Петък, 26 Април 2024, 06:23

Създават държавен ВиК холдинг с 1 млрд. лева капитал

16 Януари 2020, 15:10
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1898 18


Държавата учредява еднолично акционерно холдингово дружество с държавно участие "Български ВиК Холдинг" ЕАД - София, съобщи министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в началото на днешното правителствено заседание.

Този холдинг ще е изцяло с държавна собственост с капитал от 1 млрд. лева, уточни министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Капиталът ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от държавния бюджет за 2020 г. и ще бъдат преведени в бюджета на МРРБ.

"Български ВиК Холдинг" ЕАД София ще придобива и управлява ВиК дружества и такива, които са свързани с изграждане и ремонт на ВиК инфраструктура. Холдингът ще координира и управлява инвестиционните дейности по поддръжка на ВиК инфраструктурата.

В срок до 6 месеца, след учредяването на холдинга, се предвижда акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества, да бъдат внесени в капитала му чрез апортна вноска, добави Петя Аврамова.

По този начин ще бъде увеличен капиталът на компанията. Правата на държавата ще се управляват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. "Български ВиК Холдинг" ЕАД София ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие. Той ще има двустепенна система на управление - надзорен и управителен съвет.

Не се предвижда холдингът да бъде възложител на обществените поръчки в изпълнение на дейностите на вече сключените договори за безвъзмездна финансова помощ. Целта е да се осигури дългосрочен модел на ВиК отрасъла.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви по време на заседанието, че ведомството подкрепя идеята. Той допълни, че е необходимо да се мисли доста по-мащабно за структура, която цялостно да управлява водния сектор в България и каза, че скоро и тази задача ще бъде решена.

Министърът на околната среда Емил Димитров също изрази подкрепа на предложението и допълни, че това е навременна мярка, която ще помогне за по-бързото усвояване на евросредствата, които досега са осигурени.

Премиерът напомни, че имало много градове, които умишлено не са искали да се включат в европейските проекти. В Перник отдавна трябваше да бъде завършен водният цикъл, изтъкна Борисов.

По време на заседанието премиерът възложи още две задачи на министъра на околната среда, които трябва да бъдат изпълнени до следваща сряда.

Първата задача е за възможността за временен мораториум на вноса и износа на отпадъци от европейските държави. Да, има брюкселски директиви, какъв мораториум можем да сложим - временен, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната, да ни го гарантирате, каза премиерът. Втората задача, по която трябва да се работи заедно с икономическия и енергийния министър, е всички по темата за водноелектрическите централи, които са изградени на язовири с питейна вода. На първо място ни е питейната вода, на второ - производството на ток, обърна се премиерът към енергийния министърът.

Водната енергия е най-изгодна, защото дава пиковата енергия, балансира ни системата, но не може за сметка на питейната вода да става, изтъкна още премиерът.

Преди първото си заседание като министър Емил Димитров обясни пред журналисти, че ще предприеме всички мерки, за да запознае премиера своевременно за състоянието на язовирите в страната. "Ще обиколя цялата страна, за да го информирам къде какви са проблемите", посочи министър Димитров.

Вчера той е командировал хора от Пловдив в Стара Загора за проверка на депата в страната, за да съдействат по образувани от прокуратурата досъдебни производства. Относно липсата на вода в редица населени места в страната министър Димитров посочи, че местната власт и ВиК дружествата не са направили достатъчно, за да усвоят европейските средства, които Министерството на околната среда и водите е осигурило.

Министър Димитров заяви, че ще се подготви за вота на недоверие, готвен от левицата за провал в политиката по околната среда и водите и посочи, че се притеснява от него.

По-късно днес се очаква ПГ "БСП за България" да проведе първи консултации с парламентарната група на ДПС.

Източник: Dir.bg

Коментари (18)

  • Отговори (20) (2)
    1. добавен от: фшижишаоъ 16 Януари, 15:33

    Това добре. Уж. Всичко е замажи очи. Но, ако искат по някакъв начин да привлекат вниманието на народа, по-добре да започнат поголовни съкращения във ВиК дружествата в цялата страна. Там, както и навсякъде в държавната администрация, е пълно с некъдърници, човеци на тоя или оня. На второ място КОНПИ да се вгледа в имущиството на управителите на въпросните дружества. Пример: Никола Нитов - откъде ли не го гониха, този некадърник, докато Красимир Живков - друг некадърник и протеже на Златев, го намърда за шеф ВиВ - София област. Егати подигравката с професионалистите в тази област. Ами Кольо Златанов?! Изгониха го от ЧЕЗ заради некадърност и хоп - Благодарение на кака Ванче /съпругата на Петко Данчев и братовчетка първа на жената на Кольо Златанов/ е някакъв си на тлъста заплата във ВиК София област. Примери като този - бол.....................

    • (0) (1)
      1. добавен от: Анонимен 17 Януари, 14:25

      Светле, Светлее, тебе сам едно яко е*ане ще те оправи хахахахахахха

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (2) (0)
      3. добавен от: Анонимен 18 Януари, 10:40

      Поредната "мъдрост" на ББ. Вместо да замести калинките в "НапС", ВиК, да махне Бас.дирекция и дружеството на Цако Бънчев като ненужни структури, той прави холдинг, вкарвайки още повече ненужни калинки начело с топлотехничката П.Аврамова и Ревизорро... Аман от нелогични действия!

  • Отговори (9) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Януари, 16:03

    Прав си, но една ли ще се промени нещо, ще видим и кой ще е в този холдинг.

    • (2) (0)
      1. добавен от: Анонимен 18 Януари, 10:47

      Нормалното беше да подчини местните структури на ВиК и Напоителни системи на кметовете, които ще се грижат за водата на населението, да опрости структурата на водните ресурси и да махне некадърните зам. министри като Кр.Живков, историк по образование, шефове на Нап.системи като началната учителка от правешките села В.Нинова, правчаните Н.Нитов и Ц.Бънчев. Същото важи и за МВЕЦа на правчанина В.Златев. Г-н премиер, вие откъде сте: нали от Банкя, а не от Правец? Нали бяхте бодигард на Т.Живков, а не на Васил и Валентин Златев?

  • Отговори (16) (1)
    3. добавен от: Анонимен 16 Януари, 16:04

    А какво ще кажете за мошеника Цако Бънчев?? Този човек е за затвора, да се скрие някъде, че идва и неговият ред!

    • (10) (0)
      1. добавен от: Анонимен 16 Януари, 18:18

      От Мирчо Циганина,където унищожи перлата на военно-промишления комплес,завод "9 май",който по време на соца,даваше печалба във валута повече от всички ТКЗС ,явно се хареса на фамилията,със своето "хладно сърце и бистър ум" при далаверите и те го "плъзнаха по стълбицата" нагоре за "благото на фамилията"1също като онзи със свищовската диплома!

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (14) (1)
    4. добавен от: Анонимен 16 Януари, 16:19

    Тук ще се откраднат много повече отколкото в язовири и каскади! Хвалят се ,че 7000лв. е заплатата ,а другите са кой колкото може 500 мил е бюджета!

    • (9) (0)
      1. добавен от: фшижишаоъ 16 Януари, 16:43

      Най-вече с тази цел се прави това т. нар. "държавен ВиК холдинг". Ще ги направи Боко Тиквата 12-13 милиарда в сметките си. Другите - по-малко. Якокрадене, яко!

  • Отговори (9) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Януари, 17:19

    А колко плащаме кубик вода в Етрополе срамота !

  • Отговори (13) (1)
    6. добавен от: Анонимен 16 Януари, 17:50

    Боко ,стига с тия глупости ми ела се разходи до Ботевград да видиш с тия които делкахте далаверките какво правят-съсипват един красив град от алчност за влас

  • Отговори (11) (1)
    7. добавен от: Анонимен 16 Януари, 20:01

    Намериха на Везенков работа

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: Анонимен 16 Януари, 21:36

    Каква???

  • Отговори (3) (0)
    9. добавен от: Анонимен 17 Януари, 10:25

    № 8 да краде , като на другите изтривалки на олигарха .

  • Отговори (2) (0)
    10. добавен от: Стар чекист 18 Януари, 10:36

    По времето на Тодор Живков имаше 3200 работещи предприятия,повечето от които с използването на вода.Атмосверното време беше същото,а вода имаше на корем.Сега от тях останаха и работят около 320,т.е. десет пъти по-малко и вода няма?!?Ами как ще има като направихте 500ВЕЦ и изсекохте горите бе,мамицата ви бандитска и некадърна!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete