Вторник, 25 Юни 2019, 02:42

Славчо Нейков: Решението на КЗК за продажбата на ЧЕЗ е част от политическата конюнктура

2 Август 2018, 21:21
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 864


Фирмата "Инерком" обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията, която забрани на компанията да купи дружествата на чешката ЧЕЗ в България. От "Инерком" съобщават, че са депозирали жалба във Върховния административен съд срещу решението на КЗК от 19-и юли. Според юристи обжалването на акта не отменя забраната на сделката. Това решение е по-скоро част от политическия пейзаж, коментира Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт:

"В контекста на решението на КЗК и последващата стъпка от страна на "Инерком" първото, което трябва много дебело да подчертаем, е, че става въпрос за действие в рамките на закона – компетентен орган се е произнесъл, това е КЗК, предвидена е възможност за обжалване и „Инерком“ е предприел съответната стъпка. По-интересни са детайлите, а те, според мен, сочат, че това решение е по-скоро част от политическата конюнктура, отколкото едно независимо и обосновано от юридическа гледна точка решение на компетентна институция".

Според Нейков самият факт, че "Инерком" обжалва решението на КЗК, е достатъчно силна индикация, че фирмата има сериозни интереси към сделката:

"Това, което може да направи ВАС, ако приеме аргументите на "Инерком", посочени в жалбата, е да върне делото в КЗК, където процедурата започва отново, вече на база на задължителните указания, които ще даде ВАС. И ЧЕЗ, и "Инерком", както и всеки инвеститор в подобна ситуация, би си търсил правата, защото става дума за ужасно много пари, става дума и за репутация. Нямам съмнения, че ако бъдат използвани всички законоустановени механизми и не бъде постигнат резултатът, който целят компаниите, те сериозно ще оценят възможността да си търсят и този тип права по специалния ред, който е предвиден в закона“.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Подготвихте ли се за лятото?

Анкета » коментари (4)

Подготвихте ли се за лятото?

отговори
Да (110)
70% Complete
Не (78)
70% Complete
Няма да почивам, поради липса на средства (122)
70% Complete