Петък, 26 Април 2024, 13:20

Сформираха Обществен съвет по въпросите за образованието и заетостта в община Ботевград

4 Януари 2019, 14:21
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1812 4


Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, представители на местния бизнес и образователните институции на територията на общината се срещнаха днес, за да дискутират важни теми за образованието и заетостта в продължение на реализиране на Стратегия за развитие на образованието и план за действие по тази стратегия за 2019г.

Конкретният повод на днешната среща бе сформирането на Обществен съвет по въпросите на образованието и заетостта в общината. „Идеята на този обществен съвет е да се дискутират проблемите на образованието и заетостта на завършилите учебните заведения ученици и най-вече последващата реализация на пазара на труда и по възможност в производствата на територията на общината”, обясни градоначалникът по време на редовния си брифинг с местните медии днес.

 Новосформираният Обществен съвет се състои от 17 членове - представители на общината, на средните и основните училища в общината, на двете висши училища в Ботевград, представител на Дирекция „Бюро по труда” и 8 представители на бизнеса от община Ботевград. Според правилника, приет на днешната среща, съветът ще заседава минимум два пъти годишно.

По време на днешната среща са набелязани конкретни мерки, които трябва да се реализират през следващите 2 месеца и да се дискутират по време на следващото заседание на Обществения съвет, което ще се състои през март.

Едната цел, която си поставя съветът, е в рамките на 2 месеца да събере информация за готовността на бизнеса в общината за осигуряване на стипендии на ученици, достигнали определен успех. „Може би не става въпрос за всички паралелки, а само за определени професии и специалности. Тези стипендии се очаква да се осигурят от работодателите и ние искаме да разберем как се възприема от тях тази идея. Идеята е за определен успех учениците в средните училища в част от паралелките, такива, в които се изучават специалности, които представляват интерес за бизнеса, да бъде осигурявана стипендия.До 2 месеца ще направим съответното проучване и се надявам, че през следващата учебна година ще се въведе тази форма на стимулиране и обвързване на учащите в средните училища с конкретни работодатели” ,заяви кметът Гавалюгов.

Друга цел, която си поставя съветът, е да утвърди ефективна форма на отчитане реализацията след завършване на Средно образование на всички ученици, завършили учебните заведения в Ботевград. „Имаме нужда от стартиране на процес на реално отчитане, за да може впоследствие да анализираме това обучение, което са получили учениците в средните училища, пък и във висшите, каква последваща реализация има на пазара на труда” , каза в допълнение градоначалникът.

На срещата днес, Общественият съвет си е поставил за задача да обсъди и набележи конкретни мерки за по-добра информираност от страна на работодателите и на образователните институции относно възможностите за реализиране на пазара на труда на завършващите 12 клас и възможностите за продължаване на обучението в средните училища на завършващите 7 клас. Според градоначалникът това може да се постигне със създаване на различни мероприятия и инициативи, които да информират родителите какви са възможностите за записване в средните училища, какви специалности се изучават, и какви са възможностите за последваща реализация след завършване на дадена специалност.

Според кметът Гавалюгов връзката между бизнеса и образованието, образованието и родителите трябва да е на по-добро ниво, така че бизнесът да помага на образованието и образованието да помага на бизнеса. „Искахме някаква конкретна форма да придобият нашите намерения, за да бъдем един реален и ефективен посредник в този диалог и считам, че със създаването на Обществения съвет тези наши намерения ще бъдат превъплътени в конкретни действия, които ще имат резултат”, каза в заключение кметът.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (1)
    1. добавен от: Анонимен 4 Януари, 14:24

    Дайте имената им.

  • Отговори (4) (1)
    2. добавен от: Деси 4 Януари, 14:38

    След като китайския апарат кацнал на обратната страна на. Луната втъмнината се чул глас на. Македонски език. Е най после а носите ли наденица

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 8 Януари, 10:21

    браво

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 8 Януари, 10:38

    Преди 2-3 години по инициатива на техникума се инициира подобна среща .
    тя не сработи на ниво община.
    В техникума продължават опитите да се реализира тази схема.
    Дано успее!
    Само че трябва откритост честност и коректност от всички!
    Това го няма в нашия град. Хората ни са готови на предателство и близане на ............ в името на себе си.
    Трябва да се мисли по широко не тесногръдо.
    Но няма кой.Включително и кмета. И той е лицемер и демагог като всички!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete