Сряда, 27 Май 2020, 15:59

Сливнишки села на протест срещу проект за мина

8 Декември 2018, 16:19
(0) (0)
Сливница - Новини
Прочетена: 447 0


Жителите на сливнишките села Бърложница, Радулово и Братушково недоволстват заради проект за добив на въглища в района, предаде btv. Става дума за проект за мина, за разработването на която Министерският съвет е дал разрешение.

В ефира на медията местните жители и кметът на Сливница Васко Стоилков категорично заявиха, че плановете за развитие на общината са коренно различни. По думите им, разкриването на въгледобивна мина ще сложи край на селския туризъм и спокойния живот в района.

Предполага се, че концесионер на „Алдомировски въглищен басейн“ са фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, които са получили зелена светлина от Министерството на околната среда и водите през 2016 г. Концесията е с площ 1891 декара и е за следващите 29 години. Плановете сочат, че през всяка от тези години сумата, която Община Сливница ще получава от концесията, ще е в размер на 18 000 лева. Според Васко Стоилков това е крайно недостатъчно, за да бъдат компенсирани вредите за екологията и социалните последици в района.

Кметът обясни още, че местното ръководство има тотално противоположни планове за развитие на цитираните местности, в които влизат отрасли като селски и еко туризъм, а бъдещето на общината по никакъв начин не включва разработването на мини.

Създаването на чисто нова мина означава, че държавата подлага на риск от заличаване един добре развит селски район в близост до столицата, в който хората се радват на възможности за отдих, градини, а напоследък и екотуризъм, категорични бяха недоволните.

Направихме чисто нов път, който не е за камиони, посочи още кметът на общината и допълни, че развитието на туризма ще допринесе за увеличаване на доходите на местните, ще качи цените на имотите, а от там и данъчните постъпления в местната администрация, които далеч биха надхвърлили осемнайсетте хиляди от концесионната такса.

Освен трите села Бърложница, Радулово и Братушково, мината би унищожила и земеделските земи и би превърнала местността в „лунен пейзаж“, смятат протестиращите хора.

Към момента позицията на компанията-концесионер не е ясна.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (12)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (1034)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (107)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (78)
70% Complete
Мир по Земята (161)
70% Complete