Петък, 3 Май 2024, 14:54

Софийска област без европари за ВИК- проекти до 2020 г.

9 Юни 2015, 09:13
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2687 6


Поради отказа на  ВиК Бебреш -Ботевград  да влезе в ВиК асоциацията , ВиК София област остава една от 13-те области в страната без консолидиран оператор, който да е бенефициент по европейските проекти.
През изминалата седмица Кметът на Община Правец  Г-н Румен Гунински имаше среща в Министерство на регионалното развитие и благоустройството заедно с Директора на ВиК София обаст. Целта на срещата бе приемане на ВиК мрежата на общината в активите на дружеството и обсъждане състоянието на Пречиствателната станция на отпадни води на гр. Правец. Уверението на министерството е, че ще бъдат отпуснати средства за частичен ремонт на ПСОВ и ВиК трябва да приеме всички ВиК активи на територията на община Правец за стопанисване и управление.
Това е положителна стъпка в посока уреждане на взаимоотношенията между общината и ВиК София област, коментира Кмета Гунински, макар, че както обсъждахме  в Сдружението на общините, големия проблем е как да се усвояват евросредствата на ОП „Околна среда“, в сектора „Води“ за програмния период 2014- 2020г., при условие, че има 13 области- Пазарджик, Благоевград и най- вече София област, които поради неконсолидиран ВиК оператор остават без възможност да се възползват от тези средства.
3,5 млрд. лв. ще бъде бюджетът на ОП „Околна среда“ за новия програмен период 2014-2020 г, като  70% от бюджета на програмата ще бъде използвана по приоритетна ос 1 - „Води“. През новия програмен период основни бенефициенти по проектите ще бъдат водните дружества, a oбщините ще имат партньорска роля в процеса по изграждане и обновяване на ВиК инфраструктурата. И тук идва големият проблем на Софийска област. Жителите на областта ще бъдат лишени от достъп до европейски средства поради липсата на консолидиран оператор, който може да бъде единствен бенефициент.
От 28-те обособени водни територии 16 са изпълнили всички изисквания и може да започнат да подготвят необходимите проекти в сектор ВиК . 

Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Юни, 09:52

    Голяма работа Златев да даде пари. Да станат ВиК дружествата държавни и да ги разпродадат като Енергото и да пием вода за 10 лв. кубика. Едно хубаво нещо е сътворил кмета.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 9 Юни, 10:12

    Проверете си статията, за срещата на г-н Гунински в Министерството на Околната среда и водите ,четем два пъти едни и същи думи. :roll:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 9 Юни, 11:17

    Най-важното от всичко това е , че Ботевград ще продължава да пие вода от чешмичките поне още 10г. А до тогава ВиК Бебреш ще стане частна собственост.Честито!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Delcheva 9 Юни, 11:38

    А какво ще правят малките населени места като Стъргел,в които основната водопроводна мрежа е изградена през далечната 1925 година!!!

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete