Петък, 26 Април 2024, 07:58

Променят закона, груповия лов на дива свиня от средата на септември до средата на март

14 Август 2019, 14:52
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 9237 7


Груповия лов на дива свиня през тази година ще започне още в средата на септември. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев по време на срещата на ръководството на МЗХГ с Националното сдружение на общините в република България, която се провежда и в момента във Велико Търново.

„Има воля да се открие груповият лов за диви свине към средата на септември и да продължи още два месеца след приключване на обичайния срок, който е втората седмица на януари“, каза Добрев пред кметовете в залата. Българските ловци да не се притесняват, ако открият трупове в гората, а да съобщават за тях, призова зам.-министърът. В подобна ситуация ловът ще се ограничава до два месеца.

Изменението на началната дата за лов и удължаването му ще бъде възможно след като бъдат приети от депутатите промените в Закона за лова, които бяха внесени в Парламента на 6 август от депутата Александър Сабанов, виж проектозакона тук: 954-01-59.pdf

Ловен портал БГ ЛОВ припомня, че тази поправка в закона бе и по предложение от преди година и половина на Инициативния комитет за защита правата на ловците, с председател Евгени Абаджиев, който събра подкрепа от над 45 000 подписа на български ловци, желаещи груповия лов на дива свиня да започне през септември и да бъде удължен поне до края на януари. Подписката бе внесена в Народното събрание на депутати от различни партии, членове в земеделската комисия, които обещаха пълна подкрепа.

Ловен портал БГ ЛОВ припомня, че сегашния проектозакон, който цели чрез изменията министъра на МЗХГ да може с заповед да открива по рано или да удължава лова на дива свиня е внесен от Александър Сабанов на 06.08.2019 г., изведнъж ръководството на НЛРС-СЛРБ разбирайки, че промените ще се случат с тях или без тях решават и те да излезнат с такова предложение но чак няколко дни по-късно, когато проектозакона е вече факт. Ръководството на националната ловна организация, трябваше да подкрепи държавата в мерките срещу чумата още миналото лято, а не както тогава направи, да заплашва с протести, декларации, писма и бойкот на мерките чрез сдруженията. Припомняме, че само до преди седмица ловните сдружения с малки изключения отказваха да издават разрешителни за лов на дива свиня.




Източник: bglov.com

Подобни новини

Коментари (7)

  • Отговори (3) (5)
    1. добавен от: Анонимен 14 Август, 16:05

    Ще има пак самозастреляни ловци пиандета

  • Отговори (4) (4)
    2. добавен от: Анонимен 14 Август, 16:05

    Пак ще се изтрепат по горите

  • Отговори (5) (6)
    3. добавен от: Авджия 14 Август, 16:37

    Ей ся си иба мамата! :lol: Ще настане един безконечен ловен сезон :D Пуцане на юруш и до откат много месеци наред :roll: Целта - да бъдат изтребени дивите свинки 8) Пък после ще се мисли за възстановяване на популацията :conf: Лелеее...требе да купувам още джепане и да отделя още пари за гориво :roll: 8) Добре че в нашия Етрополско - Правешки район няма и неможе да има АЧС! :wink: Наслука колеги! :)

  • Отговори (6) (1)
    4. добавен от: Реалист 14 Август, 16:51

    Тоя портал бглов е пълен боклук

    • (3) (1)
      1. добавен от: Авджия 14 Август, 20:24

      Ми що влизаш в него?!? Верно е много тъп... хо-хо-хо...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Август, 21:11

    Наслука бракуниери

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Укьо Пено 11 Август, 12:47

    Този ловен сезон надали ще се използват многото ново закупени карабини, тъй като има много намерени диви свине умрели от АЧС по хранилките и калищата в Балкана, граничещ с Р.Сърбия, Най-вероятно ще трябва да се окачат по стените за спомен от минали ловни сезони. :cry: :uups:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete