Неделя, 9 Август 2020, 17:00

Районна прокуратура – Етрополе води разследване за грабеж на възрастен мъж в с. Малки Искър

3 Юли, 15:11
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1068 5


По искане на Районна прокуратура – Етрополе съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо непълнолетния М.А. Той е бил привлечен към наказателна отговорност за извършен от него грабеж на пенсионер – престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК.

На 02.06.2020 г., около 22 ч., седемдесет и една годишният Д.П. бил нападнат в дома си в с. Малки Искър. Извършителят на деянието – обвиняемият М.А. (на 16 години), го заплашил с думите „дай парите, че сега умираш", след което го повалил на леглото и го притиснал с ръце в областта на гърдите. Младежът няколкократно ударил възрастния мъж с дръжката на брадвата по различни части на тялото. Отнел от пенсионера парична сума в размер на 120 лева, мобилен телефон, различни хранителни продукти, след което напуснал имота.

След проведени действия по разследването – разпити на свидетели, експертизи, няколко седмици по-късно извършителят е бил установен и задържан. Било изяснено, че привлеченият в качеството на обвиняем М.А. е извършил престъпното деяние заедно с малолетните Б.С. (на 10 години) и В.В. (на 13 години).

Обвиняемият е осъждан за кражба, за която му е било наложеното наказание „пробация". Грабежът в с. Малки Искър, което е по-тежко престъпление, той извършил само четири месеца по-късно след изтърпяването на последното наказание. При осъществяване на новото престъпно деяние, той въвлякъл и две малолетни лица. М.А. е известен на органите на МВР с многобройните си противообществени прояви, за които се води на отчет в Детска педагогическа стая при РУ на МВР гр. Етрополе от 2017 г.

За пострадалия пенсионер това е второ престъпно посегателство. През м. март 2020 г. Д.П. отново е бил обект на грабеж, извършен в дома му от три лица. По случая също се води досъдебно производство под ръководството на Софийска окръжна прокуратура, по което има привлечен към наказателна отговорност.

Грабежите на възрастни хора са престъпни деяния със завишена обществена опасност. Чувството за безнаказаност сред извършителите им е особено показателно за подрастващите, които именно заради възрастта си имат усещането, че ще избегнат наказателно преследване. Общоизвестно е, че в последните години не са редки престъпленията, извършени от непълнолетни лица по изключително тежък и брутален начин. Сред тях са и посегателства спрямо възрастни и самотно живеещи беззащитни хора, какъвто е и настоящия случай.

Източник: Пресцентър – Апелативна прокуратура София

Коментари (5)

 • Отговори (0) (0)
  1. добавен от: Анонимен 3 Юли, 16:44

  Я то имало прокуратура и полиция в Етрополе. Добре, че случаят стана обществено и медиино достояние, за да се задействат. Нямаше как иначе. Този път не можаха да покрият случая от хората, както е обичайната практика в града.

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: Анонимен 3 Юли, 17:33

  Имената на престъпниците! !!!!!!!Укриването подстрекава към нови престъпления! Това прави и милиционерите съучастници в грабежите! На местно ниво всички престъпници са известни!

 • Отговори (5) (0)
  3. добавен от: Анонимен 3 Юли, 21:21

  НЕКА ИМ ОТРЕЖАТ РЪЦЕТЕ , ТА ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ ИМА ОТНОВО ГРАБЕЖИ И БИТИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА!!!

 • Отговори (5) (0)
  4. добавен от: Анонимен 4 Юли, 18:18

  Крумовите закони да се върнат тогава да видим дали ще крадат

 • Отговори (2) (0)
  5. добавен от: Анонимен 5 Юли, 10:25

  Как да върнат Крумовите закони! Та нали ще засегнат своите интереси! Корупция! Електорат!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (0)

Какво е Вашето мнение да затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (138)
70% Complete
Не съм съгласен (55)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (52)
70% Complete