Четвъртък, 2 Май 2024, 11:32

Съветниците решиха:Заведенията извън жилищни райони с работно време до 2.30ч. Ще има Синя зона

6 Октомври 2016, 21:06
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4225 45


С 27 гласа „за” и един въздържал бе приета Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред, общественото имущество и околната среда в Община Ботевград. Това стана тази вечер на продължилото два часа и половина заседание на Общински съвет.
 
В хода на дебатите постъпиха няколко предложения, които бяха подложени на гласуване в края на сесията. Те са следните:
В Раздел IV „Осигуряване на обществения ред и чистотата в търговските обекти, заведения за хранене и развлечения":
Общинският съветник от ГЕРБ Дамян Маринов направи следните предложения:
-  в  чл.13 ал.2 т.1 За търговски обекти и заведения,находящи се в жилищни райони,съгласно характера на устройствената зона краят на работното време до 0:00 ч. да се промени до 0:30 ч.
 - в чл.13 ал.2 т.2 За заведения,находящи се извън жилищни райони и разположени минимум 150м по права линия от най - близката жилищна сграда, работното време да бъде променено от 1:00ч на  до 02:30 ч.
-  в чл.13 ал.8 т.3 ползването на маси за открито сервиране към търговски обекти тротоари и други общински площи от 23:00 до 6:00 ч да се промени от  23:30 до 6:00 ч .
За тези свои предложения  Дамян Маринов изтъкна като мотив, че младите хора трябва да имат достатъчно време да излязат навън,да се видят,забавляват без да търсят други варианти и основания за напускане на града.”Това ще повлияе добре на нашите гости в Общината,развиване на туризма,бизнеса и задържане на младите хора”, подчерта Маринов. Предложенията за изменения бяха приети със 17 гласа ”за”, 8, „въздържал се”, двама бяха против и един не участва.

Същите предложения, но за почивните дни – събота и неделя, както и за празничните дни даде Тихомир Найденов от ГДБОП. Предложението му не се прие. Девет гласуваха”за”, 17 се въздържаха и двама бяха против.
 
Общинският съветник Филип Филипов предложи в  чл.15, ал.5 – в 21.00ч, вместо в 20.00ч да бъде часът, в който заведенията  за  хранене   и   развлечение   на  територията  на  Община  Ботевград, разположени в жилищни сгради са длъжни да преустановят свирене на оркестри и други музикални озвучителни уредби, пеене, високо говорене и създаване на шум. С 26 гласа и един въздържал се, предложението му бе прието. 

Раздел V „Безопасност на движението по улиците и ред в обществения транспорт":
 Предложението на Георги Гърбиджанов от ГДБОП бе прието с подкрепата на 26 съветници относно:
- в чл.22 т.9 да се промени забраната за  паркиране върху противопожарните хидранти – в Паркиране до противопожарните хидранти на отстояние 10 метра преди и след съоръжението.

В Наредба 1,  Раздел се създава  нов чл.22-А със следното съдържание:
На улици и паркинги - общинска собственост, където търсенето на места за паркиране е по-голямо от предлагането, може да се въвежда режим за краткотрайно платено паркиране - Синя зона на леки и лекотоварни автомобили с общо тегло до 2.5 тона и микробуси до 8 пътнически места, без мястото на водача. Режимът на паркиране е валиден в работни дни от 08:00 ч. до 19:00 ч. при лятно часово време и от 08:00 ч. до 18:00 ч. при зимно часово време. Максималното времетраене на еднократно паркиране в Синя зона може да бъде до 3часа и то се изписва на допълнителна табела, указваща режима на паркиране.
 
Относно въвеждането на Синя зона общинският съветник от ОББО Георги Георгиев се обяви против. Той  предложи още да отпадне алинея 12, според която на общинските съветници се издават пропуски за паркиране в цялата „синя зона". Предложението му за отпадане на Синя зона не се прие.
 
По Раздел VI „Опазване и поддържане на чистотата" общинският съветник Петър Петров от ОББО направи предложение за допълнение на чл.50, т.8, която да придобие следния вид: Забранява се разхождането на кучета на територията на учебните, детските, здравните заведения и кварталните детски и спортни площадки, както и в южната половина от Градския парк, откъм страната на изградените в парка детски площадки”. В хода на дискусиите, бе преоформено предложението, да не се посочва изрично разделението на  южна и северна част на парка. Всичките 28 съветника подкрепиха направеното от Петров предложение.
 
Най-много дебати предизвикаха чл. 61 и чл.63, касаещи  Раздел X „Административно-наказателни разпоредби". Наложи се в  тях да се включат двама юристи – адв. Христо Якимов, юрист на ОбС и адв. Виктор Велчев.
Накрая те придобиха следния вид:
Чл. 61, ал.1. За констатирани нарушения на нарушителите се налага глоба   до 5 000 лв за физически лица и еднолични търговци;
ал.2. При първо нарушение се налага глоба до 100 лв за физически лица и имуществена санкция за еднолични търговци и юридически лица в размер до 300 лв;
ал.3. При повторно нарушение в рамките на една година от първото нарушение се налага глоба до 300 лв за физически лица и имуществена санкция  за еднолични търговци и юридически лица в размер до 500 лв;
ал.4. За трето нарушение в рамките на една година от първото нарушение, се налага глоба до 500 лв за физически лица и имуществена санкция  за еднолични търговци и юридически лица в размер до 1 000 лв;
Чл.63 бе видоизменен, след като съветниците се обединиха около мнението той да обхване принудителните мерки, при които със заповед на кмета да се ограничава работното време на търговските обекти:
ал.1. За системни нарушения в рамките на 12 месечен период се ограничава работното време на търговските обекти от 6 до 12 месеца, със заповед на кмета;
ал.2. За системни нарушения се считат повече от 3 еднородни нарушения, извършени в рамките на 12 месеца.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (45)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 21:16

    Samo Gogata li e protiv? Sram.Bravo Goga draj fronta.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 21:31

    Георгиев както винаги да каже нещо против

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 21:33

    Честито,Рояла ще ни озвучава цяла нощ.
    Дамяне,ще ти пусна уредба под прозореца,ега са наспиш

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 21:35

    Какъв Гога бе,тоя е бита карта

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 21:38

    Ама Виктор Велчев май още не може да преживее че не е съветнк. Няма си работа та виси само на сесии.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 21:47

    Elenko nidei spa.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 21:57

    Тия имат ли грам мозък да работят до 2.30 ч. заведенията.Май е време да се съберем и да ги изритаме от там.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 21:58

    За конете ще има ли синя зона или те отново ще са си FREE?

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 22:00

    TEZI SI OTSPAHA :lol:

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 22:03

    Балканец, изобщо не сте точни в поднасянето на материала.
    Сверете си цифрите, защото срещу предложението на Дамян Маринов имаше и "против", а не само "за" и "въздържал се"...
    Да не говорим за некоректния подбор на моменти от обсъжданията и предложенията, извадени от контекста, които поднасяте тук!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete