Петък, 26 Април 2024, 23:56

Радев: Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата

9 Май 2017, 10:03
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1003 0


По повод Деня на Европа пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония беше издигнато знамето на ЕС.
Знамето бе донесено до пилона от петима гвардейци.

Церемонията се състоя в присъствието на държавния глава Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, вицепрезидента Илияна Йотова, кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиера Валери Симеонов, министъра за българското председателство на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на външните работи Екатерина Захариева.

Преди това държавният глава Румен Радев участва в церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по повод 72 години от края на Втората световна война.

Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата, каза президентът.

Радев отбеляза, че е пред Паметника на Незнайния войн, за да отдаде почит към всички загинали в борбата срещу хитлеро-фашизма.

"Сред тях са и хиляди българи. Нека не го забравяме. Изказах и своето уважение към малкото останали живи ветерани от Втората световна война. Трябва да се помни", заяви Радев.

По думите му осъждането на нацизма и фашизма е следвоенен консенсус, дори когато Европа е разделена от Желязната завеса.

"Затова на днешната дата отново потвърждаваме този консенсус. Нека няма индулгенции. Честит празник на всички българи. Нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има място в Европа", допълни държавният глава.

В столицата се проведе и Шествие по повод 9 май. То тръгна от Паметника на Незнайния войн и продължи към Паметника на Съветската армия. Шествието беше озвучавано от руски песни, в него участваха стотици граждани, представители на БСП, както и ветерани от Втората световна война. Водачите на шествието носеха трансперант, комбиниран от българското и руското знаме, на който пише „Безсмъртният полк България“.

Източник: dir.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete