Четвъртък, 2 Май 2024, 00:35

Със среща в Ботевград приключи информационната кампания на ОИЦ- София в областта

16 Ноември 2018, 15:25
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1228 0


Екипът на Областен информационен център София-град и София-област (ОИЦ-София) проведе информационна среща в община Ботевград, на която представи актуални и предстоящи процедури и мерки по програмите, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).

В началото на срещата Лина Савова, експерт „Комуникация и информация“, разясни какви са изискванията за допустимост по отношение на кандидатите, дейностите и разходите по процедура „Насърчаване на предприемачеството“, която се реализира в рамките на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.
Представени бяха секторите, в които трябва да попадат фирмите-кандидати по отворения в момента втори краен срок за кандидатстване, който е 10-и декември и е с бюджет от 30 252 495.63 лева. Безвъзмездното финансиране по процедурата е до 80%, като сумата, за която се кандидатства, трябва да е минимум 50 000 и максимум – 200 000 лева. На присъстващите беше разяснено и къде в електронния формуляр да попълват допустимите разходи, които са: възнаграждения за квалифициран персонал, закупуване на дълготрайни материални и нематериални активи, материали и консумативи, наем на работни помещения, различни външни услуги, участия в събития в страната и чужбина с цел популяризиране на кандидата и неговите продукти, разходи за визуализация.

На свой ред Мадлен Георгиева, експерт „Информационно обслужване и услуги“, представи подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Програма за развитие на селските райони, която е отворена за кандидатстване до 07.12.2018 г. Кандидатстването по нея става в рамките на три процедури в зависимост от вида на заявените за подпомагане дейности: инвестиции, насочени към развитие на занаяти; инвестиции за развитие на услуги във всички сектори и други неземеделски дейности; инвестиции за производство на продукти, които не са включени в Приложение 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Общият бюджет за трите процедури е 68 млн. евро. Размерът на безвъзмездна финансова помощ е до 50%, като стойността ѝ за отделно проектно предложение не може да надвишава 391 160 лв. По нея допустимите кандидати могат да се възползват от финансиране за изграждане или подобрение на недвижимо имущество, за закупуване на земя и сгради, необходими за изпълнение на проекта, на дълготрайни материални и нематериални активи, консултантски услуги и др.

Със събитието в Ботевград приключи информационната кампания на ОИЦ-София на тема „Еврофондовете – актуални възможности за финансиране на Вашия бизнес“, която се проведе във всички 22 общини на Софийска област. Кампанията започна на 23 октомври в Златица. На организираните информационни срещи участие взеха близо 330 представители на местния бизнес, медии, администрация, читалища, граждани. Експертите от ОИЦ-София ги запознаха с възможностите за кандидатстване по отворени и предстоящи процедури и мерки по оперативните програми и Програма за развитие на селските райони, популяризираха стратегиите на местните инициативни групи и отговаряха на множество въпроси.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete