Петък, 26 Април 2024, 21:36

"Шопски наниз" - Костинброд с присъдена годишна награда на Международен фолклорен фестивал

14 Август 2019, 21:55
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 908 0


Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт връчиха годишните награди „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура в рамките на VII-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА: РОЛЯТА НА ФЕСТИВАЛИТЕ ПО ИЗКУСТВА”.
На 11 август 2019 г., /неделя/, от 18.00 часа се проведе Конференция и награждаването в град Варна, по случай 12 август, обявен от ООН за международeн ден на младежта.
Близо 60 представители на държавни органи, общини, държавни и общински културни институти, граждански и културни организации, училища и детстки градини обсъдиха предизвикателствата пред фестивалите по изкуства за разширяването на достъпа на младите хора до култура.
За носител на наградата за Международен фолклорен фестивал за 2019 година, Комитетът по номинациите определи, в област „Фолклор“ - „Шопски наниз" – Костинброд. Единственият отличен фолклорен фестивал, който вече 10 години се организира в Община Костинброд. Единственият представител от Софийска област и от Шопската етнографска област!
Наградата получи лично г-жа Русанка Колева – организатор на мероприятия в НЧ“Иван Вазов-1947“ и един от създателите на най-популярния у нас фестивал – „Шопски наниз“. Самата тя на конференцията представи презентация „Фолклорна приказка за духовната светлина и младите хора“.
Фестивалът за 10 години успя да се превърне в традиция за Община Костинброд, в един празник на колоритния танцов и певчески фолклор. Всяка година, в рамките на три дни, на сцената на НЧ “Иван Вазов-1947’’, се изявяват хиляди малки и големи таланти от страната и чужбина. Със своите изяви, те радват жителите и гостите на община Костинброд и възраждат народния фолклор. Любителите на българския песенен и танцов фолклор се докосват до неговото богатство, многообразие и колорит.
Фолклорният фестивал дава възможност за изява, като е утвърдил своите награди в категориите: Песни, Танци, Словесен и Обреден фолклор, Раздели - автентичен и обработен фолклор, в индивидуални и колективни изпълнения. Призовите три места във всяка категория и възрастова група - до 10, до 18 и над 18 години получават дизаинерска статуетка с логото на фестивала.
„Шопски наниз“ връчва и специални награди: “Награда на Кмета“, „Награда на Журито“, „Cпециална награда ,,Златен наниз’’“, „Награда за най-добър чуждестранен състав“, „Награда на публиката“ и „Награда на Директора на Фестивала“.
„Шопски наниз" се слави и с професионалното си жури, което е оценявало през годините в НЧ "Иван Вазов-1947", гр.Костинброд. За 10 години фестивалът е имал цели 15 професионалисти - фолклористи, певци, хореографи и известни лица от цяла България! 
Г-жа Русанка Колева завърши своето представяне с думите „…Българското няма да умре, то е в сърцата и умовете на всеки един от нас - на тези, които са на сцената, и на тези, които гледат и се наслаждават на неподправената красота на българския дух. Шопите са хората, създали чрез своя бит и душевност един от най-красивите произведения на българското народно творчество. Това е нашата приказка за духовната светлина и младите хора. Допишете я, разкажете я…“


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete