Петък, 26 Април 2024, 23:52

Сигнално писмо до МВР за незаконната сеч в "Чеканица"

6 Март 2015, 12:03
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2319 10


Председателят на сдружение „За Ботевград” Мартин Тинчев и проф. Михаил Константинов на 20 февруари изпратиха сигнално писмо до подалия преди дни оставка министър на вътрешните работи Веселин Вучков. В него те сезират за незаконната сеч в местността „Чеканица” в землището на Ботевград и призовават да бъдат предприети незабавни мерки от страна на отговорните институции. Публикуваме съдържанието на писмото:
 
До Министъра на Вътрешните работи Веселин Вучков
СИГНАЛ
Oт Михаил Константинов,
Мартин Тинчев, сдружение „За Ботевград“,


Господин Вучков,
Обръщаме се към Вас, във връзка с неправомерни действия на служители на РУ-Ботевград при ОДМВР-София на 15.01.2015 г. за изложения по-долу проблем, още на 16.01.2015 г. е подаден сигнал до Директора на ОДМВР-София г-жа Мариета Иванова, както и до началника на РУ-Ботевград г-н Стоян Георгиев.
На 15.01.2015г. жители на местността Чеканица, в землището на гр. Ботевград, сигнализираха Сдружение „За Ботевград” за извършваща се незаконна сеч в тази местност. Тръгвайки си след срещата с обезпокоените хора, ние се разминахме с две „виетнамки” без регистрационни номера. След около час се върнахме на същото място с камера. Натоварените камиони вече се спускаха от гората, когато изненадващо спряха пред вила “Контеса”. Шофьорът от първия камион се провикна към колегата си: “ Шефът се обади и каза да чакаме тук, докато дойде горският”. Ние сме категорични, че камионите нямат право да напускат временния склад до сечището, без горският да е маркирал дървесината и да е съставил документите, които позволяват извозването им. Абсолютно недопустимо е това да се извършва в населеното място. След около час на мястото пристига собственика на дърводобивната фирма „Тера комерс” Ивайло Илиев. В автомобила му беше горският, който издаде превозен билет и маркира дървесината. Тогава ние подадохме сигнал към телефон 112 за камиони без регистрационни номера, превозващи незаконна (вече узаконена) дървесина. Веднага след това потеглихме след тях.
 
Последвалото придвижване на тези тежкотоварни автомобили е заснето с видеокамера. На записа ясно се вижда, че те се движат без регистрационни номера. При фирмата за преработка на охлюви превозните средства бяха спрени от полицията. След кратък разговор на собственика на дърводобивната фирма с един от полицаите камионите продължиха пътя си. При фирма „Микра” те отново  спряха. Минути след това по пътя продължи вторият камион, а първият останал на място. На въпроса ни „Защо пускате камиона, без да го проверите?”, служителите на РУ – Ботевград отговориха, че полицията поема случая. Полицейската кола тръгна след втория камион, а другият, който остана на място, се опита да препречи пътя ни. Въпреки това ние проследихме камионите до склада на фирмата в Ботевград.
За действията на полицейските органи сме информирали областния шеф на полицията Мариета Иванова и началника на РУ – Ботевград Стоян Георгиев. От ръководството на местното полицейско управление ни увериха, че е назначена проверка по случая, а за това, че камионите са без регистрационни номера, са съставени актове.
 
Най-малкото, което съответните институции могат да направят, за да разсеят всякакви съмнения, че техните служители не са направили опит да прикрият нарушения в случая, е да дадат конкретни и ясни отговори на следните въпроси:
Защо полицейските служители не предприеха на място действия за съставяне на акт за движение на МПС без регистрационни номера и образуване на съответното законово административно-наказателно производство?
Защо на двата камиона беше осигурена възможност да се придвижат до склада на фирмата, добиваща дървесина?
Какво означава, че на шофьорите са били съставени актове, но камионите не са спрени от движение и са продължили пътя си? Кой закон позволява това?
 
Смятаме, че цитираните действия на служителите са предпоставка  за създаване на порочна практика и недопустима симбиоза  от страна на нарушители  и служители на МВР. Според нас тази практика е  в  нарушение на етичните правила и норми, залегнали  в Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР и разпоредбите на Закона за МВР. Изнесените факти  за действия от страна на служители  на РУ-Ботевград при ОДМВР-София демонстрират недопустимо поведение, подкопаващо доверието на обществото към правоохранителните органи.
 
Молим да бъдем информирани за резултатите от проверките по подадения сигнал, като и за предприетите  мерки и действия от Ваша страна.
 
С уважение: М. Константинов, М. Тинчев
София, 20.02.2015 г.

Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Март, 14:21

    Кой са били полицайте?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: анонимен 6 Март, 16:00

    Анонимност значи врьски. След 2 дни ще сече друго лалугерче и така докрая на света. Докато не се преборим с анонимността така ще е

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 6 Март, 16:02

    Ма мамууу.Тия сега си бъркат по Дупките. Некой не може да си надделее на ината,че сега друг "краде"повече от него,та седнал да рови..

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 6 Март, 17:15

    Мартинчо голям си глупак бе,колкото и да се правиш на детектив няма кой да ти повярва че законното е незаконно защото на теб и на някакакъв математик така им се иска.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 6 Март, 19:24

    Мартинчо не е глупак! Други са глупаците! Познайте кои!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 6 Март, 20:33

    Веселин нинов е най

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 6 Март, 20:35

    Големия айдук

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 6 Март, 20:48

    Марто, давай все така в този дух. Фактите са си факти - камиони без номера и маркиран дървесина. А полицайчетата да си носят гайлето.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 6 Март, 21:02

    Време беше и куките да си намерят майстора,защото ако те си изпълняваха задълженията съвестно, ако имаше прокуратура в този град, нямаше да се стига до такива ситуации. Поздрави Тинчев, явно само ти не си приспан в този град.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 7 Март, 09:50

    Bravo Martine!!! Smelo I ne se otkazvai

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete