Петък, 26 Април 2024, 13:26

Роми тормозят семейство от Новачене в продължение на 8 години

24 Юли 2016, 10:26
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 7035 41


Елена и Цветко Петкови живеят от 30 години в с.Новачене. Елена е 64-годишна, от Беларус, а Цветко е на 75 години, родом от Новачене. Той е художник, завършил Художествената академия при Ненко Балкански. След края на своето обучение той заминава в Русия, където се запознава с Елена и създават семейство. През 1989г. двамата се преместват да живеят в България и в родната къща на Цветко в Новачене. Не след дълго започват проблемите им. Разочарована от неспокойното ежедневие, Елена напуска селото и се връща да живее обратно в Беларус. Художникът обаче остава в родния дом, а съпругата му го посещава през летните месеци в годината.

Проблемите започват преди 8 години
От 8 години семейство Петкови не може да води нормален живот. Цветко и Елена са подложени на постоянен стрес. Според Елена, те са станали обект на системен тормоз от страна на ромите от селото. Първоначално вандалските прояви се осъществявали през нощта, а към днешна дата - по всяко време на денонощието.

Първият опит за кражба
от дома им става преди 8г. Часът е 02.00 след полунощ, семейството спи. Цветко чува шум в съседната стая. Когато отива да установи източника на шума, заварва момче от ромски произход, на видима възраст около 16-18г. След като вижда стопанина, момчето кляка в ъгъла на стаята и се опитва да прикрие лицето си с ръце. Цветко го извежда в двора, но силно паникьосан и докато мисли как да постъпи с апаша, момчето го удря с подръчен твърд предмет. Потърпевшият пада на земята, а от носът му бликва силна струя кръв. В този момент нападателят тръгва да бяга. Въпреки че навън е зима и температурата е около -20°, Цветко тръгва след него бос и по тениска. Застига го, но единствено успява да откъсне парче от яката му, а момчето се спасява.
На следващия ден подават сигнал в полицията, но за тяхно нещастие – без резултат. Самоличността на извършителя не бива установена поради липса на доказателства и свидетели.

Скоро след това неизвестни извършители подпалили постройка, намираща се в двора зад къщата им. Всичко е изгоряло – мебели, картини, запаси, дървен материал, домашни животни. Но наглостта на извършителите не спряла до тук. Те се възползвали от случая и задигнали годни тръби и вещи, които можели да им послужат. След палежа започват и кражбите. Разбили и мазата, ограбили част от електрическите уреди и много инструменти. От мазата крадците отмъкнали хранителни запаси, зимнини и солидно количество ракия.
На няколко метра от тяхната къща се намира магазинче, което обаче се превърнало в кръчма. Много често там се събират групи роми, за да консумират алкохол. Под влиянието на спиртните напитки, неведнъж ромите ставали агресивни и враждебно настроени. Агресията им често се пренася върху домът на семейство Цветкови, който бива замерян с камъни, керемиди, дори парчета мозайка и плочи, откъртени от централната част на селото.

Пред екип на в-к „Балканец“ семейство Петкови сподели същността на проблема: 
Тормозът се осъществява от група малолетни роми, които обикалят и замерят с камъни  къщата на Елена и Цветко. Нанесеният брой щети е голям - прозорците на къщата са изпотрошени, а портата - изкривена. Цветко е пострадал два пъти. Първият път художникът е уцелен с камък в крака, а след това в главата. Елена обясни, че никога и по никакъв начин не са провокирали ромчетата. По думите й хората от селото нямат смелост да се опълчат срещу тях и всеки си мълчи от страх да не пострада. Семейство Петкови обясниха, че вече не се страхуват и искат да намерят решение на проблема. От години те се обръщат към органите на реда с молба за помощ. Елена съобщи, че няколко пъти е разговаряла с различни началници на РУ- Ботевград. Полицаите се съгласявали с оплакванията, успокоявали я, но не предприемали никакви действия. Потърпевшата многократно е изпращала писма до прокуратурата. В отговор те съобщавали, че извършителят е неизвестен и поради липса на доказателства няма задържани лица. Пред наш екип семейството представи папка, съдържаща куп съдебни производства, образувани от Софийска окръжна прокуратура и Районна прокуратура- Ботевград.
 
В селото има полицейски участък към РУ- Ботевград. До преди няколко години на щат в участъка имаше около 14 полицаи, отговарящи за обществения ред в селата Новачене, Литаково, Радотина, Рашково, Краево, Боженица и Липница. В момента служителите на реда са само двама, което изключително много затруднява ползотворното изпълнение на служебния им дълг.
 
Семейството споделя, че никой нормален човек не би издържал този тормоз. „Хората от Новачене свиват опашки, мълчат и не смеят да се опълчат“, споделя Елена. Те търсят спасение, като поставят СОТ система в домовете си.
„Излизам веднъж в седмицата, за да си купя храна, и през останалото време не излизам, защото ме е страх. Те ще ме убият! Избягваме да стоим в стаите, които са с лице към улицата, защото всеки момент очаквам някои камък да полети към стъклото и можем пак да пострадаме. Съжалявам, че се върнах да живея в България, а не останах в Русия”, жалва се Цветко.
До днес Елена и Цветко не могат да си обяснят защо им се случва всичко това. Твърдят, че никога не са влизали в конфликт с ромите. Със съседите им, които не са от ромски произход, са в лоши отношения от години, но не правят връзка между тях и нападенията.

Сигнал до полицията
Кметът на с. Новачене Георги Мишев коментира, че проблемът с ромите в селото датира от много години, но със случая на с-во Петкови не е запознат лично. Г-н Мишев заяви, че многократно са провеждани разговори и с предишните началници на районното, но отговорът всеки път е един и същ – недостиг на кадри. Тази седмица той изпрати поредно официално писмо до началника на РУ- Ботевград Васил Гергов, в което описва безредиците в селото. Писмото е подписано от 11-те членове на Обществения съвет към кметството.

Публикуваме съдържанието на писмото:
До г-н Гергов,
Началник на РУП-Ботевград
Уважаеми г-н Началник,
Силно съм разтревожен като кмет на с. Новачене от някои ситуации и действия на някои граждани от селото, и които си тревоги споделих и с членовете на създадения към кметството Обществен консултативен съвет. На заседание на горепосочения съвет, след дебати и коментари по проблемите, решихме да се обърнем към Вас и Ви запознаем с наболелия проблем.
Много от жителите на селото от ромски произход – мало и голямо, грамотно и неграмотно, с шофьорска книжка и без такава, с автомобили с регистрационни номера и без номера, пияни и трезви, и денем и нощем, не дават мира на нормалните хора по улиците на селото и техните домове. Правят си гонки по улиците по всяко време на денонощието и при създаващите се ситуации застрашават живота и здравето на нищо неподозиращи граждани.  Когато все пак някои си позволи да им направи забележка за случващото се, те се нахвърлят върху него със заплахи за бой и палежи и така повечето от гражданите, попаднали в такива ситуации, не смеят да оплачат на когото и да е.
Няма кръстовище в селото, на което да няма прясно оставени следи от гуми на автомобилите, с които правят разни осморки и циркови номера. Нахалството и наглостта им е безгранична и всичко това го правят и на площада пред кметството. Като по чудо досега не се случило най-лошото – да загине невинен гражданин или дете.
Всички ние сме силно разтревожени от тази обстановка  и Ви молим да вземете необходимите мерки и предприемете действия за нормализиране на създалата се ситуация.
Прилагаме и списък с имената на най-изявените пилоти, които най-вероятно знаят и Вашите служители.
 

Източник: в. "Балканец"

Коментари (41)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Юли, 10:50

    Toaa see drankal s Gosho tulata iavno

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: анони 24 Юли, 10:57

    мангалите тормозът целото село не само тех ???

    • (0) (4)
      1. добавен от: Galia miteva 27 Август, 02:35

      Първо -роми ,не мангали,второ - тормозят цяло село?????не послъгваш ли малко????и трето -тормозят цяло село????а аз казвам че цяла българия тормози всички роми....моят син го биеха жестоко , постоянно не един път,без да краде,без да лъже,без да обижда никой,ей така защото е черен,трябваше да се махна от тази проклета българия за да не ми убият детето....вече 11 години съм в чужбина,мразя българия и не изкам да се връщам,като си спомня миналото,какво съм приживяла и нямах защита от никой,ни полиция ,никой....

    • (0) (1)
      2. добавен от: Galia miteva 27 Август, 02:35

      Първо -роми ,не мангали,второ - тормозят цяло село?????не послъгваш ли малко????и трето -тормозят цяло село????а аз казвам че цяла българия тормози всички роми....моят син го биеха жестоко , постоянно не един път,без да краде,без да лъже,без да обижда никой,ей така защото е черен,трябваше да се махна от тази проклета българия за да не ми убият детето....вече 11 години съм в чужбина,мразя българия и не изкам да се връщам,като си спомня миналото,какво съм приживяла и нямах защита от никой,ни полиция ,никой....

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Анонимен 24 Юли, 11:44

    Решението на проблема е много лесно.Първо трябва да се съборят всички незаконни постройки на ромите. Трябва да се изгонят всички, на които адресната регистрация не е С.Новачене. За наказание на провинилите се да им се спрат всички социални придобивки и да им се изземе имиществото.Щом държавата им плаща за охолен живот, да ги вкара в казарми или да ги изпратят да пазят границите ни.По -добре да строят затвори, от колкото да ни удържат пари за помощи на ромите.

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Анонимен 24 Юли, 11:45

    №5 напълно те подкрепям!

    • (0) (1)
      1. добавен от: Galia miteva 27 Август, 02:20

      Номер 5 vaf an culo,дано Бог да чуе какво говориш и да те накара да платиш за тия жестоки думи

  • Отговори (0) (2)
    7. добавен от: една от съседите на Цветко 24 Юли, 11:52

    Попитали сте само него, а всъщност си има отговор на всеки един въпрос. Аз съм от тези съседки българки, с които той не е в добро отношение от много време, защото.. 1. Той има психически проблеми и като си пие хапчетата е добре, но през повечето време когато Елена я няма той не ги пие 2. Минавам по улицата и той ме псува и следователно не само мен, всички знаем, че ромите реагират по-агресивно и затова му чупят прозорците 3. Има куче, което пуска на улицата и го насъсква срещу всеки, който мине 4. Кражби има навсякъде. Преди да публикувате нещо се поинтересувайте малко повече, защото не смятам това за нормално. Надявам се да обърнете внимание!

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: Анонимен 24 Юли, 12:00

    Сега в Новачене, скоро ще е така в цялата циганско-комунистическа овчина! Като сте малоумни и избирате най-неправилния кмет-това ви чака!

    • (0) (1)
      1. добавен от: Анонимен 27 Август, 02:11

      Браво на тая съседка,че казва истината аз си знаех че има нещо,ромите така без нищо няма да нападнат....явно той ги принуждава,а този лъжец,които е написал статията,първо да научи точно как стоят нещата а после да обвинява ромите,защо премълчава че тоя е психично болен????луд...първо вземете мерки с лудите българи,и после обвинявайте ромите.....

  • Отговори (1) (0)
    9. добавен от: Анонимен 24 Юли, 12:02

    7- Кое точно не смятате за нормално? Всеки си има исобености, но нима за това заслужава такъв тормоз? Хората са дали гласност, това е похвално!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 24 Юли, 12:09

    Гласност, а? Сега остава и една перестройка да му ударят... :lol:

    • (0) (0)
      1. добавен от: Galia miteva 27 Август, 02:15

      Един луд е дал гласност,браво!!!!!тогава и ти си луда като него....кой му позволява да си пуска кучето на пътя и да го насъсква срещу ромите???????пътя да не е негова собственост?????

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete