Сряда, 26 Юни 2024, 12:22

Шест съветници от опозицията искат промени в Правилника на Общинския съвет

25 Октомври 2013, 10:46
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1568 1


Общински съветници от опозицията са направили писмени предложения до кмета на общината Георги Георгиев  за промени в Правилника относно организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Това са Яница Иванова, адв. Христо Якимов, Иван Гавалюгов, д-р Веселка Златева, д-р Марияна Горгачева и Филип Филипов.
Правилникът за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация е приет с Решение №2/10.11.2011 год. Шестимата съветници считат, че  след повече от една година работа, на основание чл.21, ал.З ЗМСМА, могат да бъдат направени известни изменения с цел подобряване работата на Общински съвет-Ботевград. В проекто-решението те предлагат:
 Чл.14 да стане:
Чл.(1) Правното обслужване на Общинския съвет и постоянните комисии се осигурява на договорна основа от юрист.
(2) Отношенията с юриста се уреждат на основание на договор, сключен с председателя на ОбС.
(3) В договора по ал.2 задължително се договарят часове, в които юриста е на" разположение на общинските съветници по въпроси от компетентността на Общинския съвет.
2. В чл.З б да се направят следните изменения:
Чл.36 (6) да стане:
(6) Материалите по основните докладни от дневния ред за редовните заседания се предоставят в седем дневен срок преди заседанието, на председателите на постоянни комисии, ръководители на групи общински съветници, съветниците, кмет, заместник кмет, секретар на общината. На кметовете на кметства и кметски наместници се представят материал, които се отнасят за съответните села.
 
Досегашната ал.7 да стане ал.8, като се добави нова ал.7
(7) Материалите по допълнителни докладни от дневния ред за редовните заседания и за извънредни заседания се предоставят на лицата, посочени в ал.6 в срок не по-кратък от 24 часа преди началото на заседанието.
2. Чл.60, ал.1 да стане:
Чл. 60 (1) За всяко заседание на Общинския съвет се води протокол. Паралелно се извършва и фонетичен запис.
3. Чл.61, ал.1 да стане:
Чл. 61 (1) Общинските съветници имат право да прегледат протокола и да прослушат записа и да искат поправка при грешки и допълване при непълноти в протокола в седемдневен срок от деня на заседанието.
При спор въпросът се решава от съвета на следващото заседание.
4. Чл.77, ал.2 да стане:
(2) Размерът на месечното възнаграждение на общинския съветник се определя в размер на 17 % (седемнадесет), от средната брутна работна заплата в съответната общинска администрация за последния месец от предходното тримесечие.
5. Чл.81 да стане:
Чл.81 Никой няма право да прекъсва оратора, с изключение на председателя на ОбС. Никой не може да отправя лични нападки, оскърбителни думи, жестове или заплахи против когото и да било, да разгласява данни, отнасящи се до личния живот или увреждащи доброто име на гражданите, да има непристойно поведение или да извършва постъпки, които нарушават реда на заседанието.
 
По повод направените предложения за изменения, кметът Георги Георгиев ще внесе Докладна записка относно размерът на месечното възнаграждение на общинските съветници според искането за 17%, като внася и допълнение за извънредно заседание на общинските съветници, което да се заплаща възнаграждение в размер на 10.00 лв. на час.
Кметът предлага още  член 77 (3) да се отмени и да се създаде нова със следното съдържание: „При неизпълнение на задълженията по чл.78, ал.1, Т.1 възнаграждението на общинския съветник се удържа в пълен размер за съответното заседание при отсъствие от заседание." Освен тази промяна Георгиев ще поиска и създаването на  нова алинея 4 със следното съдържание:
 „ Възнаграждението по ал.2 се изплаща на общинския съветник в пълен размер, при неговото участие във всички взети решения на Общинския съвет за съответното заседание, като от същото се удържат средства с оглед процентното му неучастие във взетите от Общинския съвет решения“. Досегашните ал.4, 5 и 6 стават ал.5, 6 и 7.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Октомври, 13:13

    Цветановците защо ги няма,защото са са предали или продали!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (7)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (7)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (27)
70% Complete
Не (81)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (7)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (23)
70% Complete
Всички са маскари. (39)
70% Complete