Петък, 26 Април 2024, 21:24

Ще дават до 930 лв. на месец на децата с увреждания

14 Септември 2016, 21:42
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 863 0


След години на обещания и поредица от протести Министерски съвет прие промени, с които вдига драстично помощите за деца с увреждания, достигащи до 930 лв./мес.
С промени в Законите за семейни помощи за деца и за интеграция на хора с увреждания ще се въведе нов вид помощ за децата с трайни увреждания, реши правителството днес.

Всички социални помощи за деца с увреждания ще се обединят в обща помощ, като размерът й ще зависи от степента на увреждането.

Предвижда се размерът на помощта да бъде диференциран в зависимост от степента на увреждането, съобщи социалният министър Зорница Русинова.

Утре майки на деца с увреждания се събират на пореден протест, като едно от исканията им е за подобна диференцирана подкрепа.

Децата с най-висока степен на увреждане (90 на сто и над 90 на сто) ще получават 930 лева месечно, което включва и помощта за асистентски услуги, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Помощта за децата с увреждане от 70 на сто до 90 на сто ще бъде 450 лева, а за децата с увреждане със степен между 50 на сто и 70 на сто ще бъде 350 лева на месец.

В момента общата сума на средствата, които получават семействата с деца с увреждания, е значително по-ниска. Например месечната помощ за дете с трайни увреждания в различните хипотези е съответно 100 лв. и 240 лв., а интеграционните добавки за телефон, транспорт и лекарства са по 30-40 лв. на месец. Само на някои от децата се полагат и детски надбавки.

Според промените средствата ще се дават независимо от доходите на семействата, като родителите сами ще избират как да ги управляват.

Освен това семействата сами ще решават дали да наемат личен асистент или те самостоятелно да се грижат за децата си. Така за всяко дете ще има възможност да получи личен асистент вместо да кандидатства по програми пред общините, а родителите ще могат да работят.

"Родителите сами ще избират как да управляват средствата", уточняват от правителствената пресслужба.

В момента 26 000 са децата с увреждания, като около 6000 са децата с над 50 на сто увреждания, най-голяма е групата - 13 700, на децата, които са с под 50 на сто увреждания, съобщи социалният министър.

От пресслужбата на МС информираха, че необходимите финансови средства за осигуряване на новия вид помощ са в размер на над 161 млн. лв., като допълнителните за 2017 г. са в размер на близо 50 млн. лв. годишно. Средствата ще бъдат осигурени от новия бюджет, уточни министърът.

В момента децата с увреждания получават помощи по два закона – Закона за семейните помощи за деца и Закона за интеграция на хората с увреждания, като финансовите средства почти не са диференцирани според степента на увреждане, а правото на личен асистент не е гарантирано. По действащия закон помощта се полага до навършване на 20-годишна възраст.

Източник: http://dir.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete