Събота, 4 Май 2024, 13:57

Шести ретро парад на автомобили се проведе в Ботевград

25 Април 2015, 14:19
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3812 1


За шеста поредна година Автомобилен ретро клуб Ботевград организира парад на ретро автомобили и мотопеди. Повече от 50 автентични возила паркираха днес на паркинга пред зала „Балкан” Ботевград,. Преди официалното откриване в 10:30ч, свои изпълнения представиха Младежки духов оркестър Ботевград с диригент Константин Гайдарски и Мажоретен състав с ръководител Иванка Христова.

Сред официалните гости бяха председателят на ОбС Ботевград Йорданка Лалчева, Ваня Гюдерова, председател на Български автомобилен клуб „Ретро” и член на ботевградския клуб, Маргарит Карабуров, издател на списание „Автокласика и мотоциклети”, създадено пред 2003г. Комисията, оценяваща най-добре представилите се автомобили, се състоя от Сашо Каменов, Иван Мутафчиев и Драгомир Драганов, представители на Автомобилен ретро клуб Ботевград.
 
„Изключително ми е приятно да ви приветствам с „Добре дошли” всички гости, любители, колекционери и собственици на ретро возилата. Поздравявам ви за участието в това пъстро шествие. Лично поздравявам и стискам ръка на хората от Ботевград, които всяка година поемат инициатива и с подкрепата на община Ботевград организират този парад. Той се превърна в традиция за нашия град, с което Ботевград отново се нарежда до градовете стохилядници в България. Пожелавам ви прекрасни впечатления от това техническо съвършенство!” приветства Йорданка Лалчева.
Г-жа Гюдерова назова днешния парад като „музей на колела”. Тя заяви, че без минало на техниката няма бъдеще. Това е техническото и културно наследство на българите”, добави тя.
 
Последва представяне на всяко едно от возилата, взели участие в ретро парада. Собствениците на всеки автомобил представиха с по няколко думи своето возило. Най-старата кола бе „Рено” от 1923г. Сред впечатляващите коли бяха Рено „Дофин”, Мерцедес 115, Трабант, Волво от 1972г., БМВ 2000, VW 1303, един от първите модели на „Мини купър”, Бентли, Порше, мотопеди „Симсон” и много други.
Уникален за изложението бе детски автомобил с педали „Москвич”, модел АЗЛК от 1969г., с настоящ собственик Василена Петрова. Автомобилът е уникален с това, че е закупен през далечната 1969г. от Москва (СССР) от прадядото на Василена. От тогава насам е ползван от 4 поколения деца, които са израснали с него. Реставриран е през 2014г. от бащата и е поднесен като подарък за втория рожден ден на настоящата собственичка, която кръстосва безпроблемно с него пътищата на България и Европа.

Присъстващите разгледаха изложба на БАК Ретро клуб от създаването му през 1989г. до днес. Тя съдържаше снимкови материали от ретро изложения в Ботевград, Враца, Белоградчик, Стара Загора, София и др. Включваше снимки от вечната класика на „Форд”, аристократичната класика „Белтли”, произведените в България т.н. „Самоделки”, гаражно и ръчно изработени при домашни условия коли и др.
 
Публиката също имаше възможността пряко да се включи в ретро парада и награждаването, като всеки гласува за возилото, от което най-силно се е впечатлил. Всеки желаещ можеше да си закупи албума „Автобусите на Ботевград – 100 години история”.
 
Към 13:00ч. оценяващата Комисия бе готова да обяви и имената на печелившите в тазгодишния парад в Ботевград. Всички регистрирали се за участие получиха грамоти и медали, осигурени от Автомобилен ретро клуб Ботевград. Наградите връчи г-н Карабуров., а призовете бяха разпределени в няколко категории. Отличие получи най-старият автомобил „Рено” от 1923г., собственост на колекционер от София. В категория „Автомобили до 70-та година”, първа награда взе Венци Ценкин, собственик на „Мерцедес 230” – единственият за времето автомобил с климатик. На първо място в категория „Автомобили до 80-та година” стана „Волво 164” от 1972г. В категория „Автомобили до 90-та година”приз получи Любомир Тодоров, собственик на “Dodge Ram-Van”.

Наградата на публиката получи „Мерцедес” 115, собственост на местен жител. Специални награди получиха и трима от гласувалите за наградата на публиката. Г-жа Йорданка Лалчева раздаде утешители награди на някои от участниците, осигурени от община Ботевград.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Април, 20:15

    ХУБАВ ПРАЗНИК НО ПОМТАЧЕН ОТ МАФИОТКАТА ЛАЛЧЕВа И. ЦЕНЗОРСТА. ДЕИСТВА

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete