Петък, 26 Април 2024, 15:35

Проф. Иванов: Делото на Живков ще бъде оценявано след време

7 Септември 2018, 16:13
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1872 13


„Напоследък не случайно за Живков се пише, като за човека – епоха. Той живее в сложни и противоречиви времена. Той живее дори в две епохи. Границата между тях изисква особени качества, За да оцелее - не физически и духовно, а за да оцелее делото, на което се е посветил и на държавата, която ръководи”.

Това каза днес проф. Димитър Иванов, по време на честването на 107 години от рождението на големия държавник. По думите на проф. Димитров историята е „капризна дама”. „Тя често забравя, често се забавя, но в края на краищата винаги отдава значимото на совите герои – особено на изтъкнатите личности. Въпреки късата историческа дистанция, ние мислим за Живков и за неговото време, не с лошо”, каза професорът. По думите му социологическите проучвания през последните години показват, че Живков е в челото на българските държавници в съвременната българска държава- през последните 140 години. „При всички случаи той е в петицата, а за 50% от населението, той е водещият държавник. И тук не става дума за някаква привързаност, за някаква покорност към водача, към лидера, тук става дума и за това, че Живков е оценен и зад границите на България. Говореха за Живков с респект, въпреки че бяха минали 10 г , откакто вече го нямаше”, добави ученият.

По спомените на проф. Иванов, тогавашния министър на финансите Велчо Велчев и министъра на културата Александър Фол в частен разговор са казвали, че делото на Живков се доближава по мащабност до държавници от ранга на Княз Борис-Кръстител. „Толкова е епохално, това което се извърши. Както делото на Борис Кръстител се оцени след векове, така и делото на Живков ще бъде оценявано след време. Въпреки, че Живков живееше и работеше във време на сложна международна обстановка на противоборство , въпреки че България беше изключително зависима от общата политика на социалистическия лагер и на Съветския съюз, през целия си делови живот и ръководна дейност Живков се опитваше да обърне това съотношение, не само една четвърт решенията да зависят от нас, а дори повече. Той успя да балансира външното влияние с влиянието на българския фактор и на българската социална идея”, добави проф. Иванов. Според него това, което днес се нарича креативност или иновативност, без да ги знае тези думи Живков, той на практика ги правеше. Професорът сподели пред присъстващите, че отварянето към света, Живков го е направил чрез дъщеря си Людмила Живкова. „Тя успя да свърши толкова работа за външния облик на България пред Европа и света, колкото много малко други политически дейци са вършили, и то Людмила без да има претенции да налага с административни и други мерки своите възгледи . Правеше го леко, по свой начин , различен от този на баща й, тя успяваше да представи България и да защити името й по един успешен път”, каза в заключение проф. Димитър Иванов.


Проф. Димитър Иванов е кандидат на историческите науки, доктор на икономическите науки, ръководител на магистърска програма ”Национална сигурност, духовност и лидерство” в УНИБИТ, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, създател на първия античен частен музей „Арети”. Автор на повече от 20 монографии и учебници по история, политика и културно наследство и на стотици есета, статии и интервюта в електронните и печатни медии, гл. редактор на в. „Земя”.








Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (5) (5)
    2. добавен от: oдядо Либен 7 Септември, 19:49

    Пфу, кога стана професор, шефе на 6-ти отдел на ДС. И тук трябваше да има един Мойсей, който да ни води през пустини не 40, а поне 60 години та поне да се опомним и освободим от тези.

    • (4) (3)
      1. добавен от: Анонимен 7 Септември, 21:09

      Един е бати Бойко и Цецо Цвеатнов е негов пророк :lol:

  • Отговори (18) (7)
    3. добавен от: Анонимен 7 Септември, 20:45

    Ще го помните това време и ще учите за него, при Живков се живееше добре!

  • Отговори (3) (14)
    4. добавен от: ББ 7 Септември, 21:33

    Колко добре се живееше бе да ви ева в червените маймуни.

    • (8) (1)
      1. добавен от: Анонимен 8 Септември, 00:18

      Сега е рай викаш :D

    • (3) (8)
      2. добавен от: Анонимен 8 Септември, 12:03

      Толкова хубаво, че се редяхме с купони за най-необходимото докато номенклатурата преяждаше от лукс и охолство. Жалкото в цялата работа е че общината пак е червена тоя кмет.

  • Отговори (6) (4)
    5. добавен от: Анонимен 8 Септември, 11:23

    И какво му е било хубаво времто на Тато-такива като Гуня да станат милионери , а нормалният човек да бъде угнетен в руслото на нищетата.Балканчета, червени сте и в червата барабар с провинциалната ви журналистка и Гунчо за капак-скрития играч.

    • (4) (0)
      1. добавен от: Анонимен 9 Септември, 15:07

      при бай Тошо гуня ми слугуваше на мотела :lol: при капитализма вие му лижете г..а :x

  • Отговори (10) (2)
    6. добавен от: Анонимен 8 Септември, 16:50

    След 9 септември 1944 г. беше изградена нова политическа и икономическа система от комунистите , като преди това те отстраниха , убиха , изселиха целият предишен елит .Нищо подобно не се случи след 10 ноември 1989 г.Комунистическият елит не бе премахнат от ръководните позиции в политиката и най-вече икономиката и леко-полека се превърна в новите собственици и господари на България ! А обикновените хорица се карахме кой е син и кой червен !Но вече поумняхме и резултатът е един - тотална емиграция ! Ама кой ще робува във фабриките и хотелите на червените капиталисти ? Ами сега ?

  • Отговори (2) (1)
    7. добавен от: Анонимен 8 Септември, 22:57

    "тогавашния министър на финансите Велчо Велчев и министъра на културата Александър Фол..."
    Министърът на финансите (1976-87 и 1989-90) е Белчо Белчев. Александър Фол е бил министър на народната просвета 1979-86 и за кратко през 1989 г. председател на Националния съвет за култура, образование и наука.
    Ех, другарчета комунисти, вие дори не си знаете имената на водачите си, а искате пак да ни водите към "светлото бъдеще"! Ха-ха!

  • Отговори (3) (0)
    8. добавен от: Янчо Найденов 9 Септември, 14:47

    Каквото и да се пише Би е човек епоха. Скоро няма да се роди такъв ръководител и това трябва да се знае и помни!

  • Отговори (4) (0)
    9. добавен от: Стар чекист 10 Септември, 12:00

    Тато имаше само една грешка,но фатална-затвори лагера в Белене.Там имаше 95% криминална измет и още 5% подобна измет,която се занимаваше с антинародна политика.Сега наследниците на тези негодници му скачат по дедовия.Други грешки нямаше.Тато,тато,защо пожали това мръсно племе и не си довърши работата както трябва????????

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete