Петък, 15 Ноември 2019, 04:57

Променят закона, груповия лов на дива свиня от средата на септември до средата на март

14 Август, 14:52
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 7049 6


Груповия лов на дива свиня през тази година ще започне още в средата на септември. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев по време на срещата на ръководството на МЗХГ с Националното сдружение на общините в република България, която се провежда и в момента във Велико Търново.

„Има воля да се открие груповият лов за диви свине към средата на септември и да продължи още два месеца след приключване на обичайния срок, който е втората седмица на януари“, каза Добрев пред кметовете в залата. Българските ловци да не се притесняват, ако открият трупове в гората, а да съобщават за тях, призова зам.-министърът. В подобна ситуация ловът ще се ограничава до два месеца.

Изменението на началната дата за лов и удължаването му ще бъде възможно след като бъдат приети от депутатите промените в Закона за лова, които бяха внесени в Парламента на 6 август от депутата Александър Сабанов, виж проектозакона тук: 954-01-59.pdf

Ловен портал БГ ЛОВ припомня, че тази поправка в закона бе и по предложение от преди година и половина на Инициативния комитет за защита правата на ловците, с председател Евгени Абаджиев, който събра подкрепа от над 45 000 подписа на български ловци, желаещи груповия лов на дива свиня да започне през септември и да бъде удължен поне до края на януари. Подписката бе внесена в Народното събрание на депутати от различни партии, членове в земеделската комисия, които обещаха пълна подкрепа.

Ловен портал БГ ЛОВ припомня, че сегашния проектозакон, който цели чрез изменията министъра на МЗХГ да може с заповед да открива по рано или да удължава лова на дива свиня е внесен от Александър Сабанов на 06.08.2019 г., изведнъж ръководството на НЛРС-СЛРБ разбирайки, че промените ще се случат с тях или без тях решават и те да излезнат с такова предложение но чак няколко дни по-късно, когато проектозакона е вече факт. Ръководството на националната ловна организация, трябваше да подкрепи държавата в мерките срещу чумата още миналото лято, а не както тогава направи, да заплашва с протести, декларации, писма и бойкот на мерките чрез сдруженията. Припомняме, че само до преди седмица ловните сдружения с малки изключения отказваха да издават разрешителни за лов на дива свиня.
Източник: bglov.com

Подобни новини

Коментари (6)

 • Отговори (3) (5)
  1. добавен от: Анонимен 14 Август, 16:05

  Ще има пак самозастреляни ловци пиандета

 • Отговори (4) (4)
  2. добавен от: Анонимен 14 Август, 16:05

  Пак ще се изтрепат по горите

 • Отговори (5) (6)
  3. добавен от: Авджия 14 Август, 16:37

  Ей ся си иба мамата! :lol: Ще настане един безконечен ловен сезон :D Пуцане на юруш и до откат много месеци наред :roll: Целта - да бъдат изтребени дивите свинки 8) Пък после ще се мисли за възстановяване на популацията :conf: Лелеее...требе да купувам още джепане и да отделя още пари за гориво :roll: 8) Добре че в нашия Етрополско - Правешки район няма и неможе да има АЧС! :wink: Наслука колеги! :)

 • Отговори (6) (1)
  4. добавен от: Реалист 14 Август, 16:51

  Тоя портал бглов е пълен боклук

  • (3) (1)
   1. добавен от: Авджия 14 Август, 20:24

   Ми що влизаш в него?!? Верно е много тъп... хо-хо-хо...

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Анонимен 16 Август, 21:11

  Наслука бракуниери

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (6)

Къде ще празнувате Новогодишните празници

Анкета » коментари (6)

Къде ще празнувате Новогодишните празници

отговори
В България (212)
70% Complete
В чужбина (41)
70% Complete
Няма да празнувам (84)
70% Complete