Събота, 27 Април 2024, 02:20

С тристранно споразумение Община Ботевград договори намаление на задължения с 3,5 млн.лв за ГПСОВ

19 Юли 2018, 12:06
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5041 13


Община Ботевград е възстановила финансови корекции по различни проекти в размер на 4 млн. 875 хил.лв. Това стана ясно днес на брифинг с зам.кмета Борис Борисов, с отговорен ресор „Финанси, бюджет и икономика” в Община Ботевград.

Борисов оповести, че преди близо седмица е подписано тристранно споразумение между Община Ботевград, управляващият  орган на ОП”Околна среда 2007-2013” и министърът на финансите Владислав Горанов, по силата на което Община Ботевград  успя да договори намаляване на задълженията от края на 2015г по безлихвения заем, който е в размер на 3 млн. 650 хил.лв , както и финансовата корекция от същия управляващ орган по изграждане на Градската пречиствателна станция за отпадни води-Ботевград (ГПСОВ).

 

От размера на 9-те милиона лева финансови корекции около 1 млн. 200 хил.лв са възстановени основно от собствени приходи на Община Ботевград.

 

Към края на 2015г задълженията на общината са в размер на близо 9 милиона лева, както следва:

1 675 хил.лв. са във връзка с установената нередност с превозването на скалните маси към изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците,

3 млн.650 хил.лв е пък размерът на безлихвения заем,

2 млн. 154 хил.лв. са неверифицирани разходи по ГПСОВ-Ботевград,

905 хил.лв . са неверифицирани разходи по проекта за привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически и еко спортен развлекателен  туризъм на община Ботевград,

379 хил.лв. авансово финансиране за регионалното депо.

 

Към момента от тези близо 9 милиона лева Община Ботевград е възстановила финансови средства в размер на 4 млн. 875 хил.лв.

 

Преговорите с управляващия орган са започнали през пролетта на 2018 г, заяви зам.кметът Борисов. „Те протекоха доста активно. Всички изисквания, които са предвидени в закона за държавния бюджет и ни бяха поискани от ОП”Околна среда 2007-2013” и Министерство на финансите сме ги изпълнили, така че успяхме да подпишем това споразумение”, заяви Борисов.

 

Зам. кметът посочи, че в закона е предвидено намаление на задълженията в размер на 80% , както следва:

От финансовата корекция по ГПСОВ в размер на 858 хил.лв. общината е договорила намаление в размер на 686 хил.лв. и остава да се възстановят 20 % в размер на 171 хил.лв.

 От безлихвения заем, който е в размер на 3 млн. 650 хил.лв общината е договорила намаление на сумата на задължението с 2 млн.720 хил.лв. и остава общината да възстанови 20% в размер на 730 хил.лв.

 

„В чл.83, ал.3 от Закона за държавния бюджет е предвидена възможност тази сума, която остава да възстановим, да бъде разсрочена, т.е. всяка община може да договаря с двете институции. Това сме поискали от министерството на финансите и предполагам, че тази седмица или най-късно през другата ще получим погасителен план. До септември 2019 г Община Ботевград ще трябва да възстанови тези разходи, най-вероятно от собствени средства”, заяви зам.кмета Борисов.

 

Към задълженията от близо 9 милиона лева не са включени задълженията на общината по чл. 60 и чл.64 от ЗУО, които не са били плащани в годините назад. Към 2016 г те са в размер на близо 1 млн.лева. От тях до момента Община Ботевград е успяла да погаси от собствени средства 390 хил.лв.

Едно от условията на които е трябвало Общината да отговаря за намаляване на задълженията по финансовите корекции е било да няма заведено съдебно дело за тях. Това е и една от причините община Ботевград да се възползва от тази възможност. Постигнато тристранно споразумение стана възможно, благодарение на въведената строга финансова политика в работата на общинската администрация, посочи Борисов и допълни, че не са разходвани излишни средства, за да може да се погасява сумата от 9 млн.лв, която към момента повече от половината е намаляла и Общината дължи по-малко от 4 млн. лв наследени от предходното общинско ръководство задължения.

 

 „Ако успеем да налагаме така нашата успешна финансова политика, се надявам да изчистим тези задължения, т.е. да я няма финансовата тежест върху общината. Тези средства, които сме ги възстановили, можеше да ги вложим в инфраструктура”, добави Борисов.

Община Ботевград е от първите общини в страната, които успешно се възползват от възможността да договори намаляване на финансови корекции. „Подобен размер на финансови корекции е непосилен за която и да е община, в тази връзка договореното намаление е голям успех за нас”, подчерта зам.кметът Борис Борисов.

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (25) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Юли, 14:57

    Когато се работи, резултатите не закъсняват! Браво!

  • Отговори (18) (4)
    2. добавен от: Анонимен 19 Юли, 18:09

    Зам.кметът Борисов е човекът, на когото дължим този успех, един скромен, но много достоен мъж!

  • Отговори (17) (3)
    3. добавен от: Анонимен 19 Юли, 19:16

    Човекът,който винаги реагира и взема отношение по даден проблем!Поздравления за работата като цяло на целия екип в общината!

  • Отговори (20) (3)
    4. добавен от: Анонимен 19 Юли, 19:58

    Браво кмете, във вас младите ни е надеждата. Никога повече Тулата в общината

  • Отговори (15) (2)
    5. добавен от: ББ 19 Юли, 21:03

    Ванка,
    продължавай във същия дух и ще си вечният кмет.

  • Отговори (22) (0)
    6. добавен от: Анонимен 19 Юли, 21:34

    А къде е онзи където остави общината с толкова задължения. Нали се бие в гърдите че е голям строител?!? Да оставиш общината с 9 милиона си е престъпление! Я ми посочете едно нещо направено от тулата да не се руши и да е напълно безсмислено?!?! Браво на сегашното ръководство! Ако нямаше толкова задължения водния цикъл да е бил приключен отдавна! Хора мислете с главите и не позволявайте на лъжци да докосват властта никога повече. На екипа на сегашното ръководство само успехи!

  • Отговори (14) (1)
    7. добавен от: Анонимен 19 Юли, 22:31

    Респект!

  • Отговори (5) (3)
    8. добавен от: К.Манолов 20 Юли, 07:54

    Да,ама тъпите ботевградчани избираха за 4 мандата Туулата и той стана богат и.....недосегаем! Това е номера! Правиш борчове и ги завещаваш!

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 20 Юли, 23:07

      И Трудовчанският Кмет е същия като Тулата,а може би и по-богат.

  • Отговори (5) (10)
    9. добавен от: Анонимен 20 Юли, 10:00

    Истината не е такава,каквато я представяте,жалки кметски медии.....ами се е доказало,че лъжите и доносите на безполезната пионка-недоразумението гавалигльо,вследствие на които са били наложени глоби на общината,са били неправомерни и незаконни.Затова сега и задълженията намаляват.Както и дните на власт и нищоправене на недоразумението.

  • Отговори (6) (1)
    10. добавен от: Анонимен 20 Юли, 10:54

    9 Дитко ти ли си ?

    • (0) (4)
      1. добавен от: Анонимен 20 Юли, 21:23

      Не,татко ти е.

    • (3) (0)
      2. добавен от: Анонимен 21 Юли, 07:00

      Не е Дитко, а е Дитка. Не разбрахте ли, че този човек е джендър?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete