Петък, 26 Април 2024, 09:18

Размерът на такса "Битови отпадъци" в община Правец остава без промяна

2 Декември 2016, 12:49
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1681 6


Oбщински съвет – Правец реши размерът на такса „Битови отпадъци” да остане без промяна и през 2017г. Променят се разходите за отчисления към РИОСВ за депониране на отпадъци от 72 720лв на 95 640лв. Съветниците гласуха „За“ предложенито, като само един от тях – Павлин Цветков се въздържа.
 
Решението бе взето с оглед необходимите средства за финансиране на дейностите, касаещи предоставяне на услуги, свързани с битовите отпадъци, продължаване практиката на запазване на ниска данъчна тежест за населението и бизнеса и повишаване степента на събираемост през следващата календарна година.

Такса битови отпадъци за 2017 г. да се определя в съответствие с необходимите разходи за осигуряване на услугите по събиране и извозване на битовите отпадъци, обезвреждането им в депа или други съоръжения, както и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

Съгласно изискванията на чл.66 (1) от ЗМДТ, таксата за битови отпадъци се определя в годишен размер с решение на Общинския съвет въз основа на одобрена план-сметка, включваща необходимите разходи за:
1. Осигуряване на съдове за съхраняване на битовите отпадъци - контейнери, кофи и други;
2. Събиране, включително разделно, на битовите отпадъци и транспортирането им до депата или други инсталации и съоръжения за третирането им;
3. Проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци или други инсталации или съоръжения за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битови отпадъци, включително отчисленията по чл. 60 и 64 от Закона за управление на отпадъците;
4. Почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване.

Видове разходи Сума/в
1 За сметосъбиране и сметоизвозване 184 704
2 За обезвреждане на битовите отпадъци в депо 60 000
3 за отчисления към за РИОСВ за депониране на отпадъци 95 640
4 за чистота на териториите за обществено ползване 243 .764
  ВСИЧКО: 584, 108
 
По думите на съветника Павлин Цветков такса „Битови отпадъци“ прилича на данък, тъй като начинът на нейното определяне я превръща в такъв. Според него услугата не съответства на калкулираната цена. „Изчисленията стават по изключително несправедлив начин, а именно от площта на имота се определя дължимият данък, а не от ползвателите, хората, които генерират съответните отпадъци“, каза г-н Цветков. Във тази връзка той отправи въпроса защо не се помисли за намаляване на таксата, тъй като тя не може да бъде изразходвана и стои като преходен остатък в бюджета.

 Кметът Румен Гунински обясни, че таксата дори трябва да се вдигне, тъй като според ЕС е заложено до 2019г. такса "Битови отпадъци" да достигне до 90лв. Г-н Гунински твърди, че по-добрият вариант е общината да има резерв за бъдещи плащания, който да покрива.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Декември, 14:59

    :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Декември, 15:32

    :lol:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 2 Декември, 15:48

    браво на администратора трие всички неудобни коментари светкавично

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 2 Декември, 15:52

    Вдигайте смело, тъй или иначе тези панелки няма да струват нищо след време.Ще са две за лев, ще си ги чукат в главата...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 5 Декември, 09:14

    нищо не казват - каква беше таксата при строителството на голф комплекса - още има техни отпадъци по коритата на реките, а колко плащат сега

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 8 Декември, 17:11

    Много убави лампе са туриле.Малеее.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete