 13:27
(1) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3242 0


В часовете по Български език и литература- ЗИП по повод предстоящия патроенен празник на училището, който ще се проведе на 23 и 24.03. 2012г., учениците от XI В клас под ръководството на Росица Василева работят  по проект  „Етрополе- люлка на творци“.  
Ясеновци се запознаха с творчеството на бележити етрополски творци като книжовниците от Етрополската книжовна школа от XVI-XVII век, Христо Ясенов, Тодор Пеев, Петър Димитров, Владимир Пеев, Антоанета Ангьозова, Петко Минев, доц. д-р Христо Кацаров, Николай Коев, Данчо Кирков, Георги Билев, Евгения Христова, Румяна Вутова, Марин Кубетски, Крис.
Учениците сами се разделиха на екипи от няколко човека и си избраха творец, който да представят пред класа. Многото часове извънкласна работа в групите, творческите идеи и реализирането им, екипната работа и използването на съвременните информационно-комуникативни средства показват, че учениците имат потенциал, интерес и са активни млади хора с гражданско самосъзнание и с разбиране за ролята на литераурата и културата в съвременното ни общество.
Продукти от работата по проекта са анкети, презентации, интервюта, интересни срещи с творците, посещения в историческия музей, в библиотеката и в Интернет пространството.
Наблюденията ми като учител и участник в проекта показаха, че учениците могат да бъдат вдъхновени и ентусиазирани от идеи, които сами избират и им се дава свобода да се изявят, да изненадат мен, съучениците си, че и самите тях дори. Възхитена съм от работата им в екип, от творческия заряд, който пролича във всяко едно тяхно действие по проекта, от това, че прегърнаха идеята за знанието, за творчеството на етрополци, не за да получат отлични оценки, а за да се докоснат до един поетичен свят. Още повече, че част от творците на Етрополе са свързани с училището ни.
Интересна бе срещата, която организира един от екипите- Габи, Поля, Иво и Павел- с Марин Кубетски, учител по БЕЛ в училището и творец. Той отговори на поставените въпроси и похвали учениците за решението да работят по проекта и да се запознаят с творчеството на поети и писатели, свързани с Етрополе. А учениците споделиха, че не са усетили кога е минало времето при разговора с него, толкова увлекателно им е разказвал. Екипът с чудесното име, избрано от учениците-  „Великолепната петорка“, представи видеоклип на интервюто, като бяха направили собственоръчно екран на телевизор, зад който те говореха. И въпреки изникналия проблем с звука на записа, учениците представиха по завладяващ начин презентацията си пред класа и показаха, че умеят да се изказват публично и са със самочувствие за добре свършената работа. Цялата среща и работата на екипа по проекта предстои да бъде описана в протокол.
На 02.03.2012г. , в навечерието на Националния празник 3 март,  учениците от XI В клас се срещнаха с една много обаятелна поетеса- Бистра Александрова. Тя спечели сърцата им с творчеството си, с посланията, които изпраща чрез песните на Димитър Атанасов- младият певец, който спечели награди в редица конкурси с песни по нейни текстове, с това, че тя е кръстница на Крис, който е достоен Ясеновски глас. Бистра Александрова също работи активно в Комисията по борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и изнася лекции и беседи в училището вече втора година.
Задавайки и въпроси, които сами бяха подготвили и които отразяваха това, от което се вълнуват младите 17-18-годишни ученици, те помолиха поетесата да изрецитира любимото си стихотворение, да разкаже как е започнала да пише, как приема семейството и тази дарба и дали разкрива себе си пред света чрез стиховете си, как избира заглавията на стихосбирките си, би ли помогнала на младите творци от класа със съвети. Тя сподели, че преди да започне човек да твори, трябва много да чете.
Изненада за поетесата бе присъствието на нейна съученичка- Рилка Николова, която сподели, че когато са били деца и са се разхождали сред природата, преди да се забавляват, Бистра е казвала на всички деца  „Хайде сега, стройте се и всеки да каже по едно стихотворениеJ“.
Светла Вълова, директор на училището, също разказа с вълнение, че Бистра Александрова е една от вдъхновителките на Крис, който също е наша гордост, че нейните стихосбирки винаги са я вълнували със своята искреност и топлота, че представянето на всяка творбите е  истински празник, свързано с прекрасно изживяване- събиране на приятелите и близките на литературно четене.“
Дейностите по проекта предстоят и следващата седмица. „Етрополе- люлка на творци“ е част и от конкурса за „Иновативни практики в управлението“, в който СОУ “Христо Ясенов“- гр. Етрополе и Директора Светла Вълова участват с тема: ”Сподели опит, предай нататък: уеб-базирана платформа за сътрудничество чрез обмен на творчески практики и успешен образователен опит”. Участници в екипа на София област са още СОУ ”Летец Христо Топракчиев” гр. Божурище, ПМГ ”Акад. проф. д-р Асен Златаров”- гр. Ботевград, СОУ ”Сава Савов”- гр.Пирдоп.  
Как определяме една практика че е добра и успешна? Това може да покаже интересът и ентусиазмът, с който учениците приемат задачите и отзвукът, който оставят дейностите след провеждането.
Браво ученици, гордея се, че имам възможността да съм част от вашия живот! Благодаря, че се включихте в проекта, с който ще докажем, че вие сте достойни Ясеновци!

Източник: Росица Василева

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (220)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (65)
70% Complete