Петък, 26 Април 2024, 15:39

Проведе се регионална среща на ловно-рибарските сдружения от Софийска област

5 Март 2021, 17:11
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1220 6


На 2 март в сградата на НЛРС-СЛРБ в столицата се състоя регионална среща на ръководството на Националната организация с ловно-рибарските сдружения от Софийска област. В нея участваха представители на ЛРС-София-юг, ЛРС-София-запад, ЛРС-София-изток, ЛРС-София-север, ЛРС-Ботевград, ЛРС-Елин Пелин, ЛРС-Ихтиман, ЛРС-Самоков и ЛРС-Сливница.

Председателят на Съюза инж. Васил Василев очерта някои основни проблеми в работата на сдруженията от цялата страна в условията на извънредната обстановка заради Covid-19. Най-много дискусии предизвика фактът, че от отчетите на ловно-рибарските организации ясно личат катастрофалните последствия от разпространението на Африканската чума по свинете и слабия отстрел на дива свиня през последния ловен сезон. Намаляващата популация от този вид дивеч, наличието на заболяването син език по преживните животни и птичия грип поставят пред безпрецедентна ситуация сдруженията, които трябва да се справят с необходимостта да осигурят ловни излети на дружините, за да не загубят членската си маса.

В дискусията ясно се очертаха приоритетите пред ловно-рибарските сдружени по отношение целенасоченото разселване на местен дребен дивеч, постигане на законодателни промени, които да ограничат бракониерството, щетите нанасяни на дребния дивеч и неговите местообитания от интензивното земеделие, незаконното използване на вредни за здравето на животни и хора препарати за растителна защита, безразборния дърводобив и др.

Експертът на НЛРС-СЛРБ Стилян Герасков запозна участниците в тази среща с инициативите на Европейската комисия за ограничаване лова на гургулица и забраната за използване на оловните боеприпаси на територията на страните от ЕС. Той ясно даде да се разбере, че промяна на срока за ловуване на водоплаващ дивеч заради климатичните промени е невъзможна, докато ловците не съберат достатъчно статистически данни, с които да докажат пред ЕС такава необходимост. Въпросът със събирането на данни бе засегнат от председателя на Националната организация, които призова сдруженията да сформират екипи от доброволци, които наред с неправителствените природозащитни организации да участват в мониторинга на прелетния дивеч, какъвто е Среднозимното преброяване на водолюбивите птици, например. Вече е ясно на всички, че без солидни доказателства, базирани на статистиката, българските ловци трудно ще докажат, че управляват и ползват устойчиво запасите на прелетния дивеч.

В заключение участниците в срещата бяха запознати с целта и съдържанието на срещите на ръководството на Съюза с кандидатите за депутати от различните политически сили. Срещи, чрез които се цели политиците да поемат конкретни ангажименти за решаване на редица проблеми пред ловното и риболовното стопанство и осведомени чрез съюзните медии за това гласоподавателите на могат да направят своя информиран избор.


Източник: slrb.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (1)
    1. добавен от: Ivan Nedkov Nedkov 5 Март, 21:31

    Никой не съм удрял във Сл. равно поле това е истината Ангел вну каму на Трайчо сам се удари със керемида да та главата сам сие виновен

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Ivan Nedkov Nedkov 5 Март, 22:21

    Това е истината

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Иван 5 Март, 22:26

    Прокуратурата във Елин Пелин викнали свидетели по делото ЧЕЗ България ООД 2009
    Свършенисте можел смъ да спечеля но го извъртяхте най долно

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Иван 5 Март, 22:28

    А бе аз не вярвах че има боклуци във Елин Пелин съда

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Иван 5 Март, 22:32

    Простено вие вече измислихте си извинение от отдавна свидетели ли по дело ще търсите не ме търсете И боклуци Петко Костов и Янко Янков и съдийката си ги качете на главите

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Иван 5 Март, 22:38

    Да не съм ви чул ни делото ЧЕЗ България ООД 2009 като тоя Боклук Янко ще ми вика копелето долно сам си си виновен и защого е извъртел защото е Боклук със Съдията Мариета неДелчев и ако го чуя още веднъж от вас ставам гаден и жесток

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete