Четвъртък, 2 Май 2024, 00:47

„Селска мъка” на Илия Басернишки е поглед към българщината

22 Май 2012, 23:04
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5389 0


„С трите си стихосбирки Илия Басернишки увлекателно и съвсем искрено ни повежда по следите на селската мъка – изпитана, преживяна и ежедневно преборвана”. Това каза директорката на Исторически музей Ботевград, г-жа Тодорка Коцева,  по време на представяне творчеството на поета от с. Радотина.  Тя проследи накратко трите тома на изданието.
Роден в махала Басерница, той приема името за свой псевдоним. Първите стихове поетът пише през 1958 г. Те отразяват живота и професията на селския механизатор. Тънкият хумор е типичен за неговата първа книга. Мотото във втората книга е „ Живота нещо взе да куца, но на село с магарешка каруца, ден за ден, но ще преживееш”. Басернишки търси причините за новата визия на селската мъка, казва Тодорка Коцева, дали не е в прекомерната надежда, че напливът на Европейския съюз ще донесе богатство от самосебе си, без да се налага да работим. Ясно е изразил отношението си към поземлените комисии. Тонът вече е язвителен. Тук тракторът вече почива, прогресът не достига този забравен и от Бога свят на селската мъка. В третата книга Басернишки вече се подпира с тояжка, няма го трактора, няма я магарешката каручка. Тук вече актуалните проблеми излизат наяве – безстопанствената сеч на горите, „изборите, които се правят не с идеали, а с монети”, „ с фалшиви закони да заграбим милиони” и  „имунизираните срещу закона крадци”. Тук Басернишки поставя въпроса „Как така забравихме да сме човеци?”
 „Селска мъка” неслучайно е избрана за заглавие на поредицата. Басернишки обяснява, че я е нарекъл така, защото е селянин и не му е чуждо битието на село. За себе си казва, че никога не се е срамувал да каже от къде е, за разлика от много други псевдо граждани, произлезли от село.  
Илия Басернишки е член на Литературен клуб „Ст. Панчев” и като такъв бе уважен с присъствието на своите колеги. За него Любен Томов каза: „ Илия е от тази категория писатели на Радотина, които пишат в свой собствен самобитен стил. Заглавието „Селска мъка” е много сполучливо, защото много е преживяло нашето село, но все пак е оцеляло. Забелязва се един тънък хумор, с който бичува силните на деня”.
 Царинка Божилова в качеството си на зам.председател на литературния клуб приветства автора за упоритата работа в написването на 3-те книги. Тя използва възможността да представи четвъртото тематично издание на Литературен вестник, посветен на  24-ти май, 1-ви юни  и  2-ри юни- Ден на Христо Ботев. В изданието са поместени творби на 24 поети от ЛК ”Ст. Панчев”, четирима от които са ученици, каза Царинка Божилова. Специално място в Литературен вестник са намерили и 4-ма поети, които са живи само чрез спомена за тях. Един от които е и Георги Северов.
 В края на срещата Илия Басернишки подари за художествения фонд на музея оригинал на книгата на 16-ти пехотен Ловчански полк и оригинална карта с реалните граници на България по време на подписването на Сан Стефанския мирен договор.
Гости на мероприятието бяха представители  от Дом за възрастни хора „Адриан Атанасов” Ботевград. Директорката  Цонка Докова поздрави автора на поредицата и каза: „Когато се ражда човек и когато се ражда книга, няма нищо случайно. Не е важно къде живее човек- дали на село или в града, важно е да има богата душевност”. Тя покани автора да гостува  в Дома, тъй като там го очакват други поети.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete