Петък, 26 Април 2024, 07:01

Протест в Костинбродско срещу кариера за варовик

9 Февруари 2017, 11:08
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2505 0


Реализирането на този проект означава, че ще се гърмят бомби, ще дишаме праха, ще спре водата, ще се разбият пътищата, казват те и припомнят, че подобен проект вече е бил спрян през 2009 г.
Жителите на костинбродските села Опицвет, Безден и Богонци излизат на протест заради инвестиционно предложение за изграждането на кариера за варовик в близост до домовете им.
 
Реализирането на този проект означава, че ще се гърмят бомби, ще дишаме праха, ще спре водата, ще се разбият пътищата, казва една от жителките на Безден – Румяна Величкова. И добавя: „Има деца в селата, защо да дишат този прахоляк?“
 
През 2009 г. е имало предложение за създаването на такава кариера, но след протести то е спряно.
 
Сега пак се опитват да го пробутват, възмущават се местните. Колко пъти трябва да се спре и пак да се пробутва?, питат те.
 
Тук въздухът е по-чист отколкото в Банкя, но не разрешиха да се направи санаториум, а кариера разрешиха. Има защитени животни, и те ще изчезнат, коментира Величкова.

В сайта на РИОСВ - София са публикувани инвестиционни намерение за изграждане на две нови кариери около селата Богьовци, Безден и Опицвет, които се намират в община Костинброд, Софийска област.

Местоположението на бъдещите кариери попадат в две защитени територии по Натура 2000, а именно - зона Раяновци /BG0002001/ и зона Драгоман /BG0000322/, по смисъла на системата това са защитени местобитания на птици и растения.

Едното инвестиционно намерение "Лисия" е за изграждане на кариера за добив на подземни богатства - строителни материали, а другото "Кошарите" за добив и преработка на строителни материали - варовици.

За кариера "Кошарите" това е втори опит за стартиране на този проект, през 2011 г. след масови протести от населението, които тогава намериха отзвук и в медиите, държавните институции се задействаха, като излязоха с отрицателна оценка за изграждането й. Сега, няколко години по-късно всичко започва отначало.


Източник: btvnovinite.bg

Подобни новини

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete