Събота, 27 Април 2024, 00:01

Сдружение "Трудолюбци" открива младежкото пространство в Трудовец

18 Юни 2018, 13:32
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2617 6


На 24 юни 2018 г от 18ч ще се състои откриване на младежко пространство на открито, създадено от младите хора на с. Трудовец. Инициативата бе осъществена по предложение на Сдружение „Трудолюбци” в рамките на проекта “ The Spot _Място”на Сдружение БГ Бъди активен.

Място- Парк „Ракитин” с. Трудовец

Програмата предвижда:

- Представяне на проекта
- Връчване на грамоти и награди
- Спорт и забава- игри и съревнования

Сдружение BG Бъди активен е национална неправителствена организация, която работи в посока подобряване условията за масов спорт в България, както и за повишаване осведомеността за индивидуалните и социалните ползи от физическата активност и спорта за здраве.

Проектът „_The Spot/_Място“ предоставя възможност на територията на 10 населени места в България да бъде изградено социално пространство, което да е привлекателно за младите хора. Активното въвличане на младите хора в създаването на социално пространство, чрез процеса на Placemaking, би им дало възможност за изява на техните таланти, способности и силни страни и би предоставило алтернатива на различните пороци, по които се увличат младежите. Участието на гражданите в изграждането от своя страна, ще осигури устойчивост и отговорност за неговото опазване и поддръжка.

Проектът се oсъществява с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation и със съдействието на община Ботевград и кметство Трудовец и с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation.

Село Трудовец е едно от селата в България, в което има активно население, в т.ч. много млади хора. Парка в селото е едно от най- честите места, на които могат да се осъществяват социални контакти, да спортуват и забавляват. След проучване интереса на младежите, представихме нашето проектно предложение за създаване на безопасен и многофункционален кът за спорт и атрактивен кът за социални контакти сред природата. Създадените условия ще дадат възможност на младите хора да общуват в реална, а не виртуална среда и да спортуват сред природата. С общи усилия нашите идеи се превърнаха в реалност. Изградихме „Нашето място” за срещи и спорт. Подкрепиха ни общината и кметството.

Реализирането на проекта премина през три етапа:
Етап I – 27-29 април 2018 г.-
Социално ангажиране на местната общност: Активирахме местната общност- деца, младежи, родители. Споделихме идеи как искаме да изглежда новото младежко пространство, където можем да спортуваме , забавляваме, срещаме с приятели. Докато обменяхме идеи, измайсторихме маси от палети и табуретки от стари автомобилни гуми. Дадохме име на мястото- Парка @Място . Обезопасихме старо електрическо табло и го декорихме с емблемата на мястото.
Етап II – 09-10 май 2018 г.-
Социален консенсус в местната общност: Нашите идеи претворихме в 3 D визуализация. Представихме ги на всички заинтересоване жители-деца, родители. Постъпиха нови идеи.
Етап III – 03- 09 юни 2018 г.
Облагородяване чрез местната общност: Изграждане на физическите структури в определеното пространство, заедно с местните организации, общност и младежи.

С активното участие на местните младежи и много доброволен труд , новото младежко пространство вече е факт. Има кът за стриит фитнес, за тенис на маса, за игра на бадминтон. Изработихме съоръжения за баланс, паркур съоръжение, кът за отдих, като закупихме съответните съоръжения или материалите за тяхното изработване. От стари автомобилни гуми направихме стойки за велосипеди, кошчета за отпадъци. Със съдействието на общината и местни граждани поставихме чешма. В процеса на изграждане бе вложен много доброволен труд на деца, младежи, родители- хора, които искат да живеят в по-добра среда и да допринесат за това със своя принос.

„С участието на общността ефективния процес Placemaking катализира вдъхновение и развитие потенциала на местната общност, а това води до създаване на качествени обществени пространства, които допринасят за здраве и щастие на хората”, заяви Мая Пенчева- председател на Сдружение "Трудолюбци".

В реализирането на проекта се включиха десетки жители от селото- деца, младежи, родители, кметство Трудовец, община Ботевград , местни фирми- Грамер АД, фирма „Васкони , дарители- Георги Ватев, Борислав Бузин.


Сдружение BG Бъди активен е национална неправителствена организация, която работи в посока подобряване условията за масов спорт в България, както и за повишаване осведомеността за индивидуалните и социалните ползи от физическата активност и спорта за здраве. Основните преоритети на сдружението се основават на създаване на възможности за младите хора да придобият необходимите житейски и професионални умения чрез тяхното участие в организирането на събития, които популяризират спорта и физическата активност за здраве.


Проектът „_The Spot/_Място“ предоставя възможност на територията на 10 населени места в България да бъде изградено социално пространство, което да е привлекателно за младите хора. Активното въвличане на младите хора в създаването на социално пространство, чрез процеса на Placemaking, би им дало възможност за изява на техните таланти, способности и силни страни. Участието на гражданите в изграждането от своя страна, ще осигури устойчивост и отговорност за неговото опазване и поддръжка.









Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (1)
    1. добавен от: Анонимен 18 Юни, 20:11

    :x

  • Отговори (0) (2)
    2. добавен от: Анонимен 18 Юни, 20:13

    Много думи а на практика нищо!

  • Отговори (0) (2)
    3. добавен от: Анонимен 19 Юни, 13:12

    Поредната измама по проект в това тъпо село

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 19 Юни, 18:06

    Dpsta obigrana e rykowoditelkata na proekta

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 20 Юни, 11:31

    Споко господа пари има за всеки по веригата

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 20 Юни, 23:39

    Няма ли кмет в това село та се копае безразборно .площада е заприличал на нищо .бетон се хабй по тревните площти .какви са тези проекти,да си пълнят гушите някой хора.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete