Петък, 26 Април 2024, 03:43

Сдружение Балканка подкрепя искането на Община Ботевград за забрана ползване водите на яз. "Бебреш" за производство на хидроенергия

13 Януари 2020, 12:56
(5) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4118 13


Многоцелеви доклад на сдружение Балканка гр.София за пресушаването и на язовир Бебреш и за някои незначителни проблеми на територията на БДИБР.

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент сдружението да помага на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на магистрали и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки и язовири, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

Сдружение Балканка предложи да бъде приет многоцелеви доклад.
На първо място в доклада, информират, че сдружението изразява своята безрезервна подкрепа за искането на кмета на Ботевград да спрете използването на водата в язовир Бебреш за едноименния ВЕЦ!

Искане за временна забрана за ползване на водите на язовир Бебреш за хидроенергийни цели

„Понеже ние сега знаем какво ще му отговорят езиковедите на БДДР, а именно че те временно и постоянно са ограничили работата на тоя ВЕЦ до 7.62 метра под кота най-горно водно ниво на язовира, ние уточняваме, че ВЕЦ-ът изобщо трябва да бъде спрян завинаги!

Причината е много проста - Вие му увеличихте лимита до тая кота, въпреки нашите възражения в края на 2017г.! И въпреки това, тоя злощастен и най-любим на БДДР ВЕЦ, сътворен в творческо съучастие с техния духовен водач - Славка К., тази година (2019 г.) е работил само два месеца съгласно регистъра на АУЕР - през май и през юни! И въпреки това източи огромната част вода от пролетното снеготопене, защото до тая кота означава повече от половината вода от полезния обем на язовира, ако не и две трети!

Информираме безмилостната БДДР също така, че в момента подготвяме жалба до ЕК относно престъпления спрямо законодателството на ЕС, във връзка с правото на достъп на гражданите до чиста питейна вода. Без съмнение на първо място ще е Перник, но веднага след него е Ботевград, а после останалите! Едно спиране на ВЕЦ Бебреш завинаги може би ще направи добро впечатление...

Разбира се, във връзка с кризата в Ботевград и нашите предупреждения, настояваме за незабавното уволнение на директора на БДДР, който през 2017г. с лека ръка отхвърли жалбата ни срещу увеличението на лимита за ВЕЦ Бебреш, а така също и на министъра на ОСВ, който впоследствие ни отхвърли жалбата срещу БДДР!“ – Това казват от сдружение Балканка.

Останалите теми засегнати в многоцелевия доклад на сдружението са:
„На второ място в доклада обръщаме внимание на БДИБР, че по Медетска река в момента е налице дългоочакваната екологична катастрофа!
На трето място в този доклад информираме отново БДИБР, че ликвидирането на река Марица, пардон - "почистването", продължавааа...“



Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (36) (2)
    1. добавен от: Анонимен 13 Януари, 13:10

    Хайде, сега "Сдружението за чиста вода ", да направи подписка в подкрепа на искането за забрана ползването на язовира от МВЕЦ а. Да ги видим колко много милеят за водана на града.

  • Отговори (26) (2)
    2. добавен от: Анонимен 13 Януари, 13:18

    Хаха ДА. Къде са тия смешници сега ?

  • Отговори (17) (0)
    3. добавен от: Мима 13 Януари, 15:43

    И аз искам да чуя мнението на , Сдружението за чиста вода,,как ще коментира ситуацията

  • Отговори (17) (0)
    4. добавен от: Джони 13 Януари, 15:51

    Надутия Иван Николов Багата ще се изкаже ли?
    Непрокопсал физкултурник

    • (13) (0)
      1. добавен от: Анонимен 13 Януари, 16:12

      То за да се изкаже, трябва да можеш да говориш.

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Анонимен 13 Януари, 18:49

    http://212.122.175.110/delovodna_sistema.nsf/2e9d170dda58908fc225774c00270ef2/57fb32b25d762eccc22584ee0048fd25?OpenDocument

  • Отговори (12) (1)
    6. добавен от: Анонимен 13 Януари, 19:16

    МВЕЦ-а може да стане почивна станция на някоя детска градина, или паметник на глупостта!

  • Отговори (13) (0)
    7. добавен от: Анонимен 13 Януари, 20:02

    Веца вън от терена на Ботевград.Да си го мести в Правец та да спасим водата за ботевградчани.

  • Отговори (6) (1)
    8. добавен от: Пепи 13 Януари, 20:53

    Забравихте да искате уволнението на най големия виновник за състоянието в момента , не уважаемият управител на ВиК София ЕООД другарят Никола Нитов. Май забравихте , че оператор на язовира от 2013 година е ВИК София ЕООД. И сигурно е случайност този Нитов да бъде назначен на този пост от местната олигархия.

  • Отговори (8) (0)
    9. добавен от: Анонимен 13 Януари, 21:41

    Краси Живков, Кольо Нитов, Цако Буънчев, Ирена Петкова, Весела Нинова, Весела Василева все ЗлатЬОвски подлоги, които са спуснати да изпълняват поръчки. И вашето време ще дойде, не се притеснявайте.

  • Отговори (3) (1)
    10. добавен от: той 14 Януари, 07:37

    този иван николов освен да се прави на интересен на по простички учителки друго неможе.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete