Събота, 27 Април 2024, 07:35

"Шопски празник 2021" - Елин Пелин

14 Юни 2021, 18:58
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2316 0


Предстои едно от най-големите и мащабни събития, които ежегодно организира Община Елин Пелин – Шопски празник, провеждащ се в рамките на цяла една седмица.

Тази година „Шопски празник 2021“ е в дните 21.06 – 27.06.21 г. и ще бъде под мотото: „Помни миналото! Гради бъдещето! Пази традицията!“.

По традиция мероприятията започват от църковния празник „Свети дух“, когато се събират най-старите шопски родове, с идея запазване и съхраняване на родовата памет на поколенията.
Празничните дни продължават с литературно кафене, в което участват изявени в национален мащаб творци, родом от общината; детски празник; спортни събития, като тук също можем да отбележим постижения - един от последните изявени спортисти Александър Стойнов е с национален рекорд за юноши младша възраст на 50 м кроул и с най-много (над 100) медала в историята на плуването при младежите в община Елин Пелин.

В петък е официалното откриване с дефилета на читалищни състави, училища, детски градини, любителски творчески колективи, спортни клубове, мажоретни състави и един от най-старите в България духови оркестри - Представителен духов оркестър „Стефан Стефанов“ Елин Пелин, който тази година ще чества 70 години от създаването си.
По традиция в този ден, ще вземат участие и изявени танцови ансамбли от цялата страна.

В съботата са предвидени кулинарни изяви на гости готвачи – 20 на брой от побратимената ни сръбска община Лесковац и други кулинарни изложби и шопски гозби от „Столицата на шоплука“ – Елин Пелин.

Сред по-изявените имена, родом от Елин Пелин са: музикантът Стоян Янкулов - Стунджи; писателят Боян Иванов (син на писателя Елин Пелин), починал в 2019 г.; футболистите - Методи Томанов, Емил Спасов и Александър Тонев и др.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete